Zéró hulladék: idén is menni fog!

2017-ben az oszkói Gyüttment Fesztivál volt az első rendezvény Magyarországon (és az egyik első Európában), amelyet szigorúan Zéró Hulladék irányelvek szerint szerveztek és bonyolítottak. Nem voltak kitéve szemetesek, a büfék környékén rend és tisztaság volt, az emberek a saját tányérjukat és poharukat használták az evéshez/iváshoz, és csak olyan hulladék keletkezett, amit a helyszínen komposztálni tudtunk.

Idén úgy döntöttünk, ideje még egy merészet lépni, és teljes mértékben kiterjeszteni a Zéró Hulladék elvét a közlekedésre, étel- és italfogyasztásra, építés- dekorra, energia- és vízfelhasználásra és a hangszennyezésre egyaránt. Megszületett a Szelíd Fesztivál elképzelés, ahol a szigorú Zéró Hulladék irányelveken túl figyeljük és mérjük a fesztivál gazdasági, társadalmi és környezeti hatását és ahol igyekszünk minden eszközzel elérni, hogy ez a hatás pozitív legyen a természeti környezet, a résztvevők és a környéken élők számára egyaránt. 

Ez csak veletek együtt sikerülhet. Csak akkor tudjuk megvalósítani egy Szelíd Fesztivált, ha a szervezőktől kezdve a szolgáltatókon át az utolsó napijegyes vendégig mindenki elfogadja a kihívást, és nem azt nézi, mit nem lehet megoldani, hanem azt, mi az a lehetséges kicsi lépés a zöldebb élet felé, amit a fesztiválon ismert meg és remélhetőleg az életmódja részévé válik. Mert egy tudatos lépés a hulladékmentesség felé az, amivel elkezdődik a valódi változás.

A Gyüttment Fesztivál szervezőiként vállaljuk, hogy már a kezdetektől megtesszük a saját első lépéseinket. A fesztivál helyszínének kiválasztásához, majd a végleges helyszín megismeréséhez és felméréséhez szükséges utaskilométereket naplózni fogjuk, a beszerzéseinket zero waste elvek alapján szervezzük, a fesztivál helyszínére PET-palackot, sörös dobozt, Tetrapak-ot és nejlonzsákot egyáltalán nem viszünk be, az egyéb egyszer használatos csomagolásokat pedig a lehetőségeink szerint csökkentjük, ill. a rendezvény végén magunkkal visszük. 

Kérünk titeket, a lehetőségeitekhez mérten Ti is csatlakozzatok egy még zöldebb, még hulladékmentesebb, még szelídebb Gyüttment Fesztivál létrehozásához!

A szervezők

Zéró hulladék – interjú

Gyakorlati tudnivalók

Nem termelünk hulladékot, immár harmadjára nulla hulladék fesztivál leszünk!

