Miért kell a Gyüttment Fesztivál?

Immár ötödik alkalommal rendezzük meg a vidékről álmodók és vidéken álmodók, Lesz-Gyüttmentek és Már-Gyüttmentek éves találkozóját, a Gyüttment Fesztivált. Felmerül a kérdés, hogy mi célból is teszi mindezt a tucatnyi emberből álló szervező gárda, és miért is támogatja őket ebben számtalan önkéntes, segítő ember, aki szabadidejéből, nyári pihenéséből jelentős időt áldoz a rendezvény megszervezésére?

A motivációk persze egyénenként változhatnak, de a szervezők között is felmerül a kérdés: jó, hogy értem és érzem, hogy miért kell mindezt csinálni, de mégis, milyen hatással van mindez azokra, akiknek a Fesztivál készül? Értik ezalatt a Fesztivál látogatókat, a már vidékre költözött, vagy épp városi közegben élő gyüttmenteket, vagy azokat, akik most készülnek úttörő módon fenntartható, ökotudatos életmódváltásra.

Idén először ezen hatás mérésére egy társadalomkutató csapat jelentkezett segítségünkre: az ELTE Társadalomtudományi Kar Humánökológia Mesterképzés hallgatói Kajner Péter oktató vezetésével egy féléves kutatás során készített tanulmányt A Gyüttment fesztiválok hatása a vidékre költözőkre és a városi gyüttmentekre címmel.

Örömmel jelentjük, hogy a tanulmány most teljes terjedelmében megismerhető lett, amelyet itt tudsz elolvasni.

Köszönjük a Humánökológia Mesterképzés hallgatóinak:

Deli Brigitta, Füzesi Viktória, Jurewicz Ádám, Popovics Lili, Szenderák Gabriella és Sebők Lehel hallgatóknak,

valamint a kutatás vezetőjének, Kajner Péter, ELTE oktatónak.