Kuriózum a Közösségi udvar idei programkínálata

“Itt, a Közösségi udvarban kezdenek majd kibontakozni azok a közösség vezetési mintázatok, amelyek a mai világban sikeresek lehetnek. Ebből a szempontból, azt gondolom, hogy az udvar idei szakmai programkínálata igazi kuriózum. Azért is érdemes eljönni, mert megismételhetetlen, tehát aki részt vesz ebben a folyamatban, valóban kap egy komplex képet arról, hogy itt és most, a mai emberekkel, a mai közösségi kezdeményezéseket hogyan lehet vezetni.” – interjú Vágvölgyi Gusztáv Pablóval, az udvar vezetőjével. 

Az idei évben az önszerveződéssel, a vezetéssel foglalkozik a Közösségi udvar. Ez amúgy egy izgalmas kérdés, hogy létezik-e igazi önszerveződés, ha igen, akkor abban hogy jelenik meg  vezetés, és ezek milyen viszonyban vannak egymással. A közösségekben ez általában egy krízispont, hogy a vezetők valóban vezetők-e, és van-e egyáltalán vezetés. Ha van, akkor hogyan egyenlő mindenki, és ha mindenki egyenlő, akkor azt hogyan lehet vezetni? És mi a dolga a vezetőnek: döntéseket hozni, vagy elhárítani az akadályokat az önszerveződés útjából? Sokszor abból is  konfliktus származhat, ha valakit mondjuk a médiában vezetőnek neveznek meg – ha amúgy a közösségben nem tiszta a vezetési rendszer.  

Vágvölgyi Gusztáv (Pabló)

Milyen formában jelenik meg ez a téma a programokban? 

Kis hazánkban leginkább autokratikus vezetéssel találkozunk, még a demokratikusnak mondott szervezetekben is sokszor manipulatív vezetés működik, tehát nem teljesen nyílt, nem teljesen őszinte. Ezért a mesterséges, hatalmi hierarchiára alapozott vezetést gondoljuk vezetés alatt, emiatt utasítjuk el a vezetés bármilyen formáját. Ehhez képest zajlik egy útkeresés: olyan utat találni, amelyben  természetes hierarchia tud megvalósulni, azaz a természetünk szerinti vezetést keressük. Ez amúgy egy társadalmi innováció , és ez az, ami az idei Közösségi udvarnak a témája lesz. Ez egy teljesen új ösvény kitaposását jelenti, ezért úgy döntöttünk, hogy most nem előadásokkal dolgozzuk fel ezt a témát, hanem pódiumbeszélgetésekkel. Nyolc, nagyon különböző közösséget hívtunk meg ezekre: van köztük születőben lévő közösség – ilyen az alsómocsoládi -; aztán olyan, amely már egy meglévő nagyobb rendszerre alapoz – ők a damanhuriak -; de érdekesek azok is, akik közösségi vállalkozásként működnek, mint például a Gólya, amely szövetkezeti formában működtet egy presszót, illetve közösségi teret; és megjelennek régebben működő ökoközösségek is, mint a Nyimi Öko Közösség; illetve az úgynevezett “nagy öregek”, Gyűrűfűről, Visnyeszéplakról, akik a náluk összegyűlt tapasztalatokról beszélnek majd. És kihagyhatatlan a Krisna-völgy, akik ma a legnagyobb közösségi kezdeményezésnek számítanak. De meghívtuk a Nyíregyházi Kosárközösséget is, amely az ország egyik legsikeresebb bevásárló közössége, és ránézünk, hogy ott milyen vezetés működik és mit tudunk ebből tanulni. 

Hogyan zajlik majd a pódiumbeszélgetés? Ki vezeti? 

Én leszek az összes pódiumbeszélgetés levezetője, kérdezek, tanakodok, elmondom a gondolataimat. Az utolsó napon pedig Szép Évával közösen tartunk egy összegző előadást – és azért vele, mert miközben én a közösségekkel beszélgetek, ő a három részes Tao Cetit vezeti majd a Műhely térben. Ez egy olyan folyamat, amelyben idegen emberek, a fesztivál résztvevői, összejönnek egy csoportba, és három nap alatt elindulnak a közösséggé válás felé, vagyis lemodellezik azokat a folyamatokat, ami egy közösség születésekor történik. Ezt a kétfajta tapasztalatot – a Tao Cetit és a pódiumbeszélgetéseket – összekapcsolva lesz egy lezárása a Közösségi udvar idei témájának. 

Ezeken kívül is lesznek persze olyan programok, amelyek kapcsolódnak ebbe a két szálba, például az Üveggyöngy playback színházé. Fontosnak tartottam ugyanis, hogy aki nincs benne a Tao Cetiben, annak is legyen arra lehetősége, hogy tapasztalatokat szerezzen, a playback módszer pedig szituációs játékokkal tapasztaltatja meg, milyen vezetni, milyen vezetve lenni. A többi műhelymunka is ugyanerre jó, csak más módszerekkel dolgoznak. 

Szép Éva

Végeredményben tehát elkezdődik valami csütörtökön, elindul két szál, de nem tudni előre, milyen mintázatot ad ki a végére? Tehát ti sem tudjátok most, miről szól majd a záró előadás, mert az a résztvevőkkel együtt alakul majd ki? 

Pontosan így van. Az, hogy hogyan kell egy közösséget nemcsak vezetni, hanem jól vezetni, és jól vezetve lenni, tehát ezt az egész közösségi dolgot hogyan lehet jól csinálni, azt gondolom még messze nincs kitalálva. Tehát fontos tudatosítani, hogy mi az ami már működik az úttörőknél, ez lesz az egyik amit a pódium beszélgetésekben teszünk.. Másrészt jó eséllyel a beszélgető társaim nagyon sok kudarcról is beszámolnak majd, amikből amúgy sokat lehet tanulni, hiszen azt is látni kell, hogy hogyan nem megy. Tehát itt, a Közösségi udvarban kezdenek majd kibontakozni azok a mintázatok, amelyek a mai világban sikeresek lehetnek. 

Ebből a szempontból, azt gondolom, hogy az udvar idei szakmai programkínálata igazi kuriózum. Azért is érdemes eljönni, mert megismételhetetlen, tehát aki részt vesz ebben a folyamatban, valóban kap egy komplex képet arról, hogy a mai világban, a mai emberekkel, a mai közösségi kezdeményezéseket hogyan lehet vezetni.