 • A fesztivál területén nem lesznek szemetesek. Mindenki a saját hulladékáért felel, így csak csomagolásmentes ételeket, italokat hozz magaddal, hiszen minden hulladékot haza is kell vinned magaddal. A területen kizárólag a lebomló, komposztálható hulladék hagyható hátra!
 • Hozz magaddal saját tányért, evőeszközt, bögrét és kulacsot, mert ezekben adjuk majd az ételeket, italokat. Hozz textilzsákot, amelybe a piacon vásárolt termékeket teheted. Bögrét, kulacsot és zsákot a helyszínen is vásárolhatsz. 
 • Minden, ami lebomlik, azt komposztáljuk! Papírpohár, használt zsebkendő, kávézacc, konyhai zöldhulladék, falevél: minden megy a területen kijelölt komposztgyűjtőkbe. A komposztgyűjtőkbe szigorúan tilos bármilyen nem-lebomló hulladék vagy egyéb, szennyezett folyadék elhelyezése. 
 • Minden esetben akkora ételadagot kérjél/vegyél, amekkorát biztosan elfogyasztasz. Ha mégsem sikerül, az ételmaradékot ebben a sorrendben kezeld: rakd el magadnak későbbre, kínáld fel másnak, öntsd az állatok etetésére szánt moslékba, vagy végül helyezd a komposztba (hús, csont, citromhéj is mehet)  
 • A kukoricakeményítőből készült műanyag (PLA) nem komposztálható a területen, ezért ilyen anyagot ne hozz be, és végképp ne dobd a komposztba!
 • A fesztiválon több mosogató-állomást is felállítunk, ahol tisztára moshatod majd edényeidet. A vizes blokkoknál kérjük, csak lebomló tisztálkodószert, a fogmosáshoz pedig natúr fogkrémet vagy szódabikarbónát használj!
 • Lebomló mosakodó- és mosószert a helyszínen is tudsz majd vásárolni vagy készíteni. 
 • Kisbabáknak lehetőleg mosható pelenkákkal készülj! A fesztiválon lesz kiépített mosóhely, ahol a használt pelenkákat lehet tisztítani. A nedves törlőkendő nem lebomló hulladék, ne dobd a komposztba, hanem vidd magaddal. A legjobb, ha helyette inkább mosható törlőkendőt használsz.
 • A helyszínen KOMPOSZTOi rendszerű alomszékeket állítunk fel, a tartalmukat komposztáljuk, és az érett humusz visszakerül a természet anyagkörforgásába. Kérünk, lebomló papíron és forgácson kívül semmi mást ne dobj bele! A műanyag intimhigiéniás termékek (betétek, nedves törlőkendők) elhelyezéséről az Infópultnál érdeklődj. 
 • Dohányosok! Kérünk, semmilyen körülmények között ne dobj el cigicsikket a területen. Egyetlen csikk 50 liter élővizet képes megmérgezni! Csikktartó tubust kapsz az Infópultnál vagy a Rendezöldj! sátránál, kérünk, ebbe gyűjtsd a természetre veszélyes cigarettacsikkeket. Ha lebomló filteres cigarettát használsz, a csikkjeidet a komposztos edénybe ürítsd, ha műanyag/szivacs filteres a cigid, vagy nem vagy benne biztos, akkor ezeket a saját szemetesedbe ürítsd, a fesztivál végén pedig vidd őket magaddal.

Csökkentjük az energiafelhasználást, a közlekedéssel kapcsolatos emissziókat és a vízfogyasztást!

 • A zenei hangosítás áramfelhasználását nullára csökkentettük, ugyanis a fesztiválon csak akusztikus koncertek és előadások lesznek. Kérünk, Te is járulj hozzá a hálózati áramfogyasztással járó környezeti terhek enyhítéséhez, és a fesztivál alatt használj és tölts minél kevesebb elektronikus eszközt (mobiltelefont) a hálózatról, használj inkább napelemet. 
 • A zenei fesztiválok környezeti terhelésének kb. 80%-áért az előadók és a vendégek utazása, illetve az áruforgalom a felelős! Kérünk, hogy próbálj meg minél zöldebb módon lejutni a fesztiválra! Tedd meg az út legalább egy részét gyalog, kerékpárra vagy lóháton, használj minél több tömegközlekedési lehetőséget, oszd meg a gépjárművedet annyi fesztiváltárssal, amennyivel csak tudod. 
 • Az utazásod módjáról és távolságáról statisztikát gyűjtünk, ezért kérünk, ha a beléptetésnél nem kérdezték meg, keresd fel a Rendezöldj! sátrát, ahol bemondhatod ezeket a számokat. Az összegyűjtött adatokból fesztivál-ökolábnyomot számolunk, amelyet később kiváltunk faültetéssel vagy egyéb környezet-rehabilitációs projekt támogatásával. 
 • A tiszta ivóvíz nemzeti kincsünk és mindennapi túlélésünk alapfeltétele. Figyeljünk oda a napi vízhasználatunkra, mert bár az elfolyó víz nem károsítja a környezetet, a célunk, hogy tudatosuljon mindenkiben, a csapból érintésre folyó tiszta víz nem ingyen áll rendelkezésre, azért a természet súlyos árat fizetett. Szelíden kezeld a vizet: ne használj mosogatáshoz vagy kézmosáshoz folyóvizet, csak lebomló és környezetbarát tisztítószereket és fogkrémet használj, a csöpögő csapot zárd el, a tusolásnál ne folyasd szappanozás közben a vizet, használt vizet ne önts csatornalefolyóba, igyekezz ivóvizet csak ivásra használni.

