Vágvölgyi Gusztáv – Pabló és Tóth Miklós: Reggeli KV különkiadás – beszélgetés a hálózatosodásról (műhely)

Időpont:
augusztus 26., péntek
09:00 - 10:30

Helyszín:
Közösségi udvar – előadó tér


A közösségi vállalkozás csapatának idén januárban volt egy találkozója, ahol a közösségfejlesztő projektjeinkhez kerestünk forrásteremtési megoldásokat. Az egyik beszélgetés során egy nagy papírra felvázoltuk azokat a projekteket, kapcsolódásokat, szervezeteket, amelyekben külön-külön részt veszünk. Ebből végül egy elég szövevényes és sok ponton összefonódó hálózati térkép kezdett körvonalazódni, amelyet a találkozón résztvevő emberek kapcsolatrendszere alakított ki. Íme a rajz:

Azóta csapatunk még tovább bővült és minden új taggal egy kicsit összetettebb és egyszerre teljesebb is lett a kép. Pablóval erről beszélgetve felismertük ebben a kapcsolatrendszerben rejlő lehetőségeket és létrejött a hálózat-szervezet elmélete, amelyet Pabló így fogalmazott meg:

A hálózat-szervezet olyan szervezet, amelyet nem a formális szervezeti struktúra, hanem informális kapcsolatok lazább, vagy szorosabb hálózatai és a közös ügyből következő feladatok kötnek össze. A hálózat-szervezet a kapcsolatok “puha struktúráját” helyezi előtérbe a mesterséges (hatalmi) hierarchia helyett.

Ez azt jelenti, hogy az egyes témacsoportok, projekt munkacsoportok, vagy feladat csoportok, akik az ügyből következő feladaton dolgoznak, nagy önállósággal és általuk kialakított és ezért rájuk jellemző munkakultúrában valósítják meg. A nagyobb hálózattal csak a stratégiát és az eredményre vonatkozó minőségi paramétereket egyeztetik le, valamint, ha elakadnak akkor kérnek a többi hálózati tagtól segítséget. Ez biztosítja a hálózat rugalmas megküzdő képességét, azaz a folyton és dinamikusan változó körülményekhez való alkalmazkodását.

A hálózat tagjai lehetnek szervezetek, közösségek, hálózatok és egyének is és mindenki a rá jellemző kompetenciával és kapacitással vesz részt az együttműködésben. Ez azt is jelenti, hogy a közös ügy megvalósításán különböző mértékben dolgoznak, aminek következtében az ügy felől nézve lesznek kisebb felelősséget vállaló és lesznek nagyobb felelősséget vállaló hálózati tagok. Ebből következően a hálózat szervezetnek lesz mag csoportja is, akik nagyobb felelősségvállalással, több feladatot vállalva dolgoznak a közös ügyön. Azonban az egyes feladatok megvalósításánál ez a körök rendszere egészen másképp is alakulhat, azaz egy feladatnak a mag csoportja más lesz, mint az ügy mag csoportja. A kettő között az átjárást a mag csoportok képviselői biztosíthatják. Ezért egy nagyobb hálózat szervezetben a szociokráciában ismert szociokratikus körök rendszerében (azaz elosztott döntéshozási rendszerben) érdemes együttműködni.

Erről, tehát az emberi kapcsolatok hálózatrendszerének hasznosságáról és ennek tudatos szövéséről fogunk beszélgetni, a Reggeli KV keretein belül, amely a Boldogulj podcast csatorna egyik adásfolyama. A Podcast korábbi adásait itt hallgathatod meg:

https://boldogulj.hu/category/reggeli-kv/

 

A beszélgető társak

Vágvölgyi Gusztáv – Pabló

Közösségi vállalkozás fejlesztő, közösségfejlesztő, az Inspi-Rációnak és ezen belül a közösségi vállalkozás csapatának a szakmai vezetője, a Polyán gazdaság egyik városi munkása, a Nyíregyházi Kosár Közösség alapító tagja.

Hiszek abban, hogy egy átmeneti korban élünk és az emberiség sorsa múlik azon, hogy képessé válunk valódi, életmód közösségeket alkotni. A szakmai életemet tettem fel erre az ügyre, ezért szervezem évről évre (amikor van) a Gyüttment Fesztiválon és most találkozón a közösségi udvar szakmai programját. A mai kor közösségei már csak tudatosság alapú közösségek lehetnek, azonban a tudatossághoz tudásra is szükség van, ezért tartom fontosnak, hogy évről-évre feldolgozzunk olyan témákat, ami által képessé válunk a mai világban, a mai emberekkel is közösséget alkotni.

Tóth Miklós

Immár 8 éve dolgozom civil és közösségi kezdeményezésekben. A Kisközösségi Programban a kiutak.hu tudástár honlap elkészítése után a Gyüttment Fesztivál kommunikációjával kezdtem el foglalkozni, négy éve vezetem a fesztivál kommunikációs munkacsoportját. Négy és fél éve vezetem a Vágvölgyi Gusztáv – Pabló és Szép Éva által fémjelzett Közösségi vállalkozás kommunikációját, amelynek részeként immár harmadik alkalommal szervezzük a közösségi ember képző TreeMap Tábort. Elvégeztem a Közösségi vállalkozás 8 hónapos közösségi facilitátor képzését, az Ariadné-műhelyt, valamint a GEN-Clips nemzetközi facilitátor és hálózatépítő képzéseit is. Jelenleg a GEN (Global Ecovillage Network) dél-kelet európai alhálózatának (SEEEN) létrehozásán dolgozom, emellett a Boldogulj podcast csatornában készítem a Reggeli KV adásait. Intenzíven foglalkoztat a permakultúra rendszere is, ezért elvégeztem a MAPER permakultúra tervezői (PDC) képzését, és a Boldogulj csapatában egy közösségi PDC képzés szervezésében is részt veszek. Szabadidőmben egy permakultúrás erdőkertet építek Zuglóban.