A kéthurkos társadalomváltozás modell

Deborah Frieze kéthurkos társadalomváltozás modellje szerint minden élő rendszer kifejlődik, eléri tetőpontját, majd a tetőpont közelében a zavar jelei mutatkoznak. Egyesek elkezdenek hátat fordítani az uralkodó rendszernek. Ha ezek a kilépések egymástól elszigeteltek maradnak, semmi sem fog történni. Ha azonban kapcsolatba lépnek egymással, információt cserélve és tanulva egymástól, akkor erőfeszítéseik egyszerre egy erős rendszerré formálódnak, amely képes lebontani a régi rendet és valami újat létrehozni. Deborah 4 kulcsszerepet azonosít, amelyekbe bekerülhetünk, ill. felvállalhatjuk, ha elkötelezettek vagyunk a változás felé:
A „kilépők” úttörők, akik már szakítottak az uralkodó rendszerrel, és életmód váltásba kezdtek, Ők az igazi gyüttmentek, az új hurok megteremtői. Amennyiben „kilépő” vagy, számkivetettnek, láthatatlannak és magányosnak fogod érezni magad egy jó ideig. Ez azért van, mert amit csinálsz, új és különös.
Ha felvilágosító vagy, akkor szívesen meséled el az úttörők erőfeszítéseit a jelenlegi rendszerben lévőknek és ezzel együtt szót tudsz érteni a kilépőkkel is, sőt tudásoddal, megértéseddel segíteni is tudod Őket. Felvilágosítóként képesnek kell lenned közvetíteni a különböző szereplők között és ezzel együtt jól kell viselned az ellenvetést és a kritikát.
Egy következő lehetőség, hogy az összeomló rendszeren belül maradsz, és könyörületesen gondozod a jelenlegi rendszer veszteseit, jó ápolók módjára. Ápolóként az a jutalmad, hogy támogatást adhatsz azoknak, akik szenvednek, és segítheted a haldokló rendszer figyelmét felhívni az átmenetre. Ebben a szerepben tevékenykedik a legtöbb civil szervezet.
Amennyiben védnök vagy, légy hajlandó a kapcsolataidat, hatalmadat és pozíciódat felhasználni arra, hogy tudatosan teremts olyan körülményeket, amelyekben az emberek a régi rendszerek bénító mechanizmusaitól védve tudnak újítani.
Ha részt akarsz venni az alternatív társadalom létrehozásában, te melyik szereplővé válnál? Ki vagy Te ebben a játékban? A Közösségek udvarában kipróbálhatod a választott, vagy rád szabott szerepedet.
Az elmélet megértéséhez nézd meg az alábbi videót:

Deborah Frieze szerző, vállalkozó és a helyi gazdaságok erősítésének elkötelezett aktivistája. Társalapítója a Boston Impact Initiative nevű kezdeményezésnek és az Old Oak Dojo alapítója, ami egy városi oktatási központ Bostonban, ahová a környékbeliek járnak, hogy megtanulják, hogyan hozzanak létre újra egészségesen működő és ellenálló közösségeket.
A szereplőket részletesen bemutató cikkek:
A kéthurkos modell szereplői, 1. rész: A Kilépők, avagy az igazi gyüttmentek
A kéthurkos modell szereplői, 2. rész: A felvilágosítók
A kéthurkos modell szereplői, 3. rész: Az ápolók
A kéthurkos modell szereplői, 4. rész: A védnökök
A cikket Majer Tímea készítette.

Scroll to Top