Zaja Péter: Gyümölcsfa metszés a gyakorlatban

Időpont:
augusztus 27., szombat
17:30 - 19:00

Helyszín:
Gazdálkodók tere


Érdekelnek a gyümölcsfa metszés fortélyai? Van is már gyümölcsösöd, és a lehető legjobban szeretnéd gondozni a fáidat? Vagy éppen tervezed, hogy lesz egy gyümölcsösöd? Mindent végigolvastál már a témában, de a gyakorlat még hiányzik? Vagy egyszerűen csak érdekel a téma, mert szereted a fákat, és a gyümölcsöt …?

Bármelyik kérdésben magadra ismersz, feltétlenül vegyél részt a gyümölcsfa metszés gyakorlatunkon egy igazi szakértővel, Zaja Péterrel, szombaton délután 17:30-tól, a Gazdálkodók terében! 🙂

 

 

 

Zaja Péter: 

Alapító tagja voltam a BME Zöld Körnek 1985-ben. Gyakorlatilag innen indult ’89-90 környékén az Élőfalu (eredetileg Ökofalu) Hálózat. A Műszaki Egyetem elvégzése után hamarosan gyökeres váltásként költöztem a későbbi feleségemmel Visnyeszéplakra, kipróbálni a saját bőrünkön a “kényelmes kollégiumi szobában gyártott elméletek” létjogosultságát. Gyakorlatilag a romokból építettünk egy majdnem önellátó gazdaságot, esősorban gyümölcs tájfajtákra és azok feldolgozására alapozva. Alapító tagja vagyok a helyi Civil szervezetnek, valamint a Magyar Élőfalu Hálózatnak és a kárpát-medencei Gyümölcsész Hálózatnak is. A gyümölcsészet már Visnyeszéplak kiváló megőrző adottságai miatt is korán megérintett, szakmailag a kétezres évek elején Lantos Tamásék “képző központjában” gyarapítottam a tudásom. Alapvető fontosságúnak tartom a gyümölcsökkel való foglalatosságban a megfigyelésen, illetve tapasztalatok által szerzett tudást. Immár magam is tudás-átadó vagyok: azon mindenki által könnyen elsajátítható technikákat (oltás/szemzés, metszés, tárolás, feldolgozás, stb.) szeretném terjeszteni, amik minél kisebb beavatkozást jelentenek, egyszerűek, környezetbarátak, ökologikusak.