Nyílt tér – 2022

Az eddigi gyakorlathoz hasonlóan idén is lehetőségetek nyílik előadást, eseményt, workshopot tartani a nyílt téren. A lehetőség a pártolói tagok, a Gyüttment Találkozón résztvevők számára nyitott. Lehet szó saját kis kezdeményezésetekről, vagy tudásotok megosztásáról, lényeg, hogy a program témája illeszkedjen a Gyüttment szellemiségéhez.

Az idei Gyüttment Találkozó fókuszában a közösségindítás, hálózatosodás áll, de hangsúlyt fektetünk a vízgazdálkodásra is. Így témátok lehet ezekkel kapcsolatos, de hogy fűszerezzük az élményeket, a Nyílt tér más témájú programokat is befogad.

Várjuk jelentkezéseteket a ronahatyzs@gmail.com email-címen.

Udvargazda, Rónaháty Zsófia

2020-ban indítottuk útjára többedmagammal az Együtt az Éltető Szigetért Egyesületet, mely a környezet védelmével, a Sziget Kosara bevásárlóközösség működtetésével, a fenntartható, környezetbarát élet megteremtésével foglalkozik a Szentendrei-szigeten. A 10 Millió Fa képviselőjeként faültetést szervezek, tagja vagyok a lakhelyem környezetvédelmi bizottságának, a falu környezetvédelméért és egyéb közösségi rendezvényekért, a környezet szépüléséért létrejött közösségének, a Köszi Önkéntes! Egyesületnek, s belefogtam a biológiai szúnyoggyérítés híveinek összefogásába is.

2021-ben elvégeztem Pablóék (Vágvölgyi Gusztáv Pabló és Szép Éva) közösségi facilitátori képzését, mely új utat nyitott előttem és lehetőségeket hozott Magyarország (öko)közösségeinek megismerésére. Azóta is folyamatosan képzem magam és igyekszem megragadni a kínálkozó lehetőségeket.

Nem könnyű ma ezt az utat járni, sok a külső akadály, s ehhez jönnek a belső, közösségekben fellépő problémák is. Nem meglepő módon szinte minden tevékenységem billeg valahol, mint a szék lába. Megyeget, karistol, de messze nem szárnyal. Jó lenne, ha megtalálnám az egyes projektekhez a megfelelő éket, amely stabillá teszi a lábakat, s végső soron a széket. Így gondolok a Gyüttment Találkozóra, mint egy olyan térre, amely kisebb-nagyobb ékekhez juttat bennünket, hogy meg tudjunk küzdeni a kihívásainkkal. Befoltozzák a lukakat a tudatunkban, s összeáll a kép.

Ilyen lesz idén a Nyílt tér, amelyet én koordinálok. Apró tudásmorzsák gyűjtőhelye, ahol mindenki megtalálhatja a neki hiányzó láncszemet. Alig várom, hogy köztetek legyek! Várlak titeket szeretettel!