Sajtó

Költözz vidékre és kezdj új életet!

GYÜTTMENT TALÁLKOZÓ 2022

Sajtóanyag

Mi, vidékről álmodók és vidéken álmodók, Lesz-Gyüttmentek és Már-Gyüttmentek idén hetedik alkalommal találkozunk, hogy egymással megosszuk tudásunkat, kicseréljük tapasztalatainkat egy szelíd találkozón, nulla hulladék szemléletben. 

Gyüttment Találkozó 2022
Időpont: 2022. augusztus 25-28.
Helyszín: Magfalva


Természet- és tájgondozás, ökologikus építészet, közösségi irányítás, hiteles kiköltözők történetei, lelki és testi harmónia, kapcsolódás, hálózatok, személyesség, közösség, permakultúra alapelvektől a gyakorlatig – történetek egy új, fenntartható, emberléptékű és természetközeli életmód kellős közepéből.

A Gyüttment Találkozón megismerkedhetsz, kapcsolódhatsz vidéken újrakezdőkkel, az országban már létező gyüttment közösségek képviselőivel, és azokkal is, akikben még csak érlelődik a vidékre költözés gondolata. Szó lesz azokról a kulturális értékekről és tapasztalati tőkéről, melyet a vidéken élők őriznek, ápolnak, és megismerhetjük korunk az ökotudatos létezéshez kapcsolódó legújabb vívmányait is. Mindezt egy olyan eseményen, ahol közösséget alkotva együtt keressük a válaszokat a jelenünket és jövőnket feszítő társadalmi, gazdasági és környezeti kérdésekre.  

Az idei esemény kiemelt témája a hálózatosodás és kapcsolódás, mert hisszük, hogy együttműködve rengeteg mindenre találhatunk megoldást. Így olyan hazai hálózat képviselői jelennek meg a Találkozón, mint például a Magyar Élőfalu Hálózat, a Magyar Permakultúra Egyesület, a Kisközösségi Program, a Bevásárlóközösségek Hálózata, a Környezettudatos Építők Szervezete, a Nagyapám Háza mester-inas képzés, a Fenntartható Visszafejlődés tanyahálózat, a Szolidáris Gazdaság Hálózat, de idén először a Nemzetközi Ökofalu Hálózat (GEN) alhálózata, a Dél-kelet-európai Ökofalu Hálózat (SEEEN) is.

A Gyüttment Találkozó nulla hulladék szemléletű, ez azt jelenti, hogy négy nap alatt szinte semmilyen hulladékot nem termelünk, vagy csak olyat, amelyet komposztálni tudunk. Ezt Magyarországon először mi valósítottuk 2017-ben és azóta is rendezvényeink védjegyévé vált.

Idén is szelídek leszünk. Ez felelősségteljes gazdasági, utazási, szórakozási szemléletet jelent: megmutatkozik abban, ahogyan a természettel és a Földdel bánunk, ahogyan egymáshoz kapcsolódunk és közösséget építünk, sőt, még abban is, ahogyan kikapcsolódunk, ahogyan zenélünk és zenét hallgatunk. 

Mire számíts még? 

  • Szakmai beszélgetésekre, előadásokra, tudás- és tapasztalatmegosztásra, amelyek minden téren megkönnyítik a gyüttment életet.
  • Közös alkotásra, workshopokra, hogy használható, gyakorlati tudást szerezz.
  • Természetes építészeti, gazdálkodási, gyógyászati megoldásokra, praktikákra.
  • Közösségi élményre: közösségben leszünk.
  • Zenére: kulturális élményszerzés népművészek, muzsikusok részvételével. 
  • Termelői piacra a hozzánk érkező „helyi hősök”, mesteremberek alkotásaival.
  • Családi és gyermekprogramokra, játékokra, helyismereti túrákra és sok mozgásra.

A programokról bővebben a Gyüttment Találkozó honlapján található információ.

A Gyüttment Találkozó a Mindenegyüttmegy Egyesület munkáját támogató pártolói tagjainak éves találkozója. A pártolói tagság célja, hogy még szélesebb körben támogassuk, képviseljük a városban és vidéken újrakezdőket és az őket tömörítő szervezeteket, kisközösségeket, valamint az eddiginél szorosabb egységbe szervezzük értéktársainkat.

Hasznos linkek

Gyüttment Találkozó 2022 – Facebook-esemény 
Gyüttment Találkozó – Facebook-oldal
Honlap: https://gyuttmentfesztival.hu/

Képek

A Gyüttment Találkozó honlapján szereplő képek bármelyike felhasználható a forrás pontos megjelölésével. 

Szervező 

Mindenegyüttmegy Egyesület

A Találkozót szervező, megvalósító, önkéntes szerveződésből létrejött egyesület tagjai együtt keresik az új utakat az öko-tudatosság, felelősségvállalás, szolidaritás és fenntarthatóság terén.

Köszönjük, ha hírt adsz a Találkozóról, és ha bármi kérdésed, kérésed van, keress minket bátran!

Főszervező: Forrai Mária Melinda
sajto@gyuttmentfesztival.hu
Telefon: 30/233-7867