Lantos Tamás és Zaja Péter: Gyümölcsfa metszés a gyakorlatban

Időpont:
augusztus 27., szombat
17:30 - 19:00

Helyszín:
Gazdálkodók tere


Érdekelnek a gyümölcsfa metszés fortélyai? Van is már gyümölcsösöd, és a lehető legjobban szeretnéd gondozni a fáidat? Vagy éppen tervezed, hogy lesz egy gyümölcsösöd? Mindent végigolvastál már a témában, de a gyakorlat még hiányzik? Vagy egyszerűen csak érdekel a téma, mert szereted a fákat, és a gyümölcsöt …?

Bármelyik kérdésben magadra ismersz, feltétlenül vegyél részt a gyümölcsfa metszés gyakorlatunkon két igazi szakértővel, Lantos Tamással és Zaja Péterrel, szombaton délután 17:30-tól, a Gazdálkodók terében! 🙂

A programtartókról: 

Zaja Péter: 

Alapító tagja voltam a BME Zöld Körnek 1985-ben. Gyakorlatilag innen indult ’89-90 környékén az Élőfalu (eredetileg Ökofalu) Hálózat. A Műszaki Egyetem elvégzése után hamarosan gyökeres váltásként költöztem a későbbi feleségemmel Visnyeszéplakra, kipróbálni a saját bőrünkön a “kényelmes kollégiumi szobában gyártott elméletek” létjogosultságát. Gyakorlatilag a romokból építettünk egy majdnem önellátó gazdaságot, esősorban gyümölcs tájfajtákra és azok feldolgozására alapozva. Alapító tagja vagyok a helyi Civil szervezetnek, valamint a Magyar Élőfalu Hálózatnak és a kárpát-medencei Gyümölcsész Hálózatnak is. A gyümölcsészet már Visnyeszéplak kiváló megőrző adottságai miatt is korán megérintett, szakmailag a kétezres évek elején Lantos Tamásék “képző központjában” gyarapítottam a tudásom. Alapvető fontosságúnak tartom a gyümölcsökkel való foglalatosságban a megfigyelésen, illetve tapasztalatok által szerzett tudást. Immár magam is tudás-átadó vagyok: azon mindenki által könnyen elsajátítható technikákat (oltás/szemzés, metszés, tárolás, feldolgozás, stb.) szeretném terjeszteni, amik minél kisebb beavatkozást jelentenek, egyszerűek, környezetbarátak, ökologikusak.

 

Lantos Tamás: 

Agrárkémikus agrármérnökként és szociológusként, botanikai kutatási és vidékfejlesztési tapasztalatokkal az ökológiai szemléletű gazdálkodás felé fordultam. Elsősorban az érdekel, hogyan lehet megfelelő hozamokat elérni úgy, hogy a termelés helyszíne egyszerre gazdagítsa a tájat, javítsa a gyümölcsész emberi minőségét és építse a családokat és helyi közösségeket. Az alkalmazkodó gyümölcsészetet és a hozzá kapcsolódó vízrendszer működtetését találtam erre a legalkalmasabbnak. Öt hektáron művelem, és igyekszem kiépíteni a „lágy” módszerekre épülő gyümölcsös erdőkertem rendszerét. A tudományos-szakmai szempontokon túllépve a saját alkalmasságom fejlesztésére, intenzív odafigyelésre és kommunikációra alapozom gyümölcsészeti munkámat. A gazdaság nézőpontjából az önellátásra helyezem a hangsúlyt.

 

 

 

 

Scroll to Top