Közösségi udvar nyitó előadás – a MI-ben RENDBEN lenni

Időpont:
augusztus 25., csütörtök
16:00 - 17:30

Helyszín:
Megyszínpad


…avagy a személyes kapcsolódás jelentősége a közösség alkotásban

A ma általános személyességi szinttel nem lehet közösséget alkotni. Korunkban az emberek egyfajta kapcsolati negatív spirálban élik az életüket. Ami kezdődhet a gyerekkorunkban, amikor azt tapasztaljuk, hogy a szüleink sem képesek szót érteni egymással és aztán jöhet a mi viszonyunk a szüleinkkel és így tovább az életünk minden fontos emberi kapcsolatában elszenvedett kudarcok újabb és újabb muníciót adnak a kapcsolati negatív spirálhoz. Aztán csak azt vesszük észre, hogy mi is pont ugyanolyan párkapcsolatban élünk, mint a szüleink és minden fontos kapcsolatunk személytelen.

Erre a negatív spirálra mutat rá az a videó, amit minap láttam a facén, amit egy hölgy társunk osztott meg azzal, hogy „lájkold, ha szerinted is igaza van”. A videóban egy pár életének a nő számára nehéz oldalát veszi sorra, amelyek egy része elég közhelyes pl. a wc ülőke soha nincs lezárva, a szennyest nem a szennyes tartóban találja és ő mindig próbálja elmondani, de persze a másik a füle botját sem mozdítja és így a végén betelik a pohár és direkt kiégeti a férje ingének a hátulját vasalás közben és így adja a férjére, engedi el munkába és mikor az ajtón kilépő férje után néz, akkor végre a bosszú kéjes örömét érzi.

Amikor megnéztem a videót ezt a történet szomorúsággal töltött el, az pedig még szomorúbb, mert ez már a valóság, hogy valaki azért osztja meg, mert végre igazolva érzi a saját igazát. Azt láttam ebben a történetben, hogy az emberek többsége úgy éli le az életét, hogy a szeretteivel csupán arra a személyességi szintre képes eljutni, amit ez a fenntarthatatlan társadalom belénk szocializál, ami olyan mintha süketek és némák beszélgetnének.

Aztán ezzel a belénk szocializált kommunikációval és személyességi szinttel próbálunk közösséget alkotni…

Ezért fejlesztőként nem győzzük hangsúlyozni a személyes kapcsolatok jelentőségét a közösség alkotás során. Hiszen a személyes kapcsolat egyik meghatározó eleme, hogy képesek vagyunk bízni egymásban. Márpedig valódi együttműködés nincs bizalom nélkül

A bizalom az én értelmezésem szerint: a MI-ben RENDBEN lenni.
Bizalom nélkül nincs közösség, hiszen ahhoz, hogy képesek legyünk együttműködni, képesek legyünk felelősséget vállalni közös célokért ahhoz bizalomra van szükségünk.

Gondolom azzal nem okozok meglepetést, hogy a bizalom és a szeretet kéz a kézben jár. A szeretet szavunk a SZER ősgyökre épül tehát nem egy szó, ezért jelentését nem is lehet egy szóval kifejezni. A szer eredeti jelentése: eggyé válik, egyesül, egységes lesz, rend lesz.
A SZER szóban tehát két jelentés kapcsolódik össze: kapcsolódás és rend. Amikor kapcsolódunk valamilyen nagyobb egészhez vagy rendhez, legyen az a világ, a természet, a közösség, a párunk, a társunk, vagy éppen saját magunk és lelkünk rendszere, akkor egy rendbe kerülünk. Ilyenkor egységélményt és jól működést, emellé pedig általában boldogságot élünk meg. „Rendben vagyok” szoktuk mondani.

Hát ilyen a bizalom, amikor bízunk magunkban és a másikban, vagy egy közösségben akkor rendben vagyunk és ez a RENDBEN meglátszik rajtunk, hiszen ekkor képesek vagyunk nyíltan a másik szemébe nézni, szívből ölelni, őszintén mosolyogni.
Azonban ehhez időre és egy mindenki számára végig lépegethető folyamatra van szükségünk. Ez a személyes kapcsolódás és a bizalom kialakulásának az útja, ami az egyik nagy titok az életképes kisközösségek felé.
A nyitó előadásban azt fogjuk végig venni, hogy milyen meghatározó állomásai lehetnek annak a folyamatnak, aminek a során kialakul a bizalom a közösség tagjaiban és arra is ránézünk, hogy mi lehet a feladata egy közösségi facilitátornak ebben és miben segíthetnek a Közösségi udvarban kipróbálható faci módszerek.

Előadók

Szép Éva

Közösségi vállalkozás fejlesztő, szervezetfejlesztő, coach, tréner, facilitátor, tanácsadó.

Hiszek abban, hogyha az emberek megtanulnának valódi közösségeket teremteni, ezekkel a közösségekkel hegyeket tudnának megmozgatni. Az Egyesületben én képviselem a racionalitást, a józan paraszti észt, a földön járást. Azt gondolom, erre is szükség van, de olyan jó, hogy vannak mellettem, akik nem ilyenek! Ha tréninget tartok, mindig a résztvevők tudására, tapasztalatára építek, irányító kérdéseket teszek fel, megvilágítom az összefüggéseket. Így a résztvevőkkel közösen építjük a tartalmat. Hitem szerint az új ismeret így válik igazából használhatóvá.
Egy megbeszélés facilitálása során újra és újra rácsodálkozom arra, hogy egy jó folyamattal a megbeszélések milyen hatékonyak és élvezetesek is lehetnek, az eredmény minősége pedig nagyságrendileg jobb! Nem értem, miért nem így tartanak megbeszéléseket az emberek?!
Kedvenc területem a szervezetfejlesztés és a coaching, mert itt hosszú ideig kapcsolatban vagyok egy-egy szervezettel, személlyel és látom, ahogy egy kis segítséggel hatalmas változást tudnak elérni.

Vágvölgyi Gusztáv – Pabló

Közösségi vállalkozás fejlesztő, közösségfejlesztő, az Inspi-Rációnak és ezen belül a közösségi vállalkozás csapatának a szakmai vezetője, a Polyán gazdaság egyik városi munkása, a Nyíregyházi Kosár Közösség alapító tagja.

Hiszek abban, hogy egy átmeneti korban élünk és az emberiség sorsa múlik azon, hogy képessé válunk valódi, életmód közösségeket alkotni. A szakmai életemet tettem fel erre az ügyre, ezért szervezem évről évre (amikor van) a Gyüttment Fesztiválon és most találkozón a közösségi udvar szakmai programját. A mai kor közösségei már csak tudatosság alapú közösségek lehetnek, azonban a tudatossághoz tudásra is szükség van, ezért tartom fontosnak, hogy évről-évre feldolgozzunk olyan témákat, ami által képessé válunk a mai világban, a mai emberekkel is közösséget alkotni.