Józsa Fruzsina: Fecskefészek otthonom – avagy hogyan váltam az egész részévé?

Időpont:
augusztus 27., szombat
12:00 - 13:30

Helyszín:
Megyszínpad


“Hogyan váltam az Egész részévé?” – Józsa Fruzsina, a Fecskefészek
Otthonom megálmodójának személyes hangvételű életrajza arról, hogy miként lett
aszfaltbetyárból tájőr és élettérszobrász.

Elmeséli, hogyan keresi a tájnak leginkább megfelelő életlehetőségeket,
milyen elvek mentén szűrt le tanulságokat, és végül összefoglalja, hogy milyen
vezérelvek alapján látható át a természetes életközösség rendszere.

Fruzsina 18 évesen költözött tanyára a fővárosból. Már tinikorában érdekelte a hagyományőrző-organikus-környezettudatos irodalom, az organikus építészet már akkor szerelem lett, mára pedig az élete részévé vált. Foglalkozott szarvasgombászattal, volt kutyakiképző és ért a lovakhoz is. A természetes építészet fogásait maga sajátította el, a házát is saját maga újította fel. Most már megérett az idő arra is, hogy átadja tudását.

“Mindig is része volt a filozófiámnak, hogy ami minden Föld-lakónak jó, az egyszerű. Már akkor is igyekeztem a lehető legegyszerűbb lenni és a legegyszerűbben élni. Mindig nagyon érdekelt a népi építészet, szerettem utánajárni, majd gyakorlatiasan megtapasztalni, milyen az anyaggal dolgozni. Az olvasottak és látottak alapján elkezdtem megtapasztalni, mint működnek az anyagok a kezemben: a sár, a fa, a kő, a tégla, a csont, a szaru, a gyapjú, a len, a vas, meg mindenféle növényi alkatrészek. Szeretek izgis anyagokkal dolgozni, mondjuk féldrágakövekkel vagy harcsabőrrel vagy békabuzogányszárral is.”

Fruzsinával még egy előadáson találkozhattok az Építők terében (amelyben arról lesz szó, hogyan teremthetünk otthont az állatainknak természetes alapanyagokból), műhelymunkáján pedig méhkaptárat készíthettek vele.

Bővebben olvashattok róla ebben a cikkben: https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2021/07/06/organikus-epiteszet-onellato-elet/

A Gyüttmenten viszont találkozhattok vele, ahol átadja tapasztalatait.