Kovács Péter kovács: késélezés, kaszakalapálás

Időpont:
augusztus 27., szombat
08:00 - 12:00

Helyszín:
Piactér


A szerszámoknak és munkának rendre van furmánya, lényege, amitől könnyedén, erőlködés nélkül, olajozottan megy a dolog. Ezek szerintem egyszerű dolgok, de 2021-ben már nehéz olyan dolgos ezermester bácsit találni a faluvégen aki ilyen egyszerű dolgokhoz is ért. Szívesen átadom a Gyüttmenten az általam gyűjtött szerszámfortélyokat, csak kérdezni kell.  Azért kedvelem a Gyüttmentet, mert jó látni a csillogó szemeket, amikor valaki megértette, hogy miért nem törik el a szerszámnyél vagy megtanult kaszát kalapálni.  Itt úgy látom mások számára is értékes lehet ,amit képviselek. A standomnál lesz lehetőség minden nap délelőtt és délután is elsajátítani a   gyakorlati fortélyokat a kasza kalapálást és késélezést illetően.
Kovács Péter vagyok, 27 éves. Kovácsként szerszámokat és használati eszközöket készítek, melyek a ház körül a kertben vagy kint a határban tesznek jó szolgálatot . Vidéki gyerekként, gazdálkodó családban már igen korán megtudtam mi fán terem a verejtékes kétkezi munka Később is igen sokrétű dologban volt részem, mint pl: erdészeti munka, építkezés, felújítás, méhészet, mezőgazdasági munkák stb.  Ezalatt autodidakta módon tanultam a mesterségem rendre szükségem volt munkaeszközökre a gyógynövény/vadnövény gyűjtéshez, hasonlóképp a kertben és a műhelyen is.  Mire kitanultam a szakma alapjait ,  neves mesterek egyengették az utam, felvételt nyertem a Magyarországi Kovácsmíves Céhbe, majd a Környezettudatos Építők Szervezetébe is. Mostanra kiforrott eszközök készülnek a műhelyben pl.: szekerce, vonókés, ültetőpallos, aszatoló, gyökérszedő, hagymaásó, kacor, gallyazókés, kasza üllő, több féle talajlazítóvilla stb. Persze folyamatosan kísérletezem újításokkal, mert csak akkor tudok hitelesen és jó szerszámot készíteni, ha annak használatában is kellő tapasztalatom van. Jellemzően nem teljesen újszerű innovációra van szükség, Vannak régi jól bevált  eszközök, munkamódszerek amiket viszont felkutatni újra kitapasztalni komoly munkát igényel, de ez a hivatásom, jó szívvel csinálom.
Scroll to Top