Programok napi bontásban

hamarosan… 


 

Helyszíneink

 

Belső utak és közösségi megoldások tere

A Belső utak és közösségi megoldások terén az ÉN, a MI és a MINDENKI szintjein haladunk végig. A belső utak az ÉN világa, ami jól irányozva létrehozza a MI-t, azaz közösséget eredményez. Ez a közösség, meghaladva önmagát, magas szintre emelve létrehozhatja az össztársadalmi jót (fenntarthatóságot), azaz a Mindenki, vagy akár a Mindenség érdekét szolgáló lénnyé válik.

Az ÉN szintjén önfejlesztéssel foglalkozunk, mindezt a test, lélek, szellem és spiritualitás dimenzióin keresztül. Lesz szó élményterápiáról, ökopszichológiáról, otthonszülésről, otthontanításról. A MI szintjén beszélgetünk a közösségi vállalkozások működéséről, közösségfejlesztésről, közösségalapú gazdaságfejlesztésről, az ökoközösségek szerkezetéről, kommunikációról a közösségben. Mindezek mentén pedig eljutunk a MINDANNYIAN, az össztársadalmi jó szintjére, ami minden vállalásunk eredője és célja.

A helyszín egyaránt helyt ad részvételre épülő csoportmunkának, közösségi műhelyeknek és nagyobb előadásoknak. Az előadók és témák köre folyamatosan bővül.

Gazdálkodók tere (WWOOF színpad)

A Gazdálkodók terén a növénytermesztés és állattartás új útjairól, alternatív megoldásairól, háztáji lehetőségekről beszélgetünk. Előadóink között lesznek a permakultúra és biodinamikus gazdálkodás hazai úttörői, lesz szó alternatív állatgyógyászatról, bioméhészetről, mobil tyúkólakról, az állattartás végtermékeinek újutas hasznosításáról. A növénytermesztés területén előadást hallgathattok a talajminőség vizsgálatáról, alternatív kertészeti megoldásokról, a Krisna-völgyi kertészetről, gyógynövényekről, komposzt készítésről, illóolaj lepárlásról, emellett lesz szó a kender lehetséges felhasználásairól, gyümölcsészetről.
Ezen a helyszínen mesélnek a WWOOF-os önkéntesek is, akik a világ különböző tájain önkénteskedve megosztják a gazdálkodásokban gyűjtött tapasztalataikat.
Az előadók és témák köre folyamatosan bővül.

Tudományos tér

A Tudományos térben összegyűjtjük a gyüttment életérzéshez szorosan kapcsolódó elméleti, kutatási eredményeket és olyan tapasztalatokat, amik segítik, támogatják az ökolokalizmust.
Témáink között szerepelnek a falufejlesztés, környezeti nevelés, helyi gazdaságfejlesztés, helyi fizetőeszközökhöz kapcsolódó eredmények, bevásárló közösségek működése, környékbeli önkormányzatok jógyakorlatai, egészség és táplálkozás területe, tájnyelvek jelentőssége és szerepe.
Az előadók és témák köre folyamatosan bővül.

Építészet tere

A helyszínünkön a természetes építészettel és alternatív energiagazdálkodási megoldásokkal foglalkozunk. Beszélgetünk az épületek, az épített tér pszichológiájáról, a környékbeli népi építészetről, alapanyagok, szerkezetek tekintetében lesz szó a természetes alapanyagú házakról, szalmabála építészetről, vályogépítészetről, kenderbetonról, hagyományos fa szerkezetekről. Belső rendszerek közül a fűtés témakörben hagyományos kemencékről és kályhákról, komposztkazánról tartunk elődásokat, emellett beszélgetünk a zárt rendszerű emésztőrendszerekről és egyéb víztisztítási megoldásokról.
Az előadók és témák köre folyamatosan bővül.

Nyílt tér

A nyílt téren olyan előadókat fogadunk, akik részt vesznek a fesztiválon és úgy érzik szeretnének hozzátenni a tudásmegosztáshoz. Ehhez a Fesztivál Facebook-eseményén meghirdetünk egy szavazást, ahol mindenki szabadon bejelentkezhet a saját előadásával és a szavazatok alapján az első tíz előadás nyílt teret kap 🙂

Továbbiak

A fesztivál további helyszínein megismerkedhettek a gyüttment életérzéshez kapcsolódó partner szervezeteinkkel, munkásságukkal, termelők, alkotók munkáival, lesz tere a tárgyalkotásnak, workshopolásnak, táncnak, mozgásnak, gyógyulásnak és külön gyerekmókával várjuk a kisebbeket.

Témák, amelyekről biztosan lesz szó

 
Teremtett környezetünk, élővilágunk ismerete, ökológiai tudás. Mi vesz minket körül? Milyen folyamatok zajlanak a Földön?

Ökológiai, vegyszermentes gazdálkodás és állattartás. Kertet tervezünk, gyümölcsészkedünk, talajt vizsgálunk, komposztot készítünk. A permakultura szemléletétől a hagyományokból ránk hagyott tudásig felsorakoznak a gyakorló gazdák, megmutatják, hogyan kell ezt csinálni.

Otthonteremtés. Eszközök, és technológiák, amiket saját magad is alkalmazhatsz. Hálózaton kívüli megoldások, természetes alapanyagok, alternatív energia használat. Többek között megtudhatod milyen az a szalmabála ház, hogyan építs szélkereket, komposztkazánt, rakétakályhát, aszalót, vagy például azt is, hogy miért olyan jó dolog a komposztbudi.

Kamratöltés tartósító szerek, adalékanyagok nélkül szezonálisan  a kiskertből. Készítünk háztáji finomságokat, sajtot, kovászolt kenyeret és még házi sört is. Szappant főzünk, és kencéket gyógynövényből, illóolajokból. Csak természetesen.  

Népművészet, kézművesség. Megtanulhatjuk elődeink hogyan alkották meg eszközeiket, amik tartósak, időtállóak voltak, sokszor akár több generációt szolgálva. Kovácsolunk, szövünk, faragunk, cipőt készítünk, nemezelünk.

Közösségek, közösségi megoldások. Alternatív gazdasági, és társadalmi közösségek képviselői, úttörői. Kisközösségek, ökofalvak, vidéki csoportok, akik bemutatkoznak, megosztják tapasztalataikat. pl: REL, helyi pénzek, megosztáson alapuló közösségi kezdeményezések. 

Megélhetés, vidéken megmaradás, elindulás.   Hiteles életutakat ismerhettek meg, a pályázati forrásból megvalósított gazdaságoktól a nomád, teljes önellátásra, független életre törekvő egyéni és közösségi példákig. 

Egészséges élet, természetes gyógymódok, testmozgás. Fitoterápia, népi gyógyászat, harcművészetek, testmozgás, jóga, mozgásterápia és tánc.  Egészséges táplálkozás tartósító szerek, adalékanyagok nélkül. 

Családokat érintő témák – gyermek születés, nevelés, tanítás, női és férfi szerepek. Gyerekfoglalkozások, zenetanulás, népi játékkészítés.

Tetszik ez az egész, és szeretnél hozzátenni a fesztivál létrejöttéhez tudásoddal, szakértelmeddel, lelkesedéseddel, ötleteiddel, szívesen segítenél a szervezésben, promócióban, vagy bármi másban? Írj nekünk! Örömmel fogadjuk segítő barátok jelentkezését! Cserébe a fesztiválon támogató tagként ingyenesen részt vehetsz és vendégül látunk közösségi konyhánkon. 

program@gyuttmentfesztival.hu