Takács Martin: Nagyapám Háza, mester-inas képzés

Időpont:
augusztus 25., csütörtök
11:00 - 12:30

Helyszín:
Építő tér


A Nagyapám Háza mester-inas képzés idén ünnepli tizedik évfordulóját. Krizsán András 2012-ben indította útjára ezt a nagyszerű kezdeményezést, amely a hagyományos építőmesterségekkel, népi építészettel, természetes anyagokkal való munkával, ősi fortélyokkal ismerteti meg a fiatalabb generációkat, és amelyhez mára már rengetegen csatlakoztak. Minden nyáron több helyszínen várják azokat, akik a gyakorlatban is ki szeretnék próbálni, meg szeretnék tanulni azokat a technikákat, amelyeket nagyapáink alkalmaztak házaik építése során. A programsorozat amúgy egész éves kiterjedtséggel bír: tavasszal oktató előadások segítik a tanulni vágyókat, nyáron építőtáborokban sajátíthatják el az oda ellátogatók a gyakorlati tudást, majd ősszel közös kirándulás zárja az évet.

Idén 13 táborhelyszínen országos lefedettséggel folyik a munka. A táborok szervezői sokszor kisközösségek, akik megtorpannak, de kis segítséggel tovább tudjuk őket lendíteni, hogy az építéssel kapcsolatos bizonytalanság tudássá válhasson. Idén – mások mellett – a Hétágfa, a Cargonomia, az Aszú-völgyi Palócok Egyesület, a Közép-dunántúli Biokultúra Egyesületeknek is tudtunk segíteni, hogy az egyesületük tulajdonában álló épület a közösségüket szolgálhassa még teljesebb körben!

Takács Martin, a Nagyapám Háza egyik szervezője az eltelt évek tapasztalatairól mesél majd nekünk, kitérve arra, milyen értékeket ment át a jövőnek ez a hálózat.

 

Scroll to Top