Éltető tetteinkkel és környezeti hatásunk tudatos csökkentésével példát mutatunk azoknak, akik első alkalommal vesznek részt a fesztiválon vagy csak most ismerkednek a hulladékmentes élet ötletével.

 • Használj Zéró Hulladék Túlélőcsomagot, avagy mire lesz szükséged a fesztiválon: mélytányér, evőeszközök, bögre, kulacs, biológiailag lebomló szappan, natúr fogkrém. Egy tartós vászon táskában mindez elfér, és éveken át használható mindenhol. A táska tartalmát beszerezheted, kölcsönözheted ill. elkészítheted a fesztiválon is. 
 • Használj minél kevesebb egyszer használatos műanyagot. Ha az újonnan érkezők azt látják, senkinél nincs PET-palack vagy dobozos sör, sokkal hamarabb átgondolják, nekik szükségük van-e rá. 
 • Mindenki más szinten tart a hulladékhoz való hozzáállásban. Tiszteljük egymásban az igyekezetet, hogy egyáltalán eljutottunk egy zéró hulladék rendezvényre, ezért ne ítélkezzünk, inkább segítsünk. Ennek ellenére, ha azt látjuk, hogy valaki hagyományos tusfürdővel sétál, a csikket a komposztba dobja vagy a tábortűznél gyűjti a sörösdobozokat, szelíden magyarázzuk el, hogy a cselekedete milyen hatást okoz a természetben, és milyen egyszerű megoldások léteznek, amiről feltehetőleg nem is hallott. 
 • Tiszteljük a természetet! A fesztivál részben egy természetvédelmi területen fekszik, így kérünk, tartsd be a természetjárás szabályait: ne szemetelj, ha szemetet látsz szedd fel, ne hangoskodj feleslegesen, ne hallgass zenét hangosan, ne gyújtsd tüzet engedély nélkül, ne avatkozz bele semmilyen természetes folyamatba. Emlékszel? Csak fotókat vigyél magaddal és csak lábnyomokat hagyj hátra!
 • Ha szeretnéd a személyes ökolábnyomodat megváltani, akkor vegyél Gyüttment Zöld Útlevelet a fesztiválon. Ez az összeg biztosítja, hogy részvételed környezeti hatása nulla lesz, mert azt faültetésre vagy természet-rehabilitációs programokra fordítjuk. 

Gyakran Ismételt Kérdések

Ha nem találod itt a választ, tedd fel nekünk e-mailben a szevasz[kukac]gyuttmentfesztival.hu -n, vagy Facebookon, és kiegészítjük vele az alábbi listát.

1. Miért jó az, ha saját magam gyűjtöm a szemetet ahelyett, hogy egy közös szemetesbe dobnám? Nagyjából ugyanaz a végeredmény: elviszi a kukásautó.

Azzal, hogy a szemetet te gyűjtöd, és a sátrad/alvóhelyed mellett tartod, azt szeretnénk elérni, hogy eleve ne is hozz magaddal olyan dolgokat (pl. csomagolóanyagok, műanyag palackok, sörösdobozok), amiből szemét lehet. Ha magad kezeled és szelektálod a szemetedet, könnyebben tudatosul  benned, mennyi hulladékot termelsz meg néhány nap zéró hulladék fesztiválozás során, ezzel pedig a fogyasztási szokásaidat sokkal könnyebb átalakítani.

