Murányi Péter: Rokonszenvteremtés – belépés a másik ember bőrébe (műhely)

Időpont:
augusztus 26., péntek
17:00 - 18:30

Helyszín:
Közösségi udvar – szivárványos tér


A Gyüttment Találkozó egyik nagy értéke, hogy összekapcsol egy csomó olyan szubkultúrát, amely mind rendelkezik jó értékekkel, tudással, megoldásokkal, de talán egyik sem teljes képpel arról, hogy mi is történik ma a világban, viszont az összekapcsolódásuk roppant termékeny lehet. Mivel az idei Gyüttment egyik kulcsszava a HÁLÓZATOSODÁS, ezért az idei közösségi udvarban a magyarországi “hippik” is önálló programhelyszínnel jelennek meg, hogy erősítsük ezeknek a szubkultúráknak az összekapcsolódását. A programok szorosan kapcsolódnak az idei közösségi udvar témájához: a közösség indítás és a személyes kapcsolatok fontossága.

Három egymással összekapcsolódó program lesz ezen a csak erre a célra felépített programhelyszínen, amit a Szivárvány-találkozók kötnek össze.

I. A Szivárvány-találkozók vezetési tapasztalata – a természetes vezetés – ELŐADÁS
II. Rokonszenvteremtés – MŰHELYMUNKA
III. Beszélőkör – MŰHELYMUNKA

 

II. Rokonszenvteremtés – MŰHELYMUNKA

A Dzsungel Könyvében Ká, a bölcs óriáskígyó egy mondatot tanít meg Mauglinak az őserdő valamennyi népének nyelvén: „Egy vérből valók vagyunk, te meg én.”
A közösség, az alapértékek hasonlósága, a rokonság mindenfajta baráti, gyümölcsöző viszony alapja. És az emberek között olykor mágikusan létrejövő összhang, rokonszenv, együttrezgés nem csak egy tündér varázspálcájától alakulhat ki. Az NLP (neurolingvisztikus programozás) egyik korai felfedezése, hogy a testi mintáink összehangolásával közel kerülhetünk egymáshoz. A pszichológiában empátiának is nevezik ezt a képességet, amely nem csak spontán jöhet létre; tanulható. E meghatározható viselkedésminták segítségével megérthetjük embertársainkat, segíthetünk nekik, sőt, elleshetjük a képességeiket. És ha valakinek a világába belépve közös rendszerré váltunk, a saját viselkedésünk fokozatos módosításával ki is hozhatjuk valamilyen megrekedt állapotból.
Ezen a minitanfolyamon több páros, kiscsoportos gyakorlatot végzünk, mellyel elkezdhetünk ráhangolódni más emberekre, belépni társaink bőrébe. Ha gyakorlod ezeket a mintákat és a viselkedésed természetes részévé válnak, jobb viszonyba kerülhetsz az emberekkel, különösen azokkal, akiket eddig még nem értettél meg.

 

Murányi Péter előadó és a programok szervezője

Majom vagyok (rendszertani értelemben gondoltam, de azért hozhatsz banánt :)) A majmok csoportlények. Mostanra kezdünk végre rájönni arra, hogy mi az egyik baj a modern társadalommal: az individualizmus nem működik. Csakhogy közben megkoptak az eredeti együttélési formáink, és nem tudjuk, mit kezdjünk egymással. A magányos tömegben tengődő fajunk egyik fő aktuális kalandja a visszamajmulás. Ha jól akarunk lenni, valamiképpen újra meg kell találunk egészséges létmódunkat, a közösséget.
Nagyon szeretem az élőlényeket, a többi életformát velünk egyenrangúnak tartom, ahol tudok, tanulok tőlük. Különösen a természetes minták, az összefüggések érdekelnek. Hogyan gyógyulunk meg magunktól? Mitől árad bennünk a kreativitás? Miképp szedhetünk fel egy új nyelvet az anyanyelvünkhöz hasonló könnyedséggel (http://termeszetesnyelvtanulas.hu/) ? Hogy érezhetjük át más ember érzéseit? Ilyesmikről írok, meg tartok tanfolyamokat (http://sarkanyfa.hu/). Sokat csatangoltam, jópárfelé laktam ezen a bolygón és volt szerencsém elvetődni a közösségi léthez még közelebb álló társadalmakba is.
A Gyüttment Találkozót többek között azért is tartom ígéretesnek, mert számos, a kiutat kereső szubkultúrát összekapcsol, mint valamiféle agy: lehetőséget teremt, hogy a jó megoldások megtermékenyítsék egymást és a rész-idegpályák egész rendszerré álljanak össze. És akkor nekünk végre megint jó lesz.

Scroll to Top