Mátkafogó kedvcsináló: interjú Alizzal és Csabával

2019. Március 3, Szentmihályhegy

A Gyüttment Farsangon, Szentmihályhegyen beszélgettem Alizzal, és Csabával, akik a Gyüttment Fesztiválon találkoztak és jöttek is össze. Meséltek fesztiválozós élményeikről, jövőbeli terveikről és adtak pár hasznos tippet nekünk, az idei fesztivál szervezőinek is…

Honnan hallottatok először a Gyüttment Fesztiválról?

Csaba: A Mű-helyen keresztül, először zenészként hívtak oda és nem tudtam, hogy mi ez, csak annyit, hogy a vidéken éléssel kapcsolatos dolgok vannak, mind zeneileg, mind szakmailag.

Aliz: facebookon valahogy megjelent nekem, aztán megnéztem a weblapot, néztem a programokat, az egész szellemiséget és azt láttam, hogy ez az, amire én vágyom, de engem nem elsősorban a zene, hanem a vidéken éléssel kapcsolatos, környezetbarát témák hívtak be.

Melyik Gyüttment Fesztiválokra látogattatok el eddig?

Csaba: a második csobánkapusztaitól kezdve minden évben eljöttem.

Aliz: nekem a zebegényi volt az első.

Vettetek már részt az Egyesület más programján is?

Csaba: a Garay klubban közös zenéléseken és a közös gyüttment jövőkép építés programon vettem részt, és egyszer volt egy előadás az asztrológia és a mítoszok kapcsolatáról a Mű-hely szervezésében.

Aliz: voltunk közös zenéléseken együtt, ahol gyüttmentek voltak, de nem tudom, hogy milyen szervezésben.

Mit jelent számotokra pár szóban kifejezve a Gyüttment Fesztivál?

Csaba: Természet, élet, kapcsolat

Aliz: Nehéz megfogalmazni, vagyis túl érdekes 🙂 … mosolygós emberek, család, biztonságos tér.

Mit jelent a számotokra az a szó, hogy gyüttment?

Csaba: nekem vándorlást jelent.

Aliz: én is gyüttmentnek tartom magam, mert jövök megyek az országban. Vándor, nomád életmód.

Mi vonz titeket a Gyüttment Fesztiválban?

Csaba: a hangulatában minden benne van. Ez a hangulat adja, hogy mi van ott, hogy mit találok, hogy kiket találok ott.

Aliz: nekem is ez a légkör. Illetve, ami ott az emberekből és az összes programból összeadódik.

Milyen témájú programok érdekelnek a leginkább a Gyüttment Fesztiválon?

Csaba: oktatás, nevelés és a kultúra és zene. Nyilván még több minden, de ez van nekem előtérben.

Aliz: tavaly én elsősorban a családdal kapcsolatos és a gazdálkodással kapcsolatos előadásokon voltam.

Van e olyan téma, amiről szívesen hallgatnátok a Fesztiválon, de még nem volt szó?

Aliz: szerintem a rendszer szintű ökológiai gondolkodásról jobb lenne több konkrétum, nem csak a kicsiben, saját kis rendszerekben, hanem kiterjesztve nagyobb léptékben is. Nagyon tetszett az erdei xilofon, jó volt látni, ahogy a gyerekek ismerkedtek vele, ebből még több kellene. Soha sehol nem láttam még, hogy gyerekeknek ilyen lehetőségük van korlátlanul belekóstolni ebbe.

Csaba: én erősíteném az állatokkal való tényleges fizikai kapcsolódásnak a lehetőségét, hogy több időt lehessen együtt tölteni. Egy-egy háziállattal tüzetesebben foglalkozni. Fizikailag is, testközelbe kerülve.

Csaba és Alíz

Általában mennyire vagytok elégedett a Gyüttment Fesztiválok programjaival?

Csaba: 10 pont.

Aliz: én is elégedett vagyok vele.

Van olyan másik fesztivál, amire még jártok?

Csaba: nekem a Mediawave az ilyen, az hasonló hangulatban telik és a Bábel Sound, de az inkább zenei-kultúrális szempontból érdekes

Aliz: ami hasonló volt, az a Zengető volt tavaly, csak az sokkal kisebb volt. A kenderfelhasználás is lehetne még téma, az is nagyon magyar dolog, érdemes lenne behozni.