2. Mit jelent a Zéró Hulladék, és ez engem miben érint?

A Zéró Hulladék életmód röviden annyit jelent, hogy minimálisra csökkentjük, majd igyekszünk teljesen megszüntetni a nem komposztálható hulladékot. Egy zéró hulladék fesztivál fenntarthatósági elveket és környezetvédelmi szabályokat alkalmaz önkéntes alapon önmagával szemben, hogy folyamatosan csökkentse, illetve minimalizálja a rendezvény környezetre gyakorolt negatív összhatását, illetve arra törekszik, hogy a rendezvény környezeti hatása, azaz ökológiai lábnyoma kisebb legyen, mint 0. Ezt a folyamatot átláthatóan végzi, független tanúsítással igazolja, az eredményeit szabadon elérhetővé teszi. Ez a fesztivál minden egyes résztvevőjét érinti: a szervezőket abban, hogy a lehető legtöbb segítséget megadják Nektek ehhez, a helyi beszállítókat abban, hogy csomagolásmentes termékekkel lássák el a fesztivált, a vendéglátókat és árusokat abban, hogy nem árusíthatnak olyan terméket, ételt, amely nem komposztálható hulladékot tartalmaz, a fesztiválozókat pedig abban, hogy eleve ne hozzanak magukkal olyan dolgokat, amiből csak hulladék lesz.

3. Mit hozzak és mit NE hozzak? Ez nekem extra kiadást és energiabefektetést jelent? 

Amit mindenképpen hozz: tányér, pohár, kulacs, evőeszköz. Amit ne hozz: egyszer használatos csomagolóanyaggal ellátott ételek és italok. Extra energiabefektetést annyiban jelent majd, hogy amiből eszel, iszol, azt neked kell majd tisztára mosni. Ha a szükséges dolgok közül pedig valamelyikkel még nem rendelkezel, akkor igen, extra kiadást jelenthet, de ha Zéró Hulladék szemlélettel éled az életed, sokszor hasznukat veszed majd később is. 

4. Miért nem elég a szelektív hulladékgyűjtés?

Mert van az a hulladék, ami nemhogy nem vész el, de még csak át sem alakul! Attól, hogy szelektíven gyűjtjük, a nem újrahasznosítható (kommunális) hulladék még hulladék marad, a cél pedig az, hogy nullára csökkentsük magunk körül ezt a fajta szemetet. Az újrahasznosítható hulladék sem megoldás, mivel a fogyasztás, és ezáltal a hulladék csökkentése sokkal hasznosabb és fontosabb, mint a szelektálás. A szelektív hulladéknak csak egy kis része kerül valóban újrafelhasználásra, és az is jelentős energiafogyasztással jár. Mindezt egyetlen döntéssel megszüntetheted: kerüld mindenféle hulladék előállítását. 

5. Tudtok segíteni abban, hogy a Zéró Hulladék szemléletet otthon is meg tudjam valósítani?

Igen, nagyon sok segítséget fogsz kapni hozzá előadások, workshopok formájában a fesztiválon. De a legnagyobb segítséget azzal kapod, ha zéró hulladék szemlélettel érkezel, és minden javaslatunkat a témában igyekszel megvalósítani. Ennek az élménynek a hatására meglátod, gyerekjáték lesz otthon is felvenni a harcot a hulladék ellen. A legnehezebb megérteni lesz, eddig ez miért nem ment. Addig pedig az internet a legjobb hely a tájékozódásra: a varázsszó a “Zero Waste”, a témát gyakorlati oldalról megközelítő hazai és külföldi életmódblogok és civil szervezetek nagyon sok hasznos tanáccsal látnak el. 

6. Ha hoznom kell saját tányért/evőeszközt, akkor mindig el is kell mosogatnom magam után? Mi van akkor, ha egy fesztiválon egyáltalán nem akarok ilyesmivel foglalkozni?

