Zengő pagony, gyermekek tere – 2022

A tér bemutatása

A fesztiválra látogató gyerekek különösen közel állnak a szívünkhöz. Ezért a családokat, szülőket bátorítani, támogatni szeretnénk abban, hogy jöjjenek gyerekestül, élvezzék a fesztivált együtt! A szülők, nagyobb tesók vegyenek részt szívüknek kedves előadásokon, beszélgetéseken, workshopokon, amíg a legkisebbekre mi vigyázunk. A Zengő Pagonyban gondos önkéntesek vigyáznak a kicsikre, akik naphosszat játszhatnak az árnyas fák alatt.

A Zengő Pagonyban olyan programok várják a gyermekeket és a gyermeklelkű felnőtteket, amik játékosan fejlesztik a testet, lelket és a szellemet. Mindez a fesztivál alapelveivel összhangban, egymásra és a minket körülvevő természeti környezetre hangolódva jön létre. 

A gyermekeknek szervezett programok mellett néhány felnőtteknek szóló előadás is helyt kap a térben, melyek témája a gyermekeink, a hozzájuk való kapcsolódás és a családi élet.

Valóságmanufaktúra és Valoczy Balázs

Permakultúra gyerekeknek

Fedezzük fel a természet összefüggéseit, tanuljunk a természet mintázairól játékosan.

Tanuld meg a erdei nyomolvasás művészetét és játsz a természetről a Valóságmanufatúra Egyesülettel.  

Keszey Borbála

Keszey Borbála vagyok, a Zengő Pagony udvargazdája.

Konduktorként és gyógypedagógusként dolgoztam, így felnőtt életem nagy részét gyermekek között töltöttem. Két csodálatos kisgyermek anyukája vagyok. 

Pedagógiai munkám során és gyermekeim kortárs csoportjában sokszor látom azt a jelenséget, hogy a mai felgyorsult, “kütyüs” világunkban elveszítettük a kapcsolódást gyermekeinkkel, valamint nem adjuk meg nekik a lehetőséget arra, hogy a saját, lassú  és szemlélődő tempójukban kapcsolódjanak a (természeti) környezethez. Szeretném, ha a Gyüttment találkozón a gyermekek tere lehetőséget adna arra, hogy egymástól tanuljunk az együtt játszásról, a kapcsolódásról, visszalassulásról és szemlélődésről. Mindezt a különböző érzékszerveinkre támaszkodva, együtt gondolkodva és tapasztalva. 

Szántó Dóra Viola

Mozgás, érintés, zene, hang, szülés-születés, természet, hagyomány, egészség… Ezen témák mentén halad és alakul életem. Úgy születtem a világba, hogy valójában nem születtem. Ennek köszönhetem belső indittatásomat, érdeklődésemet a természetes életmód és szülés témája iránt – sokat tanultam, épültem a születésem traumájának feldolgozásából, majd még többet épültem gyermekeim természetes szülésének élményéből.

A gyerekekkel közös húrt pendít bennem a bennük élő szabad kreativitás, szívesen szárnyalok velük mind zenében, mind mozgásban illetve mesében és beszélgetésben is… Ennek köszönhető tanítói diplomám, melyet ugyan iskolai oktatásban jelenleg nem használok, de táborokban, csoportos kézműves, mozgásos és zenei foglalkozásokon igen.

Táncos múltam jelene a kontakt-improvizációból épülő terápiás szemlélettel átszőtt felnőtteknek szóló foglalkozás, melyben a mozgás, a tánc és az érintés élményén keresztül mélyülünk testismeretben és önismeretben egyaránt. Védjegyes Ringató (Magyar Örökség Díjas!) foglalkozásvezetőként az édesanyákat és a legkisebbeket támogatom az énekhang és zene szeretetének megélésében a közös éneklés varázslatos útján. Zeneterapeuta és perinatális tanácsadó diplomáimat azért szereztem, hogy szakmailag megalapozottan segíthessek, támogathassak nőket, anyákat, leendő anyákat, gyermekeket, családokat a kapcsolódás, nőiség, szerepvállalások, szülés-születés témaköreiben.

A hang gyógyító és lélekemelő erejét szívesen használom, s teszem ezt gyermekeim nevelésében, de szertartásokon, zenekarban, színpadon is – ahol az élet épp helyet ad vagy kér a dalnak, hangnak…

A Zengő Pagyonban Dóra a kisebbeknek ringatót, a nagyobbaknak pedig hangszersímogatót fog tartni. 

Szántó Dóra Viola
Scroll to Top