Szerintünk egy zöld fesztivál…

A fesztiválok, mint találkozási pontok erős kultúrateremtő erővel bírnak. Kulcskérdés tehát, hogy a néhány napra egy térbe rendeződő kb. ezer ember miképpen szervezi meg a szórakozását, vendéglátását, napközbeni időtöltését. Milyen értékek és hogyan képződnek le a gyakorlatban az infrastruktúra, az utazás, az egymáshoz és a világhoz való hozzáállás terén. 

Egy fesztivál általában lehasználja a rendelkezésére álló területet, ezért nagy kérdés, milyen törekvéseket tesznek a szervezők arra, hogy mindezt kompenzálják. Mi a helyszínen nem végzünk célzott rehabilitálást – eleve arra törekszünk, hogy ne terheljük túl a környezetünket. Sőt, amennyire lehet, adjunk is valamit a területnek: a konyhai hulladékot, az alomszékekben keletkező ürüléket, illetve a papírhulladékot lehetőleg helyben komposztáljuk, így forgatjuk vissza a szerves anyagot. Mindezt – miután megérett – a helyiek visszaforgatják a helyi ökoszisztémába.

Az erdőt, amelyben a kempingterületet kialakítjuk, oly módon tisztítjuk meg, hogy aközben nem bántjuk a talajtakarót, így az aljnövényzet a viszonylag gyorsan meg tud újulni. A tisztítás közben szerves anyagot nem viszünk ki a területről. Az erdőben talált eldobott szemetet viszont összegyűjtjük.

Hulladékgazdálkodás

Fesztiválunkat Magyarországon elsőként Zéró Hulladék szemléletben rendezzük, ami azt jelenti, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy se a vendéglátás, se a szervezők, se a résztvevők részéről ne keletkezzen nem komposztálható hulladék. Ezért a résztvevők felé is erőteljesen kommunikáljuk, hogy ne hozzanak be semmi olyat, ami hulladékként végzi (ami bent vásárolható, az lehetőleg mind csomagolásmentes lesz). Nem használunk semmilyen egyszer használatos műanyag poharat és evőeszközt. A résztvevők saját (lehetőleg fém, fa, kerámia) evőeszközkészletüket, tányérjukat, poharaikat használják – aki nem hozott magával, az helyben meg tudja vásárolni.

Úgy döntöttünk, hogy a rendezvényen nem helyezünk ki kukákat, még szelektívet sem. Ami hulladék mégis keletkezik, azt a látogatóknak el kell vinniük magukkal, illetve szelektíven válogatva elszállíttatjuk (a vendéglátás minimális hulladéka, illetve az esetlegesen területről összeszedett szemét esetében). Tudjuk, hogy mindez rengeteg kérdést felvet, ezekről itt olvashatsz bővebben.


Szervezett közösségi közlekedés

A kerékpárral érkezőknek jelentős kedvezményt biztosítunk, így is motiválva résztvevőinket az környezettudatos közlekedésre. Az autóval érkezők számára telekocsi csoportot hoztunk létre, a fesztivált megelőző építőtáborainkban pedig mi magunk szerveztük össze az utasokat és a sofőröket.

Szemléletformálás a rendezvény ideje alatt

Fesztiválunk alapvetően egy szemléletformáló, tudásmegosztó rendezvény. Több mint 200 programelemünk nagy része valamilyen módon kapcsolódik az ökológiailag tudatos életvezetéshez, a vidéki komplex, ökologikus életmód-alternatíva megvalósításához, érintve a a helyi gazdaság, a közlekedés, az energiagazdálkodás, a pénzrendszer és annak alternatívái, az építészet, a hulladékgazdálkodás, a természetvédelem, a vízgazdálkodás, az oktatás-nevelés, a részvételi demokrácia, és a közösségszervezés területeit.

Környezetbarát beszerzés

A vendéglátáshoz az alapanyagokat elsősorban (de nem kizárólag) a helyi termelőktől, 50 kilométeres körzetből szerezzük be, szigorúan csomagolásmentesen. Ezzel egyszerre csökkentjük a szállítási távolságokat és a csomagolás mennyiségét. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a vendéglátós csapatunk komoly kutatómunkát végzett a környéken, feltérképezve a lehetőségeket, termelőket. Természetesen bizonyos alapanyagokat, fűszereket nem lehetséges csomagolásmentesen, illetve helyből beszerezni, de ez minimális hányada a teljes konyhai szükségletünknek.

Fontos szempont továbbá, hogy az infrastruktúra építéséhez szükséges alapanyagokat is a lehető legközelebbi telephelyekről szerezzük be – amit csak lehet bontottan, újrahasznosítva, esetenként lomtalanításokból.

Energiatakarékos fénytechnika alkalmazása

A rendezvényen nagyon visszafogottan használunk közvilágítást és hangulatvilágítást, melyben természetesen LED izzókat használunk. Ezen felül a színpadtechnikában is 90%-ban LED-es izzókat használunk.

Hangrendszer

Fesztiválunk idén szelíd fesztiválként rendezzük meg. A szelídség a még természetközelibb, nyugodtabb ünneplést is jelenti. Ezért kísérletképpen idén a zenei programoknál nem használunk erősítést!

Víztakarékosság

A rendezvényen a látogatók kizárólag a KOMPOSZTOi által biztosított alomszékeket használnak, amelynek sem víz, sem energiaigénye nincs. A zuhanyzókban keletkező, ökológiailag lebomló szürkevizet az erdőben hasznosítjuk. Az ivóvizet részben a helyi kútból nyerjük.


Zöld referens a csapatban

Egy fesztiválnál általában egy külön, ember, külön csapat foglalkozik a fesztivál “zöldítésével”. Nálunk több fenntarthatósággal foglalkozó szakember is jelen van, de a szervezők mindegyike komoly tapasztalatokkal rendelkezik a zöld életvezetés terén. Minden munkacsoport minden tevékenységét igyekszik úgy megszervezni, hogy az a lehetőségekhez képest az leginkább megfeleljen a fenntarthatóság szempontjainak. A Zéró Hulladék helyszíni lebonyolítására a Rendezöldj! a partnerünk.


Továbbá…

…a lóháton érkező fesztiválozóknak ingyenes belépést biztosítunk.

…a program papírfelhasználását is minimalizáljuk azáltal, hogy a programbontás az interneten elérhető és letölthető lesz. A helyszínen közös táblákról lehet majd tájékozódni mindennap.

Egy ökologikus világban pont ennyi funkciója lesz a jelenkorból örökölt szemeteseknek.
Scroll to Top