Murányi Péter: Természetes vezetés – a szivárvány-találkozók tapasztalata alapján

Időpont:
augusztus 26., péntek
15:00 - 16:30

Helyszín:
Közösségi udvar – szivárványos tér


A Gyüttment Találkozó egyik nagy értéke, hogy összekapcsol egy csomó olyan szubkultúrát, amely mind rendelkezik jó értékekkel, tudással, megoldásokkal, de talán egyik sem teljes képpel arról, hogy mi is történik ma a világban, viszont az összekapcsolódásuk roppant termékeny lehet. Mivel az idei Gyüttment egyik kulcsszava a HÁLÓZATOSODÁS, ezért az idei közösségi udvarban a magyarországi “hippik” is önálló programhelyszínnel jelennek meg, hogy erősítsük ezeknek a szubkultúráknak az összekapcsolódását. A programok szorosan kapcsolódnak az idei közösségi udvar témájához: a közösség indítás és a személyes kapcsolatok fontossága.

Három egymással összekapcsolódó program lesz ezen a csak erre a célra felépített programhelyszínen, amit a Szivárvány-találkozók kötnek össze.

I. A Szivárvány-találkozók vezetési tapasztalata – a természetes vezetés – ELŐADÁS
II. Rokonszenvteremtés – MŰHELYMUNKA
III. Beszélőkör – MŰHELYMUNKA

I. A Szivárvány-találkozók vezetési tapasztalata – a természetes vezetés – ELŐADÁS

A nemzetközi Szivárvány-találkozók (nincs közük a szexuális kisebbségekhez) politikai értelemben anarchista összejövetelek, ahol senki nem utasíthatja a többieket. Összejön egy sereg (akár több ezer) ismeretlen a természetben és egy hónapig meg kell oldaniuk az életüket: élelmezést, higiéniát, közösségi életet, programokat stb. Mindegy, hogy a kinti életben valaki igazgató vagy hajléktalan, itt mindenki egyenlő. Nincs kijelölt vezető, közben valamilyenfajta együttműködés, koordinálás – mint minden emberi társadalomban – mégis szükséges.
Az ilyen összejöveteleken felfedezhetjük, hogy miként is működik az ember ösztönös csoportszerveződése. Talán nem annyira meglepő, hogy ez a mai politikai rendszerekben tapasztalható, kizsákmányoló vezetésnek jóformán az ellentéte. Bizony, az ember jól tud együttműködni a többiekkel, ha az ezt lehetővé tevő körülmények adottak. A csoportnak több esze van, mint az egyéneknek, és mindenki megtalálja a helyét az egészben.
Ezen az előadáson körüljárjuk, hogy valószínűleg miként működik a természetes vezetés, mi akadályozhatja és mi segíti a leírt, ideális állapotot. Miért követnek valakit az emberek, amikor semmi hatalma nincs felettük? Kire hallgatnak? Mik a jónak bizonyuló vezető ismérvei? Miért jó vezetőnek lenni, amikor ez nagyobb felelősséggel és általában több munkával jár?
A fentiekhez hasonló kérdések mellett az is érdekes, hogy a felmerült tapasztalatokat hogyan építhetjük be a saját kapcsolatainkba. Erről, és a tárgyhoz kapcsolódó egyéb témákról az előadás után beszélgethetünk.

Murányi Péter előadó és a programok szervezője

Majom vagyok (rendszertani értelemben gondoltam, de azért hozhatsz banánt :)) A majmok csoportlények. Mostanra kezdünk végre rájönni arra, hogy mi az egyik baj a modern társadalommal: az individualizmus nem működik. Csakhogy közben megkoptak az eredeti együttélési formáink, és nem tudjuk, mit kezdjünk egymással. A magányos tömegben tengődő fajunk egyik fő aktuális kalandja a visszamajmulás. Ha jól akarunk lenni, valamiképpen újra meg kell találunk egészséges létmódunkat, a közösséget.
Nagyon szeretem az élőlényeket, a többi életformát velünk egyenrangúnak tartom, ahol tudok, tanulok tőlük. Különösen a természetes minták, az összefüggések érdekelnek. Hogyan gyógyulunk meg magunktól? Mitől árad bennünk a kreativitás? Miképp szedhetünk fel egy új nyelvet az anyanyelvünkhöz hasonló könnyedséggel (http://termeszetesnyelvtanulas.hu/) ? Hogy érezhetjük át más ember érzéseit? Ilyesmikről írok, meg tartok tanfolyamokat (http://sarkanyfa.hu/). Sokat csatangoltam, jópárfelé laktam ezen a bolygón és volt szerencsém elvetődni a közösségi léthez még közelebb álló társadalmakba is.
A Gyüttment Találkozót többek között azért is tartom ígéretesnek, mert számos, a kiutat kereső szubkultúrát összekapcsol, mint valamiféle agy: lehetőséget teremt, hogy a jó megoldások megtermékenyítsék egymást és a rész-idegpályák egész rendszerré álljanak össze. És akkor nekünk végre megint jó lesz.

 

Scroll to Top