Kovács Bence, Tőgyi Balázs: Mindent a napelemről – szigetüzem és energiaközösség

Időpont:
augusztus 27., szombat
17:00 - 18:30

Helyszín:
Építő tér


Mit csinálj, ha nincs elég déli oldalú tetőd, de szeretnél megújuló forrásból energiához jutni Csatlakozz, vagy szervezz energiaközösséget!

2021-től adott az elvi lehetősége már hazánkban is, hogy fogyasszuk, tároljuk vagy megosszuk a megújuló forrásból egyénileg vagy közösen termelt villamosenergiát. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) közel 10 éve foglalkozik a közösségi energia népszerűsítésével, társalapítója az idén alakuló Közösségi Energia Szolgáltató Nonprofit Kft.-nek, amely a gyakorlatban kívánja támogatni a közösségeket háztartási méretű naperőművek, energiahatékonysági beruházások megvalósításában. A nemzetközi és hazai példák után megvizsgáljuk, melyek az előnyei és korlátai az egyéni megoldásokhoz képest a közösségi energiának, milyen műszaki, gazdasági, társadalmi, környezeti, jogi szempontokat érdemes figyelembe venni, például amikor az elektromos hálózathoz csatlakozásról, onnan leválásról, vagy saját hálózat kiépítéséről döntünk.
Erről beszélgethettek Kovács Bencével, a Magyar Természetvédők Szövetségének Közösségi energia programvezetőjével.
Az előadás elején pedig Tőgyi Balázs mesél a Hideg-hegyi Menedék szigetüzemű napelem-rendszeréről. Balázs eredetileg villamosmérnök, most már évek óta a Hideg-hegyi Menedék közösségének tagja, és az Ökologika Műhely vezetője. Keresi, kutatja az ökologikus megoldásokat, amelyekből idővel egy organikus tudástárat szeretne összerakni. Korábban ő volt a Gyüttment Fesztivál építésvezetője.