Rólunk

Mi, vidékről álmodók és vidéken álmodók, Lesz-Gyüttmentek és Már-Gyüttmentek közösen fogalmazzuk, közösen tervezzük meg ezt az új Életet.

Egy olyan életet, amiben a sarat nem kikerüljük, hanem otthont építünk belőle. Amiben a gazt nem írtjuk, hanem levest főzünk belőle. Amiben ha azt kérdezik, mennyi tőkénk van, úgy felelünk, egy tucat hárslevelű és néhány leányka. Egy környezettudatos, ökológiai szemléletű új Életet.

Mi, az ökotudatos létezés képviselői, úttörői, bozótharcosai évente egyszer összegyűlünk négy napra, előadóként vagy hallgatóként, de résztvevőként egymást segítve, tanítva, bátorítva összekapaszkodunk, erőt merítünk, közösségként közös térbe gyűlünk. Lehámozzuk magunkról a fogyasztói társadalom törvényeit, törekvéseit, törtetéseit, elvárásait, félelmeit, értéktelen rendjét, és felhímezzük egy szabadabb, lassabb, értékesebb élet körvonalait.

A Gyüttment Fesztivál éves találkozónk nekünk, akik már rájöttek: az aszfalt nem az, amibe gyökeret tudnánk ereszteni, boldoggá pedig nem tesz, hogy tartós tejben és márkázott vajban fürödhetünk.

Mi, a vidéken újrakezdők, a környezettudatos vidéki életet, értékrendet választók, tájba illeszkedők azért találkozunk, hogy egymással megosszuk, kicseréljük tudásunkat, tapasztalatainkat, mindezt fesztivál környezetben, fesztivál hangulatban. A számtalan vidéken újrakezdéshez kapcsolódó előadás, program mentén egyesületek, alapítványok, közösségek mutatkoznak be, de egyéni utak, választások és azok eredményei is megismerhetők. Egy helyszínen, négy nap alatt elérhető minden tapasztalati úton szerzett tudás, amire a komfortzónán túl szükséged lehet. Gyere!

Gyüttment, a szelíd és felelősségteljes fesztivál

2017-ben Nulla Hulladék fesztivállá alakultunk, azonban a felelősségteljesség fogalmát – és megvalósítását – nem merítjük ki a hulladék minimálisra csökkentésében. Szemünk a természeti környezet mellett a társadalmi környezet megóvásán is ott van, de mit is jelent ez a gyakorlatban?

Felelősségteljes gazdasági szemlélet
A fesztivál egyik célja, hogy a helyiek, azaz az eseménynek otthon adó település és környezetének lakói számára is jobb körülményeket biztosítsunk. A Zéró Hulladék és a Zéró Kilométer elvének megfelelően a fesztiválon kapható ételeket, italokat helyi termelőktől szerezzük be, és kizárólag csomalogásmentes formában vesszük át a termékeket.

Támogatjuk a helyiek jólétét segítő kezdeményezéseket, a fesztivál körüli teendőkbe pedig a helyi közösséget is bevonjuk, így ők is extra bevételekre tehetnek szert. A programok összeállítása során is arra törekedtünk, hogy megismerhessétek a helyi embereket, a helyi szokásokat, valamint a helyi kultúrát és kulturális örökséget.

Felelősségteljes utazási szemlélet
A felelősségteljes, azaz környezetkímélő közlekedési formákat támogatjuk: a lóháton érkezők ingyen vehetnek részt a fesztiválon, a kerékpárosok számára kedvezményes jegyárat biztosítunk, valamint létrehoztunk egy telekocsi csoportot is, hogy utasok és sofőrök könnyebben megtalálják egymást. Ha a fenti közlekedési formák közül választotok, máris tettetek egy lépést affelé, hogy csökkentsétek az utazásból fakadó környezeti terhelést.

Felelősségteljes szórakozási szemlélet
Fesztiválozni jó dolog, de még jobb úgy, hogy közben nem okozunk környezeti károkat! Ezért komposztáljuk az ételmaradékokat, ezért állítunk fel komposztbudikat, ezért használunk megújuló energiaforrásokat, és ezért adunk meg nektek is minden segítséget a felelősségteljes fesztiválozáshoz, de a ti közreműködésetekre is szükség van hozzá. Például spóroljatok a vízzel, lebomló tisztálkodási szereket használjatok, és ne hozzatok csomagolással ellátott termékeket a fesztiválra. Erről még több tudnivalót a Nulla Hulladék menüpontban olvashattok.

2019-ben egy újabb lépést tettünk: kísérletképpen elektronikus hangosítás nélkül, kizárólag akusztikus zenével perdítettünk táncra benneteket, és adtunk ritmust a szíveteknek. Azt tapasztaltuk, így jobban rá tudtatok hangolódni a hangszerekből áradó természetes rezgésekre. Ezt az újítást nagyrészt azóta is tartjuk.

Egy kis ízelítő a 2019-es, sötétvölgyi fesztiválról:

Gyüttment Fesztivál, augusztus 22-25., Sötétvölgy, Szekszárd.

2020-ban, a járvány miatt nem tudtuk megtartani a fesztivált, egy évre rá, 2021-ben viszont újabb kis lépést tettünk a fenntarthatóságért és a kisközösségek támogatásáért. Magfalván, egy működő kisközösség élőhelyén szerveztük a fesztivált, amelyet Gyüttment Találkozóra kereszteltünk át. Azért találkozó, mert létrehoztuk a rendezvényt szervező egyesület – a Mindenegyüttmegy Egyesület – pártolói tagsági rendszerét, így az éves rendezvényünk a pártolói tagjaink éves találkozója is egyben. De emellett az eddigiekhez hasonló programokkal, és a megszokott hangulattal várunk mindenkit.

Régi, alapvető vágyunk volt, hogy a fesztivált – illetve, immár Gyüttment Találkozót – egy-egy kisközösség élőhelyén tartsuk. Amellett, hogy a résztvevők így megismerhetik a hazánkban élő közösségeket, ez azért is jó, mert kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után, amely alapvető célunk. Amíg egy-egy csodás természetvédelmi területen, vagy erdőszélen tartottuk a fesztivált, minden szükséges építményt a nulláról kellett felépítenünk, majd a nullára lebontanunk, mindez pedig, a sok befektetett logisztikai és építési energia mellett, nagyobb ökológiai lábnyommal, és pazarlással jár, amely viszont ellenkezik alapértékeinkkel. Magfalván, az első közösségi helyszínünkön viszont hagyhattunk építészeti értékeket, amelyekkel a közösséget támogatjuk, fejlesztjük, hiszen ők ezeket tovább tudják használni. Célunk, hogy idővel országszerte több hasonló helyszínt is találjunk, ahol megszervezhetjük a Gyüttment Találkozót, és egy gyümölcsöző együttműködés keretében fejleszthetjük a helyszínt adó közösséget is. Ez viszont azzal is jár, hogy a korábbi fesztiválok méretéhez képest kisebb rendezvényeket szervezünk: több, mint ezer fő helyett csupán néhány száz résztvevőt fogadunk naponta.

2022-ben ismét Magfalván tartjuk a Gyüttment Találkozót, augusztus 25-től 28-ig. Szeretettel várunk, pártolói tagként – ha már voltál velünk, akkor azért, ha pedig még nem, akkor azért.