Gyüttment Fesztivál – a Permakultúra hét szirmához igazodva

A permakultúra virágának hét szirma azt a hét fő területet kapcsolja össze, amelyek az emberiség számára szükségesek a fenntartható élethez. Az idei Gyüttment Fesztivál udvarjai, terei, illetve maguk a programok is, besorolhatók egy-egy “sziromba” és így a teljes permakultúra virágot megjeleníti az idei programkínálat. 

A hét szirom, és az azokhoz kapcsolódó fesztivál udvarok: 

  1. Természet és táj gondozása – Gazdálkodók tere
  2. Épített környezet – Élettér
  3. Eszközök és technológia – Élettér-Ökologika műhely
  4. Oktatás és kultúra –  Árnyas liget, Mátkafogó, Zenei programok
  5. Egészség és lelki harmónia – Gyógyító rét
  6. Pénzügy és gazdaság – Kislépték: helyi termék udvar, Helyi gazdaság tér
  7. Közösségi irányítás: Közösségi udvar, Kisközösségi Program jurtája
Ház és kert a permakultúra elveihez igazodva

Az idei fesztivál programok tekintetében szintet lép: ennek egyik oka, hogy hónapokkal ezelőtt elhatároztuk, hogy az egyes tereket, udvarokat szakmai szempontból megpróbáljuk összefűzni a permakultúra hét szirma szerint. Lett azonban néhány “lyuk”, amelyekhez nem volt programunk: az egyik a helyi gazdaság fejlesztése volt, ami a permakultúrában elég egyértelműen megjelenik, ez a “pénzügy és gazdaság” – szirom. Eddig a Kislépték mutatta be a Közösségi konyha működtetésével, és a helyi termelők behozásával. Idén a Helyi gazdaság udvar bevezetésével arról lesz szó, hogyan állhat össze egy kisközösség által fenntartott, lokális alapú gazdaság. De emellett más terek programjaiban is van változás, így például a Gyógyító rét sokkal komplexebb, bőségesebb programokkal vár, ahol a Nap és Hold terek kiemelten a férfi és női energiákkal foglalkoznak majd. 

Az elmúlt években a Gyerek-család térben is elkezdtünk előadásokat szervezni, most viszont önálló programteret alakítottunk ki Árnyas liget néven, önismereti úttal, női-férfi dinamikákkal, hogy a párkapcsolatok hogyan hatnak vissza a közösségek életére, amely meghatározó téma az emberek életében. Minden korosztálynak készülünk olyan programokkal, amelyek játékos formában egyszerre oktatnak és szórakoztatnak. 

Sokan dédelgetik a kiköltözést, de akadály, hogy nincs még meg a párjuk hozzá. A Fesztivál ebben is segít, mert itt hasonló gondolkodású emberek találkoznak, de a párkeresésre külön programsorozat is van: a Mátkafogó

A programok kiteljesedése és a vidéki élet komplex megjelenítése a többi térre is igaz, a Gazdálkodók terében például idén még erősebben megjelenik a permakultúra struktúrált rendszere. 

A Fesztivál zenei programja is megújul, a szelíd fesztivál eszmeiségéhez illeszkedve idén csak akusztikus zene lesz, hangosítás nélkül.

Újdonság még az ökológiai lábnyom mérése is, amellyel szeretnénk karbonsemlegessé tenni a fesztivált. Összefoglalva tehát egy még kiforrottabb, még átfogóbb, még szelídebb és emberközelibb programmal találkozhattok az idei Gyüttment Fesztiválon.