Szép Éva: Értő figyelemmel – Diád gyakorlat (műhely)*

Időpont:
augusztus 26., péntek
11:00 - 13:00

Helyszín:
Közösségi udvar – műhely tér


Gondoltad már azt egy beszélgetés után, hogy „De jó volt, hogy figyeltek rám!”. Azt feltételezem, hogy nem gyakran történik ilyen.

Voltál már olyan helyzetben, hogy olyan jó lett volna valakinek kiönteni a szíved? Sikerült? Közben kérdéseket, tanácsokat kaptál, esetleg megtudtad, hogy te vagy a hibás, amiért ilyen helyzetbe kerültél? Valószínűleg nem erre vágytál. Így a benned lévő fájdalom, szomorúság biztosan nem csökkent, sőt biztosan nőtt benned a feszültség. Vagy meghallgattak a szó valódi értelmében? És közben lehetőséged nyílt arra, hogy egyre mélyebbre juss a problémád megértésében, az arra való rálátásban? Esetleg meg tudtál fogalmazni magadnak előremutató dolgokat? Eközben mi lett a feszültségeddel? Bizonyára csökkent.

Ebben a gyakorlatban az fog történni, hogy kipróbálod, milyen az, amikor úgy beszélhetsz, hogy a másik figyelme teljesen a tiéd. Miközben egyre mélyebbről jönnek a gondolatok, érzed a támogatást. És persze a másik székbe is be fogsz ülni. Te is fogod hallgatni a társadat remélhetőleg értő figyelemmel.

A gyakorlat után ránézünk arra, kinek melyik szék/szerep volt kényelmesebb? Milyen volt átélni a meghallgatást, a befogadást és milyen volt úgy beszélni, hogy valóban figyeltek rád?

*FIGYELEM! A gyakorlatnak kötött struktúrája van. Ha elkezdjük, nincs már lehetőség bekapcsolódni. Ezért, ha szeretnél részt venni rajta, kérlek, pontosan érkezz! Mivel páros beszélgetések lesznek, ezért az is fontos, hogy csak akkor kezdj bele, ha végig is tudod csinálni! Hiszen, ha már elkezdted, ezzel felelősséget vállaltál azért az emberért is, aki a párod lesz a gyakorlatban. A strukturált gyakorlat rész 50 perc, utána a megbeszélés lesz.

Programtartó

Szép Éva

Közösségi vállalkozás fejlesztő, szervezetfejlesztő, coach, tréner, facilitátor, tanácsadó
Hiszek abban, hogyha az emberek megtanulnának valódi közösségeket teremteni, ezekkel a
közösségekkel hegyeket tudnának megmozgatni.

Az Egyesületben én képviselem a racionalitást, a józan paraszti észt, a földön járást. Azt gondolom, erre is szükség van, de olyan jó, hogy vannak mellettem, akik nem ilyenek!
Ha tréninget tartok, mindig a résztvevők tudására, tapasztalatára építek, irányító kérdéseket teszek fel, megvilágítom az összefüggéseket. Így a résztvevőkkel közösen építjük a tartalmat. Hitem szerint az új ismeret így válik igazából használhatóvá.

Egy megbeszélés facilitálása során újra és újra rácsodálkozom arra, hogy egy jó folyamattal a
megbeszélések milyen hatékonyak és élvezetesek is lehetnek, az eredmény minősége pedig
nagyságrendileg jobb! Nem értem, miért nem így tartanak megbeszéléseket az emberek?!
Kedvenc területem a szervezetfejlesztés és a coaching, mert itt hosszú ideig kapcsolatban vagyok egy-
egy szervezettel, személlyel és látom, ahogy egy kis segítséggel hatalmas változást tudnak elérni.

Weboldalak:
http://kozossegivallalkozas.hu/
https://inspi-racio.hu/rolunk/