Tuba Máté – Egy értékorientált közösségi vállalkozás születése

Időpont:
augusztus 27., szombat
09:00 - 11:00

Helyszín:
Közösségi udvar


A Pattern Wise, mint profitorientált Kft. esete a közösségi vállalkozás szervezeti modelljével

Cégünk építését 2021 januárjában kezdtük meg, azév tavaszán alakultunk hivatalos tanácsadó Kft.-vé. Az alapítók szakmai múltja egyértelműen jelölte az irányt: a szervezetet értékorientált közösségi vállalkozásként álmodjuk meg, koncepcionalizáljuk, hozzuk létre és működtetjük.

A demokrácia drága dolog – szoktuk hallani szellemes megmondóemberektől. Egy cégben annál gyorsabban születnek döntések, minél kevésbé kell “időt pazarolni arra”, hogy a többszempontúság megjelenjen a folyamatban. Mégis, egyre több vállalkozás, vállalat gyakorlati tapasztalata, hogy a szervezeti felépítés “laposításával”, a mesterséges hierarchiák leépítésével, a hálózatos működéssel, a mellérendelt kapcsolatok számának és minőségének növelésével teljesítmény végső soron növekszik, a hangulat javul, a munkavállalók kiteljesednek, az egyéni felelősségvállalás mértéke növekszik, a közösségi minőség emelkedik. Erről szól a ma egyre népszerűbb Teal szervezetfejlesztési irány.

Úgy döntöttünk, kísérletet teszünk, hogy a valóságunk visszaigazolja-e az elméletet és más cégek gyakorlati tapasztalatait. Immár másfél éve ültetjük át a közösségi vállalkozás megközelítését, technikáit, stratégiáit a gyakorlatba, és kísérletezünk napi szinten azzal, miképp lehet egy  természetes hierararchiát gyakorló szervezetet az erősen teljesítményorientált forprofit szektorban pénzügyileg sikeresen működtetni.

A közösségiség, civilség, vállalkozói lét határterületeiről, “aha” élményekről és kihívásokról, elképzelésekről és valóságról, és szuper intenzív másfél év gyakorlati tapasztalatairól mesélünk nektek a 2022-es Gyüttment Fesztivál szombatján.

Előadó

Tuba Máté

szociológus, humánökológus végzettségű társadalmi mozgalmár, vállalkozó, tanár, tanácsadó.

2013 óta aktív tagja a hazai zöld mozgalomnak. Aktív részese volt az infocracy.hu, a MEGY Egyesület, illetve az Életfa Permakultúra társadalmi vállalkozások alapítási folyamatának. Az utóbbi 4 évben a permakultúra tanulása, gyakorlása, a mozgalom építése került a fókuszterébe.

Jelenleg egy regeneratív tanácsadással foglalkozó Kft. egyik tulajdonosa és projektvezetője.

Scroll to Top