Programindító: mi a szerepe a Gyüttment Találkozónak a ökológiai rendszerváltás folyamatában? (kerekasztal beszélgetés a Mindenegyüttmegy Egyesülettel és az udvargazdákkal)

Időpont:
augusztus 25., csütörtök
10:00 - 11:30

Helyszín:
Megyszínpad


A Gyüttment Találkozó programindítójában bemutatkozik a Gyüttmentet elindító Mindenegyüttmegy Egyesület: röviden elmeséljük, mikor és hogyan indult a Gyüttment Fesztivál, és miért lett belőle Találkozó, a programterek vezetői (udvargazdák) pedig néhány szóban összefoglalják idei koncepciójukat (nem részletesen, inkább kedvcsináló-módon).

De beszélünk arról is, mit jelent számunkra a gyüttmentség, hogyan értelmezzük azt. Kitérünk arra, hogy az ökológiai rendszerváltás folyamatában milyen szerepe van a Gyüttment Találkozónak, a tudás, szemlélet-átadás-, és megosztás terén, hogy a gyüttmentek (vagyis az életmód váltók) képesek legyenek életképes kezdeményezéseket létrehozni.

Ennek érdekében foglalkozunk.

  • a gazdálkodással (“balkonládától a faluig”);
  • az építéssel (mert minden gyüttment szeretne természetes alapanyagokból, természettel együttműködő módon építeni);
  • a gyógyítással ( mert az egészség önrendelkezés ugyanannyira fontos, mint az élelmiszer és energia önrendelkezés);
  • a közösség építéssel (mert minden kiköltőző, életmódváltó tudja, hogy mindez egyedül nem megy).

Ezt az egészet pedig próbáljuk hálózatba is szervezni – hiszen nem elég “csak” közösséget alkotni, ahhoz, hogy az ökológiai rendszerváltás bekövetkezzen.

Az idei Gyüttment Találkozót úgy szerveztük, hogy ezek a tudások minél inkább összekapcsolódjanak, egymásra épüljenek – erről is beszélgetünk Veletek kicsit.