Gyulai Iván: Biodiverzitás- Éghajlatbarát kert kialakítása

Időpont:
augusztus 26., péntek
17:00 - 18:30

Helyszín:
Gazdálkodók tere


A legtöbb kerttulajdonos, sajnos már a vidéki kistelepüléseken is, hetente kopaszra nyírja a gyepet, a szerves hulladékokat a kukába dobja, a körülötte lévő élőlényekre ellenségesen tekint, zöldséget és gyümölcsöt pedig a boltokban vásárol. A mostani aszály sokakat ébredésre késztet, a boltban túl drága lett az élelmiszer, sőt helyenként már locsolni sem lehetett a kedvenc pázsitot.

Az előadás arról szól, hogyan alakítsa ki az ember a kertjét öko-logikusan, hogy egy kellemes mikroklíma és egy gazdag élővilág vegye körül. Különös figyelmet kap az aszály kérdése, sok-sok ötlettel, hogy mit tehetünk helyben, hogy csillapítsuk, vagy megelőzzük az aszállyal járó nehézségeket.

Gyulai Iván ökológus, biológiai-kémia szakos tanár, az Ökológiai Intézet a Fenntartható fejlődésért Alapítvány elnöke, az Intézet igazgatója, címzetes egyetemi docens. Az Intézetben nem ipari megoldásokkal foglalkoznak, az egyszerű háztartások, kisgazdaságok életéhez javasolnak megoldásokat, ahhoz, hogyan tudnák mérsékelni az ökológiai lábnyomot, a környezeti terheket. Szemlélete megoldásokat, több szabadidőt és több termést kínál, illetve vallja, hogy “a természetnek csak egyetlen kártevője van: az ember. Inkább érdemes a természetet utánozni, a természetet hívni segítségül.”

Számos, a fenntartható fejlődés szemléletét terjesztő filmje található az interneten, a legismertebb a “Zsigerbeszéd”. Neve összefonódott a “Gömörszőlősi fenntartható falu” programmal.

A rengeteg tanulságos olvasnivalók közül egy: A lusta, de bölcs ember kertje | ma7.sk