Vágvölgyi Gusztáv-Pabló: Háromféleképp meghallgatni (műhely)

Időpont:
augusztus 28., vasárnap
09:00 - 11:30

Helyszín:
Közösségi udvar – műhely tér


Amikor egy közösségben személyes beszélgetéseket folytatunk, akkor gyorsan elérjük azt a bizalmi szintet, amiben már a másik, számára nehéz dolgokat oszt meg velünk. Ilyenkor leggyakrabban az a jó, he nem akarjuk megmenteni, nem akarunk tanácsot adni, nem akarjuk vigasztalni, hanem simán meghallgatjuk, a figyelem mind a három szintjén és csupán visszatükrözzük, hogy mit értettünk meg.

A figyelem három szintje, amit a közösségi udvar összes műhelyében gyakorlunk:

  1. Nyitott elme – értő figyelem
  2. Nyitott szív – empatikus figyelem
  3. Nyitott akarat – teremtő figyelem

Ezt a másikat segítő beszélgetést fogjuk ebben a kiscsoportos módszerben gyakorolni. Annak érdekében, hogy képesebbé váljunk:

  1. egyszerre a tényekre, a történésekre figyelni, azaz megérteni, hogy a másik miről beszél nekünk, mi is történt vele > értő figyelem,
  2. érzékelni az érzéseit > empatikus figyelem,
  3. mélyebben megérteni, hogy milyen igények, szükségletek, vagy akár lehetőségek vannak az elmondottak mögött > teremtő figyelem.

Mindezt pedig képesek legyünk úgy visszatükrözni, hogy a másiknak az az érzése legyen, hogy megértették. Ennek azért van jelentősége, mert a segítő beszélgetés egyik legfontosabb „segítő” összetevője a visszatükrözéseken keresztül megvalósuló megértettség érzés. Ez az a rejtélyes összetevő, ami nélkül soha nem sikerülhet közösséget alkotnunk.

A gyakorlat a fentieken túl rámutat arra a pszichológiai folyamatra is, amit hétköznapi nyelven tudatosításnak hívhatunk (a pszichológia ezt introspekciónak hívja). A történések, az ezzel kapcsolatos érzéseink, igényeink, szükségleteink, vágyaink tudatosítása egy-egy szituáció kapcsán önmagában képes feloldani azt a feszültséget, amit a szituáció kelt bennünk.

Programtartó

Vágvölgyi Gusztáv – Pabló

Közösségi vállalkozás fejlesztő, közösségfejlesztő, az Inspi-Rációnak, mint hálózat szervezetnek a szakmai vezetője, a Polyán gazdaság egyik városi munkása, a Nyíregyházi Kosár Közösség alapító tagja.

Hiszek abban, hogy egy átmeneti korban élünk és az emberiség sorsa múlik azon, hogy képessé válunk valódi, életmód közösségeket alkotni. A szakmai életemet tettem fel erre az ügyre, ezért szervezem évről évre (amikor van) a Gyüttment Fesztiválon és most találkozón a közösségi udvar szakmai programját. A mai kor közösségei már csak tudatosság alapú közösségek lehetnek, azonban a tudatossághoz tudásra is szükség van, ezért tartom fontosnak, hogy évről-évre feldolgozzunk olyan témákat, ami által képessé válunk a mai világban, a mai emberekkel is közösséget alkotni.