A fesztiválra olyan embereket várunk, akik osztják a Gyüttment alapértékeit a Zéró Hulladék szemlélettel együtt, és környezetünk megóvása érdekében nem okoz gondot számukra a mosogatás. Hatékonyabb lehet, ha összeállsz több baráttal, ismerőssel, és ketten mosogatnak alkalmanként az egész társaságra, így lehet, csak egyszer kell mosogatnod az egész fesztivál alatt. 

7. Elfelejtettem bögrét/tányért/evőeszközt hozni. Be tudom ezeket szerezni a fesztiválon?

Igen, vásárolni és kölcsönözni is tudtok majd korlátozott mennyiségben.

8. Kapok szalvétát az ételhez? Használat után hova tegyem?

Nem fogunk szalvétát adni, evés után tudtok majd mosakodni, és biztosítunk számotokra textíliákat kéztörléshez, törölközéshez. A papírszalvéta előállítása a papírtányérhoz és -pohárhoz hasonlóan jelentős környezeti terheléssel és ivóvíz felhasználással jár, így a többi egyszer használatos termékhez hasonlóan nem támogatjuk a használatát. 

9. Az ételmaradékot hova öntsem? Lesz komposzt?

Külön hely lesz az ételmaradék számára, és lesz külön komposzt is. A zéró hulladék és a szelíd fesztivál jegyében akkora ételadagot kérjél/vegyél, amekkorát biztosan elfogyasztasz. Ha mégsem sikerül, az ételmaradékot ebben a sorrendben kezeld: rakd el magadnak későbbre, kínáld fel másnak, öntsd az állatok etesésére szánt moslékba, végül helyezd a komposztba (hús, csont, citromhéj is mehet)  

10. Mi történik a komposzttal, amit otthagyunk?

A komposztot rendszeresen kezeljük egy effektív mikroorganizmusnak (EM) nevezett komposzt-teával, majd megfelelő nedvességtartalommal és csurgalékvíz védelemmel ellátva lefedve hagyjuk a területen. A lebomlási és érési folyamat lezárulásával a keletkező humusz felhasználható faültetésre, zöldségtermesztésre vagy helyi talajjavításra. 

11. Az otthonról hozott ételem csomagolópapírjával/műanyagpalackommal/sörösdobozommal mit tegyek?

Hagyd otthon, vagy még jobb, eleve meg se vedd! Adj magadnak és a Földnek egy esélyt, és szánj rá az évből néhány napot, hogy kipróbáld, milyen a hulladékmentes élet. Tedd be tárolódobozba, viaszospapírba vagy vászonzsákba az ételt, vagy pedig eleve törekedj arra, hogy ne is vásárolj olyan termékeket, amik előre csomagoltak. Ropi helyett rágcsálj répát, kóla helyett igyál vizet, sört pedig tudsz majd a fesztiválon is vásárolni. Ha mégis elhoztad, akkor a saját szemetesedbe kell majd tenned.

12. Vigyek magammal mosogatószert vagy biztosítotok?

Biológiailag lebomló mosószert, mosogatószert és szivacsokat biztosítunk számodra a vizesblokkoknál. Lebomló szappant és fogkrémet vásárholhatsz a fesztiválon. 

13. Hol tudok venni lebomló szemeteszsákot?

A fesztiválon sehol, és kérünk, ilyet ne is hozzál be. Az ilyen szemeteszsákok lebonthatóak, nem pedig lebomlóak, de hivatalosan sehol nem veszik át Magyarországon. Ilyenkor ugyanúgy a kommunális lerakóra kerül, mint a többi nem újrahasználható hulladék. Ha szemeteszsák kell, lehetőleg ne műanyagot és ne egyszer használatosat alkalmazz. 

