A BOND projekt célja, hogy a mezőgazdasági szektorban a szervezetek és hálózatok együttműködését magasabb szintre emelje és ezzel egy hosszútávon egészségesebb, termelékenyebb és harmonikusabb kisgazdasági szektor jöjjön létre Európában. Ez az alábbi eszközökkel kerül megvalósításra:
- esettanulmányok és siker történetek alapján a gazdák és a gazdákat segítő szervezetek hálózatépítési kapcsolati tőkéjének feltárása, az emberek közötti kohézió és a bizalom megerősítése;
- a különféle szervezetek párbeszédének elősegítése, nagyobb hálóatok megteremtése;
- különféle érdekkel és hatalmi pozíciókkal rendelkező szervezetek összekapcsolása annak érdekében, hogy erősebb pozíciót lehessen elérni a döntéshozatalban.
Nemzeti műhelymunkát szervezünk, amelynek a célja, hogy az együttműködéseket hátráltató és segítő tényezők megismerjük, feldolgozzuk és megvitassuk az együttműködést segítő metodikák alkalmazásával három fő témakörben:
- fenntartható gazdálkodás,
- belépés a piacra,
- környezeti fenntarthatóság.
PROGRAM
2019. 08. 23. péntek Regisztráció a helyszínen.
14:00 -15:30 Közösség által támogatott mezőgazdaság (CSA) – Lengyel Zoltán: A Táncoskert egy Hajdú-Bihar megyei regeneratív gazdaság. Témák: permakultúra, legeltett állatokkal. Fentarthatóság gazdaságilag, környezetileg, társadalmilag. Piacrajutás másképp.
15:15–18:30 Szövetkezetiség eszménye.
A beszélgetés és játék szervezője: Szepesi Zsófia (Szövetkezeti Központ – SZöK)
Olyan gazdasági megoldásokkal foglalkozunk, amik az egymás elleni verseny helyett az egyenlő és egymást támogató viszonyokat erősítik. Arról beszélgetünk, hogy:
• hogyan válnak az ilyen megoldások szükségszerűvé ma,
• hogyan lehet az erőforrás-kezelés közös és egymást tápláló köreit kialakítani,
• hogyan segíthet a szövetkezeti modell mindennek a megvalósításában,
Beszélgetések, rövid előadásokkal, interaktív játékokkal, és kiscsoportos olvasó- és vitakörökkel, sok inspirációval és szabad ötleteléssel.
BOND Szövetkezeti formák az EU-ban és a BOND jó gyakorlatok között. Előadó: Dr. Major Ágnes
18.00 – 19.00
JOGSEGÉLY (kistermelők, helyi piac és egyes szövetkezeti témákban) a Kislépték Egyesület szakértőivel
2019. 08. 24. szombat Regisztráció a helyszínen.
09:00–11:00 Szociális gazdaság és a helyi kis gazdálkodók viszonya, lehetőségei.
• A szociális gazdaság és szociális vállalkozás meghatározása, és dilemmái.
• Hol van benne helye a közösségnek és a helyi termékeknek?
• Mi is az a közjó? Szükséges-e és mikor a társadalmi hatás objektív mérése?
• Hogyan lehetne azt elérni, hogy egyes rugalmas szabályok és egyes támogatások a kis helyi gazdálkodóknak is segíthessenek.
• Nonprofit vagy forprofit működés? Mi is az a nonprofit?
• Kell-e jelölni, és ha igen mit: szociális gazdaság termékét vagy a társadalmi pozitív hatást?
• Piactorzító hatás? Avagy meddig ér a versenyjog takarója?
• Milyen kedvezményes szabályozással lehetne ösztönözni a közjót szolgáló gazdaságot?
• Milyen jó példák vannak más országokban?
• Lehetőségek a CAP tervezés során
Az első szakértői, döntéshozói szakmai műhelymunka eredményeit, általános megállapításait (diagramokkal) lásd ITT
Az eredmények validálása, visszacsatolás – mit láttak, tanultak és tudtak meg a résztvevők.
Előadás, vita, javaslatok és akcióterv a lehetséges előrelépésekről – Szabadkai Andrea
11.00-13.00 Közösségek kovácsolása.
Mi kell ahhoz, hogy valaki mesterévé váljon annak, hogyan kell egy közösséget elindítani, fejleszteni, megerősíteni? Előadó: Zalatnay László (Zulu)
Ebéd
14.00-15.00 Indíts bevásárló közösséget!
Módszertan átadás a piacrajutáshoz, a gazdasági és környzetezi fentarthatóság jegyében.
Zalatnay László (Zulu) Nyíregyházi kosárközösség, és a kosarkozosseg.hu csapat tagja
15.00- 18.00 Nemzetközi és hazai működő példák, jó gyakorlatok a szövetkezetiség alapelvei mentén.
Avagy milyen nemzetközi és hazai példák inspirálhatnak minket ma Magyarországon? – Szövetkezeti Központ.
BOND jógyakorlatok – szövetkezeti jogi szabélyok másképp? Dr. Major Ágnes.
18.00-18.30 Zárás, javaslatok
A program a H2020 774208 BOND – „A szervezetek és hálózatok magasabb szintű együttműködésének szervezése az európai mezőgazdasági szektorban” projekt keretein belül, annak támogatásával valósul meg.
MEGHÍVÓ LETÖLTHETŐ ITT
A Fesztivál keretében, a BOND célokhoz kapcsolódó, egyéb előadások is hallhatóak lesznek, így lesz a fenntarthatóság, megújulás és nem utolsósorban a permakultúra jegyében a gazdálkodók tere, lesz közösségi konyha tér idén is, szakmai fortélyokkal kenyérkészítéssel, fermentálással, gyógy és fűszernövényekkel.
Kísérő esemény: Szörp és lekvár verseny.
Bővebben: https://gyuttmentfesztival.hu
Kapcsolat: Szabadkai Andrea 30/7688718 kisleptek@gmail.com www.kisleptek.hu
A szervezők a programváltozás jogát fenntartják