Zalatnay László: Mit kezdjünk a láthatatlan akadályokkal – A bevásárló közösségek alakulásának és működésének tapasztalatai (előadás)

Időpont:
augusztus 26., péntek
15:00 - 17:00

Helyszín:
Közösségi udvar – előadó tér


Elsőre a világ legegyszerűbb dolgának hangzik egy közösséget létrehozni. Hisz az ember eredendően társas lény. Szeretjük az emberek társaságát. Egy vállalatot felépíteni az már nagyobb feladat. Vagy egy politikai pártot. De egy közösséget? Az nem lehet olyan nagy dolog…

Aki viszont próbálta az rájön: Ez nem is olyan egyszerű.

Ebben az esetben is segíthet nekünk az arany középút megtalálása. Ettől jobbra az a közösség van, ahol egy-egy nagyon karizmatikus vezető uralja a terepet. Ballra pedig az, amikor mindenki vezet, és a nagy demokráciában állandóan a saját szabályaink felépítésével töltjük az időt, a közösség céljain való dolgozás helyett.

Magyarországon van történelmi hagyománya annak, hogy mi együtt működjünk az élelmiszer termelés és elosztás terén, Méghozzá közösségi alapon: Hangya szövetkezeti mozgalom. 12 éve pedig elindult ennek a XXI. századi változata a bevásárló közösségi mozgalom. Az elmúlt bő évtizedben sok bevásárló közösség alakult. Vannak, akik gyorsan fejlődnek, vannak, akik megmaradnak egyenlőre kicsiknek és vannak, akik már nem működnek.

A bevásárló közösség név két lényeges dolgot ragad meg. Az egyik a szakmai területet nevezi meg. Vagyis, hogy az élelmiszer termelési és fogyasztási szerkezetben egy új szereplőként működik, és tevékenységével egy szerkezet átalakító munkát is ellát. A másik tagja a fogalomnak pedig azt igyekszik kifejezni, hogy milyen minőségben gondolkodunk magunkról. A közösségi szemléletet is újra kell tanulnunk. Meg kell ismerni a saját, egyéni érdekeinket is, de ezek megőrzése mellett valahogy figyelnünk kell a közös érdekünkre is.

Az előadáson megosztok néhány felismerést, amit a hazai bevásárló közösségek alakulásnak és működésének megfigyeléséből kaptam.

Előadó

Zalatnay László

a Helyben a Jövőnk Egyesület (Nyíregyházi Kosár közösség) tagja, önkéntese és munkatársa is. Szervezetfejlesztő, agrármérnök, környezetgazdálkodási szakmérnök. Szeret a szemléletmódokról gondolkozni. Érdeklik a pénzelméletek, és a rendszer gondolkodás.

Kimondottan sokat foglalkozik azzal, amit ma a korunk kihívásainak nevezünk: Azaz hogyan lehet az ökológiai, szociális, gazdasági válsággal megbirkózni? Mik azok az okok, amelyek ezeket eredményezik, és hogyan lehet megtalálni azokat a hatópontokat, ahol egy kis átalakítással jelentős eredmények érhetőek el?

Scroll to Top