Józsa Fruzsina: Méhkas-készítés helyben fellelt anyagból

Időpont:
augusztus 26., péntek
09:00 - 10:30

Helyszín:
Építő tér


Egyedibb és természetesebb otthont készítenél a méheidnek, mint a mostanában megszokott? A Fecskefészek Otthonom ismertet jónéhányféle méh-hajlékot, és ezekből közösen elkészítjük
azt, amit a hely ad. Vesszőből hasítunk, szalmából sodrunk, agyagból tapasztunk méhkast.

Fruzsina 18 évesen költözött tanyára a fővárosból. Már tinikorában érdekelte a hagyományőrző-organikus-környezettudatos irodalom, az organikus építészet már akkor szerelem lett, mára pedig az élete részévé vált. Foglalkozott szarvasgombászattal, volt kutyakiképző és ért a lovakhoz is. A természetes építészet fogásait maga sajátította el, a házát is saját maga újította fel. Most már megérett az idő arra is, hogy átadja tudását.

“Mindig is része volt a filozófiámnak, hogy ami minden Föld-lakónak jó, az egyszerű. Már akkor is igyekeztem a lehető legegyszerűbb lenni és a legegyszerűbben élni. Mindig nagyon érdekelt a népi építészet, szerettem utánajárni, majd gyakorlatiasan megtapasztalni, milyen az anyaggal dolgozni. Az olvasottak és látottak alapján elkezdtem megtapasztalni, mint működnek az anyagok a kezemben: a sár, a fa, a kő, a tégla, a csont, a szaru, a gyapjú, a len, a vas, meg mindenféle növényi alkatrészek. Szeretek izgis anyagokkal dolgozni, mondjuk féldrágakövekkel vagy harcsabőrrel vagy békabuzogányszárral is.”

Fruzsina a Fecskefészek Otthonáról is tart majd előadást a Megy-Színpadon, szombaton, az Építők terében pedig méhkast készíthettek vele.