14. Mit csináljak a gyerekem használt pelenkájával?

Ha egyszer használatos pelenkát használsz, akkor a biológiailag lebomlót az alomszékbe, a nem lebomlót a saját hazainduló szemetesedbe dobhatod. A többször használható (mosható) pelenkáknak külön mosóhelyet biztosítunk.  

15. Ki tudom mosni a gyerekem mosható pelenkáját a fesztiválon?

Igen, biztosítunk ehhez helyszínt, vizet és biológiailag lebomló mosószert is.

16. Mit csináljak a használt női intim higiénés eszközökkel?

A saját szemetesbe kell majd tenni. A jelenleg általánosan használatban lévő eszközökre egyébként léteznek hulladékmentes alternatívák (például intimkehely, mosható betét), amikről fogunk majd a fesztiválon is beszélni, illetve a gyakorlatban is kipróbálhatjátok, erre buzdítunk mindenkit! A szervezőcsapat nőtagjai már mind ismerik, használják és szeretik is ezeket az alternatívákat.

17. Vigyek magammal vécépapírt?

Biológiailag lebomló vécépapírt biztosítunk, amit nyugodtan bele lehet majd dobni a komposztbudiba. Figyelj arra, hogy a WC-papír lebomlik, a nedves törlőkendő nem, azt minden esetben vidd haza magaddal. 

18. Mi történik a komposztbudik tartalmával?

A komposztbudik tartalmát már a használat során rendszeresen kezeljük egy EM baktériumflórás készítménnyel, amely még jobban megszünteti a kellemetlen szagokat és csökkenti a legyek számát. A megtelt, teljesen vízzáró tartályokat elszállítjuk a fesztiváltól nem messze egy deponálóba, ahol két év szakszerű tárolás során ártalmatlan humusszá bomlik le, amit növénytermesztésre vagy talajjavításra, trágyázásra lehet majd használni. 

19. Fürdéshez milyen szappant vigyek?

Biológiailag lebomló szappant hozzál, azaz házi/natúr/növényi szappant, minél kevesebb és csak természetes összetevővel. Ha otthon nem tudtad beszerezni, a fesztiválon is lesz lehetőség vásárolni. NEM szabad más tisztálkodószert használni, mert már egy zuhanyzással is megmérgezhetjük az erdei talajvilágot, ahol a vizesblokkok tartalmát elszikkasztjuk. 

20. Honnan lesz a víz biztosítva a zuhanyzókhoz?

A helyszínen egyaránt van bevizsgált kút ill. vezetékes víz, a mosogatáshoz és tisztításhoz igyekszünk minél több esővizet felhasználni. 

21. Hova folyik a víz a zuhanyzókból?

Mivel csak biológiailag lebomló tisztálkodószereket használsz a fürdéshez, a víz egy szikkasztó rendszeren át a talajra folyik. NEM szabad más tisztálkodószert használni, mert már egy zuhanyzással is megmérgezhetjük az erdei talajvilágot, ahol a vizesblokkok tartalmát elszikkasztjuk. 

22. Hogyan tudjuk feltölteni majd az elektromos kütyüket, mint például a telefon, laptop, fényképezőgép, fejlámpa stb.?

A szelíd fesztiválozás jegyében megkérünk, ha lehetséges, ne használj vezetékes áramot. Igyekszünk napelemes töltőállomásokat kialakítani, de lesz lehetőséged dinamós kerékpárral is feltölteni az okostelefonodat, ha mindenképpen szükséges. Meglátod, egy óra tekerés és egyből nem lesz annyira szükséges 🙂

23. Hova dobjuk a cigicsikket?

Adunk majd csikktartókat, amit magatoknál tudtok tartani, és ha megtelik, a saját szemeteszsákotokba kell majd üríteni. Jó megoldás a lebomló, teljesen papíralapú szűrő használata, ezeket a csikktartóból egyenest a komposztosba ürítheted. A lebomló szűrős cigicsikk is számtalan, élővilágra mérgező vegyületet tartalmaz, így azt semmiképp ne dobd el a területen! A komposztálás során ezek a vegyületek lebomlanak, ezért a papíralapú, lebomló szűrős, sodort cigicsikk komposztálható. 

