Csatlós Regina, Mazuk Edit: Terülj, terülj asztalkám! – Élelemönellátás abból, amink van

Időpont:
augusztus 27., szombat
16:00 - 17:30

Helyszín:
Nyílt tér


“Amikor ideköltöztünk, még a jurtánk felállítása előtt, hetekig csak túráztunk Balival a környéken: így felfedeztük, hol vannak gombák, milyen ehető vadnövények, gyógynövények elérhetőek, hol vannak olyan gyümölcsfák, amelyeknek nincs gazdája, így a gyümölcsük leszedhető, vagy van gazdája, csak neki nincs ideje leszedni, akkor meg lehetett vele egyezni. Tehát mire ténylegesen elkezdődött itt az életünk, már rengeteg információnk volt a helyben termő élelemről, amit aztán be tudtunk hozni a konyhába” – meséli Regi, a Hideg-hegyi Menedék közösségének tagja, Tőgyi Balival együtt az első, aki elkezdte az életet a Pécsely feletti egykori szőlőhegyen.

Most már vegyszermentes kertet is gondoznak, a közösség tagjai pedig szinte mind hozzátesznek valamit a csak rájuk jellemző gasztronómiai élvezetekhez: behoznak recepteket, ötleteket, vagy éppen ők maguk kísérleteznek ki új ízeket. Fontos üzenetük, hogy miért jó a szezonalitás, és hogyan kell “szívvel-lélekkel” főzni, egyáltalán, mi mindent alkothatunk a konyhában csak abból, amink éppen van.

“Olyan itt az étel, hogy mindenki sírva fakad örömében” – vallja Bali, és higgyétek el, abszolút igaza van. Erről azok is mesélhetnétek, akik a HIdeg-hegyi Menedéken már megfordultak, akár csak rövid időre, vagy egy kis kalákamunkára, vagy éppen egy táborban.

Regi és Edit mesél nekünk a tapasztalataikról, hogy hogyan élhetünk együtt a természettel a konyhánkban is, és hogy jóval gazdagabbak vagyunk élelem-alapanyagokból, mint gondolnánk.