Rónaháty Zsófi: Kapcsolatom a természetemmel (műhely)

Időpont:
augusztus 26., péntek
15:00 - 17:00

Helyszín:
Közösségi udvar – műhely tér


Gyakorlat a figyelem szintjeinek megéléséhez

Hogy miért fontos egy közösségben figyelni magunkra és egymásra, azt könnyen meg lehet érteni. Hiszen ha tisztában vagyunk belső állapotunkkal, folyamatainkkal, az lehetővé teszi hogy dolgozni tudjunk vele, hogy felismerjük a szükségleteinket és orvosolni tudjuk azokat. Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor tudunk odafigyelni a körülöttünk lévőkre, amely szilárd alapja lehet egy jól működő közösségnek. Sokan tudjuk ezt, mégis adott helyzetben nem tudjuk megvalósítani, zsigeri szinten elsajátítani. Sokszor nem ismerjük fel a jelentőségét a figyelésnek.

Ennek felismerésére született ez a gyakorlat, mely többféle rétegben tud megmozgatni minket. Ki-ki jelenlegi állapota szerint el tud mélyülni a figyelem szintjeiben.

Korunk egyik legnagyobb kihívása az elidegenedés a természettől. A globális válságokon át a helyi problémákig minden visszavezethető erre a hozzáállásra. Ezért ismerték fel és ismerik fel most is oly sokan, hogy szemléletváltásra van szükség. A paradigmaváltás 3 eleme azonban nem feltétlenül változik egymással szinkronban. A tudástartalom tekintetében előrébb járunk, ugyanakkor a mögöttes észlelés és gondolkodásmód megmarad leegyszerűsítő formában. Ez azt jelenti, hogy tudjuk, hogy a világ egymásba ágyazott rendszerekből áll, de mégis képtelenek vagyunk látni az összefüggéseket, mintázatokat, kapcsolatokat. Mások gondolati szinten változtattak, de ez nem jár együtt paradigmaváltással. A legtöbb teória, elmélet a természethez való közelítést fogalmazza meg megoldásként. Hiszen a természetben gyakorlati szinten látható, tapasztalható az egyes elemek rendszerbe ágyazottsága. (Molnos Zselyke – Ökopszichológia)

Tehát a természet megfigyelésével, törvényszerűségeinek megismerésével közelebb juthatunk ahhoz a szemlélethez, amelyre manapság szükség van. Gondolkodásunk átformálásához azonban nem elég megérteni a folyamatokat, tapasztalati szinten szükséges elsajátítani a természetes látásmódot. Zsigeri szinten szükséges átélni, átérezni a természettel való összhangot. Ezért a gyakorlat erre fókuszál.

FIGYELEM! A gyakorlatnak kötött struktúrája van. Ha elkezdjük, nincs már lehetőség bekapcsolódni. Ezért, ha szeretnél részt venni rajta, kérlek, pontosan érkezz! 

Programtartó

Rónaháty Zsófia

2020-ban indítottuk útjára többedmagammal az Együtt az Éltető Szigetért Egyesületet, mely a környezet védelmével, a Sziget Kosara bevásárlóközösség működtetésével, a fenntartható, környezetbarát élet megteremtésével foglalkozik a Szentendrei-szigeten. A 10 Millió Fa képviselőjeként faültetést szervezek, tagja vagyok a lakhelyem környezetvédelmi bizottságának, a falu környezetvédelméért és egyéb közösségi rendezvényekért, a környezet szépüléséért létrejött közösségének, a Köszi Önkéntes! Egyesületnek.

2021-ben elvégeztem Pablóék (Szép Éva és Vágvölgyi Gusztáv Pabló) közösségi facilitátori képzését, mely új utat nyitott előttem és lehetőségeket hozott Magyarország (öko)közösségeinek megismerésére. Azóta is folyamatosan képzem magam és igyekszem megragadni a kínálkozó lehetőségeket.

Nem könnyű ma ezt az utat járni, sok a külső akadály, s ehhez jönnek a belső, közösségekben fellépő problémák is. Nem meglepő módon szinte minden tevékenységem billeg valahol, mint a szék lába. Megyeget, karistol, de messze nem szárnyal. Jó lenne, ha megtalálnám az egyes projektekhez a megfelelő éket, amely stabillá teszi a lábakat, s végső soron a széket. Így gondolok a Gyüttment Találkozóra, mint egy olyan térre, amely kisebb-nagyobb ékekhez juttat bennünket, hogy meg tudjunk küzdeni a kihívásainkkal, s ne billegjen a szék lába. Apró tudásmorzsák gyűjtőhelye, ahol mindenki megtalálhatja a neki hiányzó láncszemet. Befoltozzák a lukakat a tudatunkban, s összeáll a kép.

Alig várom, hogy köztetek legyek! Várlak titeket szeretettel!