24. Az egész fesztiválon magamnál kell tartanom a koszos zsebkendőmet?

Nem, ha az valóban papírzsebkendő, és nem nedves törlőkendő, akkor azt is a komposzt tartályokba dobhatod mindenféle papír, karton vagy fatörmelékkell együtt.

25. Hogyan takarítsak hulladékmentesen a kutyám után műanyag zacskó nélkül?

Fogj egy nagyobb lapulevelet, fakérget, szalmacsomót, majd az egész csomagot dobd az alomszékbe vagy ásd el. Félmegoldás, ha ugyanezt teszed lebomló papír törlőkendővel. Ha nem tudod megoldani műanyag zacskó nélkül, akkor a zacskó tartalmát ürítsd az alomszékbe, a zacskót meg mosd ki és használd újra számtalanszor. Sajnáljuk, nincs más zéró hulladék megoldás, a műanyagba csomagolt kutyagumi az alomszékben és a szemetesben egyaránt károsítja a környezetet. 

26. A fesztiválon a szemeteszsákommal a kezemben kell majd mászkálnom?

Nem, a szemeteszsákot a sátradnál vagy a kocsidnál kell tartanod, ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá. De a legjobb, ha felkészülten jössz zéró hulladékból, így személyesen megtapasztalhatod, milyen az élet szemeteszsákok nélkül. 

27. A komposztbudikkal, közös mosogatásokkal és tábori körülményekkel nem féltek attól, hogy esetleg egy tömeges megbetegedés lesz az eredménye a nagy természetességnek?

Nem, mivel a zéró hulladék nem jelent higiénia-mentességet vagy koszos környezetet. Az alomszékek tartalmát a kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását gátló EM folyadékkal permetezzük, az ülőrészeket és kilincseket rendszeresen fertőtlenítjük ill. kézfertőtlenítőket biztosítunk, a vizesblokkoknál ugyanúgy rendszeresen takarítunk, tisztítunk és fertőtlenítünk, a mosogatóvizet sűrűn cseréljük, az étel körüli higiéniai szabályokat messzemenően betartjuk. Bátran kijelenthetjük, hogy az átlagos vásáribüfé/toi-toi jellegű fesztiváloknál jóval tisztább és egészségesebb körülményeket kínálunk a zöld megoldások segítségével. 

28. Hogy tudok zero waste termékeket készíteni, hol lehet ilyet venni?

Boltok: bio boltok, herbária, drogériák (létezik mér több hazai zéró hulladék webshop) de a legjobb és a leggazdaságosabb, ha van hajlandóságunk és kedvünk ezeket házilag elkészíteni. Az internet segítségével tényleg gyerekjáték! Arra kérünk mindenkit a legnagyobb szeretettel, hogy ha nem vagy 100% biztos abban, hogy amit veszel, természetes összetevőkből van, akkor szimplán ne vedd meg, és majd beszerzed itt, a helyszínen a kézműves árusoktól. Ettől függetlenül egy kis inspiráció: Fogkrém: fehér agyag, kókuszolaj, szódabikarbóna és még lehet cifrázni gyógynövényekkel. Fogpor: Kaolin por (gyógyszertárban beszerezhető), szódabikarbóna, szárított málnalevél. Sampon: szódabikarbóna, illóolajokkal lehet tarkítani ezt is. Nagyon jó sampon és balzsam egyben a tojás (inkább száraz hajra), az almaecet pedig fényt ad és tisztít.

Ha a saját kérdésedre nem találod fent a választ, tedd fel nekünk e-mailben, a szevasz[kukac]gyuttmentfesztival.hu -n vagy Facebookon, és kiegészítjük vele a listát.