Zalatnay László: A bevásárló közösségek hálózatosodása – egy mozgalom születése

Időpont:
augusztus 26., péntek
10:00 - 11:30

Helyszín:
Megyszínpad


12 évvel ez előtt jött létre az első bevásárló közösség Magyarországon. Azóta alakulnak, fejlődnek, megszűnnek. Eleinte csak tudnak egymásról ezek a közösségek. De mindenki el van foglalva a saját dolgaival, és nemigen van kapacitás arra, hogy hálózatosodjunk.

Mit is kaphat egymástól két gyenge és túlterhelt közösség, akik rengeteg munkát tesznek bele a mindennapi feladatok ellátásába?

A kérdést máshogyan is feltehetjük: Vajon milyen tudásokkal rendelkeznek a bevásárló közösségek, amelyeket, ha összegyűjtünk, akkor azok nagyon sokat tudnak minden közösségen lendíteni?

2019-re megérett az a helyzet, hogy az eddigi tapasztalatokat összegyűjtsük és induló közösségeknek átadjuk.  2020-tól pedig évent átlagosan 2 olyan találkozót szervezünk, ahol bevásárló közösségek szervezői találkoznak.

Az előadáson szeretném megmutatni, hogy milyen előnyök származnak egy hálózathoz való csatlakozásból? Milyen kihívás egy hálózat szerkezetének a kialakítása? Miért lényeges, hogy milyen szerkezete lesz egy hálózatnak? És hogy milyen eredményei vannak ennek a munkának mára?

A hálózatokról való gondolkodásnak pedig van egy másik nagy előnye. Nem csak a bevásárló közösségek egymás közti munkájára jellemző a hálózatosodás. De minden egyes bevásárló közösség maga is egy hálózat. Termelők, vevők, szervezők, önkéntesek olyan hálózata, aminek egészen konkrét gazdasági és környezetvédelmi céljai vannak. Sőt az egész élelmiszer termelési és fogyasztási rendszer is egy nagy hálózat. Vannak benne rövid és hosszú ellátási láncok, termelől, kereskedők, raktárak, feldolgozó üzemek, információ, termékek, és pénz.  Ha nem csak ellátási láncként tekintünk a gazdaság ezen szektorára, hanem hálózatként, akkor nagyon sokmindent le lehet olvasni a hálózat szerkezetéről.

Zalatnay László a Helyben a Jövőnk Egyesület (Nyíregyházi Kosár közösség) tagja, önkéntese és munkatársa is. Szervezetfejlesztő, agrármérnök, környezetgazdálkodási szakmérnök. Szeret a szemléletmódokról gondolkozni. Érdeklik a pénzelméletek, és a rendszer gondolkodás.

Kimondottan sokat foglalkozik azzal, amit ma a korunk kihívásainak nevezünk: Azaz hogyan lehet az ökológiai, szociális, gazdasági válsággal megbirkózni? Mik azok az okok, amelyek ezeket eredményezik, és hogyan lehet megtalálni azokat a hatópontokat, ahol egy kis átalakítással jelentős eredmények érhetőek el?