Ki gondolná, hogy a kenyér történelme egyidős az emberiség létezésével? Kezdetben a búzát, kölest, árpát nyersen vagy pörkölve fogyasztották, később őrölték a gabonaszemeket és kásának főzték meg. Feltételezések szerint a kenyérsütés véletlenül alakulhatott ki, amikor a megőrölt gabona és a víz sűrű keveréke ráesett egy tűzben izzó kőre és lepénnyé sült, ezt az égiek csodatételének tekintették. Vagy a másik csoda, amikor az agyagedényben tárolt gabonamassza megduzzadt, buborékos lett és ezáltal könnyebb és finomabb lepénykenyér sült belőle.
A magyar kultúrában és hitben a mai napig jelen van a kenyér tisztelete, ugyanis Jézus testét szimbolizálja. A kenyér szegése évszázadokig a családfő feladata volt, aki szegés előtt késével egy keresztet rajzolt a cipóra, ezzel megáldva azt. Kitörölhetetlenül életünk része a kenyér, nyelvünkben számtalan összefüggésben használjuk, gondoljunk csak a kenyértörésre, kenyéradó gazdára, kenyérkeresőre, megette a kenyere javát, kegyelemkenyér kifejezésekre. Már a honfoglaló magyarok is ismerték a kenyeret, az őshazában a téli szállások környékén étkezési célra már gabonát termesztettek. Hazánkban a falusi lakosság és a városi családok egy része a 20. századig még maga készítette ezt az alapélelmiszert.
A kenyér sikertörténete napjainkban is töretlen, de mitől ilyen népszerű?
A jó kenyér tápláló, laktató, ízletes, nélkülözhetetlen és megunhatatlan élelmiszer, valamint táplálkozás-élettanilag is igen kedvező.
És Te, igen Te, ettél e már kenyeret? Neeem, nem olyat, hanem igazit! Ami kemencében sült, lyukacsos belű, ropog a héja és egy hét után sem romlik meg? Ha még nem, azért, ha már igen akkor azért látogass el a Fesztiválra, ahol pénteken, a Közösségi konyhában Deák Albert megmutatja neked a kenyérkészítés minden csínját-bínját. Ha igazán vakmerő vagy, péntek hajnalban már együtt készítheted velünk az előtésztát, majd együtt őröljük a gabonát, szitáljuk a lisztet, főzzük a krumplit, dagasztjuk, formázzuk a kenyérnekvalót és a kenyérsütés után másnap természetesen meg is kóstoljuk. És a kenyértésztából készült összes finomságot is: lángost, pitát, kenyérlepényt és ropit is.
Várunk szeretettel és friss kenyérrel!
A cikket Bagi Mónika sütötte ki.
A Közösségi konyha programjait itt találod:
Nincs eseményKözösségi konyha cikkjei
A Gyógyító Rét egy fákkal körbeölelt, napos rét, amit a fesztivál idejére megtöltünk különféle testi, lelki és szellemi gyógyító programokkal. A tavalyi Gyógyító tér elképzelését szeretnénk idén is továbbvinni és…
Az idei évben is Magfalva ad otthont a Gyüttment Találkozónak, ahol tapasztalat- és tudáscserével, előadásokkal, beszélgetésekkel, gyakorlati műhelyekkel segítjük a vidéken újrakezdőket augusztus 25. és 28. között. A Találkozó fontos…
A népi gyógyászat alapjait a leghívebben a falusi életközösség problémáira és ellentmondásaira épülő népszokások és viselkedésmód határozta meg. A nagyszámú zarándokok vitték-hozták a híreket varázserejű csodadoktorokról, gyógymódokról, csodafüvekről, melyeket búcsújáráskor…
A közösségi önszerveződésről és vezetéssel való összefüggéséről Két közösség beszélget: – Ön szerveződik? – Igen én szerveződök. – Hogyan teszi ezt? – Nem tudom, csak úgy megy magától. – Mármint…
A Mozgás Tér ad nekünk teret a különböző mozgásformák kipróbálására, illetve a napi testmozgás kielégítésére. Hargitay Réka Réka 1999-ben lépett a Jóga ösvényére és útközben bőséges tapasztalatot gyűjtött különböző Jóga…
A fesztivál szóról, elsőre egy hangos, “gőzkieresztős” esemény jut eszünkbe, ami után egy kicsit megnyugszunk, kiürülünk és folytathatjuk napi rutinjainkat. Az együttléteknek pedig sok formája van még, nemcsak a közös…
Újdonság! Idén saját igazi androidos mobilapplikációnk is született: “Gyüttment Fesztivál” néven! Töltsétek le most! https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.quercus.gyuttment_app Mit tudhatsz az appal? Miben segíti a vidékről álmodókat? – Tájékozódj előre: böngéssz programok, előadások, előadók,…
A közösségi és funkcionális fejlődésünk mellett a belső-önismereti fejlődésünket is fontosnak tartjuk, ezért idén az Elcsendesülés Terén bőven lesz rá lehetőségünk, hogy teret adjunk magunknak a jelenlétünk elmélyítésére és saját…
A Masszázs ponton különböző masszázstípusokat illetve masszázsterápiákat próbálhatnak ki az érdeklődők, mint a shiatsu, a Dion terápia, a thai masszázs illetve a gyógymasszázs. Idén is nagyszerű masszázsokra és gyógykezelésekre lehet jelentkezni…
Felhívás! A Gyüttment Fesztiválon szörp és lekvár versenyt hirdetünk háziasszonyoknak, kistermelőknek, társadalmi és családi vállalkozásoknak. Bíztatásul, hogy milyen a termék egy országos verseny és a piac viszonylatában. Pályázni lehet a…
Immár ötödik alkalommal rendezzük meg a vidékről álmodók és vidéken álmodók, Lesz-Gyüttmentek és Már-Gyüttmentek éves találkozóját, a Gyüttment Fesztivált. Felmerül a kérdés, hogy mi célból is teszi mindezt a tucatnyi…