Tuba Máté: Egy értékorientált közösségi vállalkozás születése (előadás)

Időpont:
augusztus 27., szombat
09:00 - 11:00

Helyszín:
Közösségi udvar – előadó tér


A Pattern Wise, mint profitorientált Kft. esete a közösségi vállalkozás szervezeti modelljével

Cégünk építését 2021 januárjában kezdtük meg, azév tavaszán alakultunk hivatalos tanácsadó Kft.-vé. Az alapítók szakmai múltja egyértelműen jelölte az irányt: a szervezetet értékorientált közösségi vállalkozásként álmodjuk meg, koncepcionalizáljuk, hozzuk létre és működtetjük.

A demokrácia drága dolog – szoktuk hallani szellemes megmondóemberektől. Egy cégben annál gyorsabban születnek döntések, minél kevésbé kell “időt pazarolni arra”, hogy a többszempontúság megjelenjen a folyamatban. Mégis, egyre több vállalkozás, vállalat gyakorlati tapasztalata, hogy a szervezeti felépítés “laposításával”, a mesterséges hierarchiák leépítésével, a hálózatos működéssel, a mellérendelt kapcsolatok számának és minőségének növelésével teljesítmény végső soron növekszik, a hangulat javul, a munkavállalók kiteljesednek, az egyéni felelősségvállalás mértéke növekszik, a közösségi minőség emelkedik. Erről szól a ma egyre népszerűbb Teal szervezetfejlesztési irány.

Úgy döntöttünk, kísérletet teszünk, hogy a valóságunk visszaigazolja-e az elméletet és más cégek gyakorlati tapasztalatait. Immár másfél éve ültetjük át a közösségi vállalkozás megközelítését, technikáit, stratégiáit a gyakorlatba, és kísérletezünk napi szinten azzal, miképp lehet egy  természetes hierararchiát gyakorló szervezetet az erősen teljesítményorientált forprofit szektorban pénzügyileg sikeresen működtetni.

A közösségiség, civilség, vállalkozói lét határterületeiről, “aha” élményekről és kihívásokról, elképzelésekről és valóságról, és szuper intenzív másfél év gyakorlati tapasztalatairól mesélünk nektek a 2022-es Gyüttment Fesztivál szombatján.

Előadók

Tuba Máté

szociológus, humánökológus végzettségű társadalmi mozgalmár, vállalkozó, tanár, tanácsadó.

2013 óta aktív tagja a hazai zöld mozgalomnak. Aktív részese volt az infocracy.hu, a MEGY Egyesület, illetve az Életfa Permakultúra társadalmi vállalkozások alapítási folyamatának. Az utóbbi 4 évben a permakultúra tanulása, gyakorlása, a mozgalom építése került a fókuszterébe.

Jelenleg egy regeneratív tanácsadással foglalkozó Kft. egyik tulajdonosa és projektvezetője.

Kristóf Ágota

Szociológusként végzett. Két éve egyéni vállalkozó. Vállalkozása megalapításában főként a szabadabban beosztható munkaidő motiválta. A felszabaduló szabadidőt egy családi háztáji kialakítására használják fel férjével közösen.
Civil aktivistaként volt már önkéntes állatvédő egyesületnél középiskolásként és több évig egy török-magyar kapcsolatok ápolásán dolgozó szervezetnél. A jövőt a helyi közösségek fejlesztésében, az emberek közötti kapcsolatok minőségi erősítésében, valamint a természettel való harmonikus együttélésében látja.

 

Révai Mátyás

Környezetkutató, humánökológus. Érdeklődési köre a vidékfejlesztés, közösségek, szociális gazdaság, mezőgazdaság és természetvédelem. Dolgozott a köz- civil és egyházi szférában egyaránt. A Máltai Szeretetszolgálatnál leszakadó térségek felzárkóztatásával kapcsolatos kutatásokat végzett, majd egy másfél éves hátizsákos utazás során ökofalvakat látogatott Ausztráliában, Új-Zélandon és Délkelet-Ázsiában. Ekkor került közelebbi kapcsolatba a permakultúrával, és ismereteit hazaérve is mélyítette.
Visszatérése után a Holland Nagykövetségnél dolgozott mezőgazdasági tanácsadóként, majd két éve, két barátjával közösségi vállalkozást alapított PatternWise néven, amelyben regeneratív fejlesztési és permakultúrával kapcsolatos tanácsadással foglalkoznak.
Jelenleg közösségi facilitátornak és vízgazdálkodási szakértőnek tanul. Az Őrségben lakik.