Sajtó

Költözz vidékre és kezdj új életet!

GYÜTTMENT TALÁLKOZÓ 2021

Sajtóanyag

Mi, vidékről álmodók és vidéken álmodók, Lesz-Gyüttmentek és Már-Gyüttmentek idén hatodik alkalommal találkozunk, hogy egymással megosszuk tudásunkat, kicseréljük tapasztalatainkat egy szelíd találkozón, nulla hulladék szemléletben. 

Gyüttment Találkozó 2121
Időpont: 2021. augusztus 26-29.
Helyszín: Magfalva


Természet- és tájgondozás, ökologikus építészet, közösségi irányítás, hiteles kiköltözők történetei, lelki és testi harmónia, női-férfi energiák, mátkafogó, kapcsolódás, személyesség, közösség, permakultúra alapelvektől a gyakorlatig – történetek egy új, fenntartható, emberléptékű és természetközeli életmód kellős közepéből.

A Gyüttment Találkozón megismerkedhetsz, kapcsolódhatsz vidéken újrakezdőkkel, az országban már létező gyüttment közösségek képviselőivel, és azokkal is, akikben még csak érlelődik a vidékre költözés gondolata. Szó lesz azokról a kulturális értékekről és tapasztalati tőkéről, melyet a vidéken élők őriznek, ápolnak, és megismerhetjük korunk az ökotudatos létezéshez kapcsolódó legújabb vívmányait is. Mindezt egy olyan eseményen, ahol közösséget alkotva együtt keressük a válaszokat a jelenünket és jövőnket feszítő társadalmi, gazdasági és környezeti kérdésekre.  

Kiemelt célunk, hogy a kis helyi, a mi értékrendünkkel azonos szemléletben élő közösségeket, csomópontokat támogassunk, és kapcsolatot építsünk ki velük. Így egyrészt kölcsönösen erősíthetjük egymást, másrészt bátoríthatjuk azokat, akik belevágnak ebbe az életmódba. Ezért szeretnénk ökotudatosabb pártolói tagjaink számára megszervezni a Gyüttment Találkozókat, akár több gyüttment bázist támogatva, az ország különböző pontjain, de évről évre ugyanazokon a helyszíneken, így ezáltal láthatóvá válik majd adott helyszín fejlődése, közösségének alakulása. Ennek segítségével hisszük, hogy létrejöhetnek olyan vidéki csomópontok, ahol folyamatosan, az év többi részében is történik a gyüttment élet, ahová lehet menni tanulni, tapasztalni, segíteni, kapcsolódni.

A Gyüttment Találkozó nulla hulladék szemléletű, ez azt jelenti, hogy négy nap alatt semmilyen hulladékot nem termelünk, vagy csak olyat, amelyet komposztálni tudunk. Ezt Magyarországon először mi valósítottuk 2017-ben és azóta is rendezvényeink védjegyévé vált.

Idén is szelídek leszünk. Ez felelősségteljes gazdasági, utazási, szórakozási szemléletet jelent: megmutatkozik abban, ahogyan a természettel és a Földdel bánunk, ahogyan egymáshoz kapcsolódunk és közösséget építünk, sőt, még abban is, ahogyan kikapcsolódunk, ahogyan zenélünk és zenét hallgatunk. 

Most is nagy hangsúlyt fektetünk a környezetbarát közlekedésre. Külön felületet biztosítunk a gépkocsimegosztásra: osszuk meg szabad autóüléseinket, és mérjük fel, mennyi karbonterhelést jelentünk környezetünk számára, hogy mindezt egy faültetési programmal semlegesíteni tudjuk!

Mire számíts még? 

  • Szakmai beszélgetésekre, előadásokra, tudás- és tapasztalatmegosztásra, amelyek minden téren megkönnyítik a gyüttment életet.
  • Közös alkotásra, workshopokra, hogy használható, gyakorlati tudást szerezz.
  • Természetes építészeti, gazdálkodási, gyógyászati megoldásokra, praktikákra.
  • Közösségi élményre: közösségben leszünk.
  • Zenére: kulturális élményszerzés népművészek, muzsikusok részvételével. 
  • Termelői piacra a hozzánk érkező „helyi hősök”, mesteremberek alkotásaival.
  • Családi és gyermekprogramokra, játékokra, helyismereti túrákra és sok mozgásra.

A programokról bővebben a Gyüttment Fesztivál honlapján található információ.

Hasznos linkek

Gyüttment Találkozó 2021 – Facebook-esemény 
Gyüttment Fesztivál – Facebook-oldal
Honlap: https://gyuttmentfesztival.hu/

Képek

A Gyüttment Fesztivál honlapján szereplő képek bármelyike felhasználható a forrás pontos megjelölésével. 

Szervező 

Mindenegyüttmegy Egyesület

A Találkozót szervező, megvalósító, önkéntes szerveződésből létrejött egyesület tagjai együtt keresik az új utakat az öko-tudatosság, felelősségvállalás, szolidaritás és fenntarthatóság terén.

Köszönjük, ha hírt adsz a Találkozóról, és ha bármi kérdésed, kérésed van, keress minket bátran!

Főszervező: Forrai Mária Melinda
sajto@gyuttmentfesztival.hu
Telefon: 30/233-7867

Scroll to Top