Beszélgetés Vágvölgyi Gusztáv – Pablóval 2. rész: vasárnapi műhely

– Az előző részben bemutattad a pénteki és szombati program szakmai ívét. Azonban ha jól értem, akkor vasárnap nem előadások lesznek, hanem egész délelőtt pódium beszélgetés!?
-Igen is meg nem is, mert valóban vasárnap délelőtt nem előadások lesznek, hanem mind a két helyszínünkön egy nagy – reményeim szerint közös – műhelymunka. Aminek csak az egyik eleme a pódium beszélgetés.
– Miről is fog szólni ez a nagy, közös műhelymunka?
– Pénteken és szombaton a fő kérdésünk, hogy milyen módon, milyen törvényszerűségek megértésén keresztül lehet valódi közösségi minőséget kialakítani, vasárnap a miértekre keressük a választ. Azaz mi az a cél, mi lehet az a közös ügy, ami összekapcsol bennünket. A mai világban nem csak azért nehéz közösséget alkotni, mert elkoptak az emberi kapcsolatokhoz szükséges kompetenciáink, hanem azért is, mert sokszor úgy érezzük nincs értelme a jelenlegi társadalmi trendek között bármit is tenni, hiszen úgysem tudunk hatással lenni a minket meghatározó folyamatokra…
Ezért ahhoz, hogy jó emberi kapcsolatokat tudjunk kialakítani, azaz képesek legyünk közösséget alkotni, azt is meg kell tudnunk mondani, hogy mi ennek az értelme, miért érdemes együttműködnünk kisközösségekben. Vasárnapi műhelymunkában tehát Deborah Frieze kéthurkos társadalom változás modelljét használva kiinduló pontként a következő kérdésekre keressük a résztvevőkkel közösen válaszokat:

– Magyarországon hol tartunk fenntartható társadalom felé vezető úton?…azaz létezik-e már nálunk a második hurok?

– Ha igen, akkor kik a szereplői?

– Lehet, hogy a Gyüttment Fesztivál ezeknek a szereplőknek is a találkozási pontja?

– Mit kell tenni ezeknek a szereplőknek, hogy esélyünk legyen egy fenntarthatóbb, kisközösség barát társadalomra?

– Miben segítheti ez a kisközösségi kezdeményezéseket?

– Hogyan tudnak ehhez a résztvevők kapcsolódni, hiszen sokan még azt sem tudják mi ez a kéthurkos modell?
– Egyrészt ezért a Gyüttment Fesztivál honlapján egy öt részes cikksorozatot indítottunk, ahol bemutatjuk a modell lényegét:
A kéthurkos modell összefoglaló bemutatása
A kéthurkos modell szereplői, 1. rész: A Kilépők, avagy az igazi gyüttmentek
A kéthurkos modell szereplői, 2. rész: A felvilágosítók
A kéthurkos modell szereplői, 3. rész: Az ápolók
A kéthurkos modell szereplői, 4. rész: A védnökök
…és ha valaki ezt nem olvasná, természetesen a műhelymunka elején egy rövid előadásban össze is fogom foglalni.
– Akkor ennek a műhelynek a lényege, hogy megismerkedjünk a kéthurkos modellel?
– Nem, a modell csak a kiinduló pontunk, ami azért került elő a gyüttment történetben, mert tavaly a fesztivál után megszerveztünk egy Gyüttment Műhelyt, ahova megpróbáltuk összehívni azokat a szereplőket, akik több kis közösséget már összefognak, tehát ebből a szempontból csomóponti helyzetben vannak. A találkozó egyik érdekes eredménye lett, hogy azon túl, hogy gyüttmentség három generációja találkozott és beszélgetett, kiderült, hogy ezen a meta szinten a résztvevők különböző, maguk által sem azonosított szerepben vannak. Ennek lett az egyik értelmezési kerete a Deborah Frieze elmélete. Miután ezt a következő Gyüttment Műhelyben a Téli Élőfalu Találkozó keretében elővettük, úgy láttuk, van értelme ebben a gondolkozási keretben ránézni magunkra.
– Ha jól értem, tehát ennek a műhelymunkának a célja, hogy segítsük értelmezni azokat a társadalmi folyamatokat, ami meghatározó lehet a jövőnk szempontjából?
– Igen ez is a célja. Azonban ennél is fontosabb célunk, hogy a Gyüttment Fesztiválon képes legyen mindenki – aki már ezen a társadalmi szinten is képes értelmezi a szerepét és szeretne tenni egy fenntarthatóbb társadalomért – kapcsolódjon egymáshoz. Hiszen ez a KAPCSOLÓDÁSOK fesztiválja.
– …és mit tudtuk tenni ennek érdekében?
Több egymásra épülő lépésben segítünk a Gyüttment Fesztivál résztvevőinek, hogy valóban azok legyenek ott , akiknek érdemes kapcsolódni egymáshoz:

  1. Indítunk egy szavazást a fesztivál facebook oldalán, amelyben már lehet jelezni, hogy ki melyik szerepben érzi, gondolja magát.
  2. Azt tervezzük, hogy a Gyüttment Fesztivál ideje alatt a vasárnapi műhely házigazdái – Tracey Wheatley, Csatlós Regina, Zalatnay László, Tuba Máté és jómagam – miközben járunk-kelünk a fesztiválon, meghívjuk azokat, akiket úgy érzünk, hogy fontos lenne ott lenniük. Természetesen arra is lehetőség van, hogyha valakivel nem futunk össze akkor az egész fesztivál ideje alatt megkeressen minket a Közösségek udvarában.
  3. A legfontosabb, hogy aki eljön, annak lesz lehetősége kiscsoportokban dolgozni, mivel a műhelymunka első fele előadásból és pódium beszélgetésekből fog állni, de a második felében kiscsoportos beszélgetések lesznek.

– Milyen időkeretben tervezitek megtartani a műhelymunkát?
– 26-án, vasárnap 9 órakor kezdünk és a Közösségek udvara előadói terében 13 óráig ez a műhely fog zajlani, amire mindenkit szeretettel várunk!
A riportot Tóth Miklós készítette.

A Közösségek udvara programjai

Nincs esemény

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.