Van e olyan szolgáltatása a Fesztiválnak, amit kiemelnétek pozitívumként vagy akár negatívumként?

Csaba: amivel a legközvetlenebb kapcsolatban állunk, szolgáltatás szinten, az az étel. Maximálisan jó volt.

Aliz: nekem is ez jutott az eszembe. És mennyire jó volt! Ilyet nem is tudom hol ettem, ahol nagyobb mennyiségben készítették. És a vásár is, a temékek is nagyon tetszettek.

A helyszínnel kapcsolatban mit emelnétek ki? Mitől jó egy fesztiválhelyszín? Vagy mi az esetleg ami nem volt eddig, de jó lenne, ha lenne a helyszínen?  

Csaba: patak. Ami átfolyik a területen. Ahogy az energia is.

Aliz: az jó lenne. Amúgy nekem a zebegényi helyszín tetszett. Bár a kempigezős rész göröngyös volt, az nem volt a legjobb, de amúgy meg oké volt. Olyan hely is kellene, ahol úgy lehet enni, hogy együtt, nagyobb tér van. Padok voltak, de én erre sokkal nagyobb teret csinálnék, hogy szabadabb legyen az egész. Kör alakban. Ne legyen beszabályozva, hogy négy, vagy ötszemélyes asztalok vannak, hanem az emberek sokkal szabadabban le tudjanak ülni enni.

Csaba: az asztalok lehetnének kis körlapok, és így több asztal is összehúzható lehetne, ahol már lehetünk hatan, vagy kilencen. Ha meg ketten akarunk enni, akkor egyet megfogunk, és leülünk ketten.

A Gyüttment Fesztivál volt e hatással az életetek valamely területére, ha igen, mely területre?

Aliz: mi ott találkoztunk igazából. Rá egy hónapra már ott éltünk Kismaroson.

Csaba: ott maradtunk a legutolsó Gyüttment Fesztivál helyszín környékén, kb. 10 kilométerre onnan.

Elmesélitek, hogy hogyan találkoztatok?

Csaba: azt hiszem, hogy Meszecsinka koncerten.

Aliz: nem Meszecsinka volt, mert nem voltam Meszecsinkán.

Csaba: lényeg, hogy a nagy fánál, ahol a nagyszinpad volt. Ott elkezdtünk beszélgetni, és utána a fesztivál végéig kisebb nagyobb megszakításokkal beszélgettünk.

Aliz: mindig úgy volt, hogy szia, lehet hogy majd újból találkozunk, aztán megint összekapcsolódtunk, és pont jó volt, mert ez egy olyan fesztivál, ahol ez így megtörténik, és nem az van, hogy soha nem látlak többet, mert itt van 30 ezer ember, hanem mindig összesodródunk, aztán szét, aztán újra össze. Egyébként egy barátnővel jöttem, aki aztán elment, de mindig találtam valakit akivel lehetett kapcsolódni. És nagyon jó volt, hogy veled is így volt (Csabával), hogy szabadon lehetett összekapcsolódni. De közben olyan családias a hangulat, hogy nem érzed akkor sem elveszettnek magad, ha épp nincs semmi program.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

Aliz: most Kismaroson van ez a házikó, következő lépésként jurtában szeretnénk élni, de ahhoz újabb lélegzetet kell venni, hogy abba belevágjunk, az még nem most lesz, nem idén.

Csaba: igen, van egy ilyen dupla-jurtás elképzelés. Mert egy nem elég nagy, két jurtát összeépítünk, hogy legyen nagyobb terünk. Szeretnék majd elmenni egy jurtaépítő oktatásra.

Lehet, hogy ott olyan arcokkal is találkoztok, akikkel lehetne kalákában jurtát építeni…

Aliz: az király lenne!! Mint régen a vályogházat…

Csaba: ez jó ötlet!

Jöttök idén is a Fesztiválra?

Aliz: Mikor meghallottam, hogy az idei helyszín Sötétvölgy, nagyon megörültem! Pár kilométerre onnan nőttem fel, a Szekszárdi-dombságban barangoltam egész gyerekkoromban. A családom most is arrafelé él, szóval idén biztos, hogy mindenki jön, ami számomra külön öröm. Köszönöm a Szervezőknek, hogy idén ismét életre keltik a Gyüttmentet, alig várom! 🙂

A riportot Tóth Miklós készítette.