Lekenyerezhetünk?

Ki gondolná, hogy a kenyér történelme egyidős az emberiség létezésével? Kezdetben a búzát, kölest, árpát nyersen vagy pörkölve fogyasztották, később őrölték a gabonaszemeket és kásának főzték meg. Feltételezések szerint a kenyérsütés véletlenül alakulhatott ki, amikor a megőrölt gabona és a víz sűrű keveréke ráesett egy tűzben izzó kőre és lepénnyé sült, ezt az égiek csodatételének tekintették. Vagy a másik csoda, amikor az agyagedényben tárolt gabonamassza megduzzadt, buborékos lett és ezáltal könnyebb és finomabb lepénykenyér sült belőle.
A magyar kultúrában és hitben a mai napig jelen van a kenyér tisztelete, ugyanis Jézus testét szimbolizálja. A kenyér szegése évszázadokig a családfő feladata volt, aki szegés előtt késével egy keresztet rajzolt a cipóra, ezzel megáldva azt. Kitörölhetetlenül életünk része a kenyér, nyelvünkben számtalan összefüggésben használjuk, gondoljunk csak a kenyértörésre, kenyéradó gazdára, kenyérkeresőre, megette a kenyere javát, kegyelemkenyér kifejezésekre. Már a honfoglaló magyarok is ismerték a kenyeret, az őshazában a téli szállások környékén étkezési célra már gabonát termesztettek. Hazánkban a falusi lakosság és a városi családok egy része a 20. századig még maga készítette ezt az alapélelmiszert.

A kenyér sikertörténete napjainkban is töretlen, de mitől ilyen népszerű?
A jó kenyér tápláló, laktató, ízletes, nélkülözhetetlen és megunhatatlan élelmiszer, valamint táplálkozás-élettanilag is igen kedvező.
És Te, igen Te, ettél e már kenyeret? Neeem, nem olyat, hanem igazit! Ami kemencében sült, lyukacsos belű, ropog a héja és egy hét után sem romlik meg? Ha még nem, azért, ha már igen akkor azért látogass el a Fesztiválra, ahol pénteken, a Közösségi konyhában Deák Albert megmutatja neked a kenyérkészítés minden csínját-bínját. Ha igazán vakmerő vagy, péntek hajnalban már együtt készítheted velünk az előtésztát, majd együtt őröljük a gabonát, szitáljuk a lisztet, főzzük a krumplit, dagasztjuk, formázzuk a kenyérnekvalót és a kenyérsütés után másnap természetesen meg is kóstoljuk. És a kenyértésztából készült összes finomságot is: lángost, pitát, kenyérlepényt és ropit is.
Várunk szeretettel és friss kenyérrel!
A cikket Bagi Mónika sütötte ki.

A Közösségi konyha programjait itt találod:

Nincs esemény

Közösségi konyha cikkjei

A Gyógyító Rét egy fákkal körbeölelt, napos rét, amit a fesztivál idejére megtöltünk különféle testi, lelki és szellemi gyógyító programokkal.  A tavalyi Gyógyító tér elképzelését szeretnénk idén is továbbvinni és…

Az idei évben Magfalva ad otthont a Gyüttment Találkozónak, ahol tapasztalat- és tudáscserével, előadásokkal, beszélgetésekkel, gyakorlati műhelyekkel segítjük a vidéken újrakezdőket augusztus 26. és 29. között. A Találkozó fontos részét…

A népi gyógyászat alapjait a leghívebben a falusi életközösség problémáira és ellentmondásaira épülő népszokások és viselkedésmód határozta meg. A nagyszámú zarándokok vitték-hozták a híreket varázserejű csodadoktorokról, gyógymódokról, csodafüvekről, melyeket búcsújáráskor…

A közösségi önszerveződésről és vezetéssel való összefüggéséről Két közösség beszélget: – Ön szerveződik? – Igen én szerveződök. – Hogyan teszi ezt? – Nem tudom, csak úgy megy magától. – Mármint…

A Mozgás Tér ad nekünk teret a különböző mozgásformák kipróbálására, illetve a napi testmozgás kielégítésére. Hargitay Réka  Réka 1999-ben lépett a Jóga ösvényére és útközben bőséges tapasztalatot gyűjtött különböző Jóga…

A fesztivál szóról, elsőre egy hangos, “gőzkieresztős” esemény jut eszünkbe, ami után egy kicsit megnyugszunk, kiürülünk és folytathatjuk napi rutinjainkat. Az együttléteknek pedig sok formája van még, nemcsak a közös…

Újdonság! Idén saját igazi androidos mobilapplikációnk is született:  “Gyüttment Fesztivál”  néven! Töltsétek le most!  https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.quercus.gyuttment_app Mit tudhatsz az appal? Miben segíti a vidékről álmodókat? – Tájékozódj előre: böngéssz programok, előadások, előadók,…

A közösségi és funkcionális fejlődésünk mellett a belső-önismereti fejlődésünket is fontosnak tartjuk, ezért idén az Elcsendesülés Terén bőven lesz rá lehetőségünk, hogy teret adjunk magunknak a jelenlétünk elmélyítésére és saját…

A Masszázs ponton különböző masszázstípusokat illetve masszázsterápiákat próbálhatnak ki az érdeklődők, mint a shiatsu, a Dion terápia, a thai masszázs illetve a gyógymasszázs.  Idén is nagyszerű masszázsokra és gyógykezelésekre lehet jelentkezni…

Felhívás! A Gyüttment Fesztiválon szörp és lekvár versenyt hirdetünk háziasszonyoknak, kistermelőknek, társadalmi és családi vállalkozásoknak. Bíztatásul, hogy milyen a termék egy országos verseny és a piac viszonylatában.   Pályázni lehet a…

Immár ötödik alkalommal rendezzük meg a vidékről álmodók és vidéken álmodók, Lesz-Gyüttmentek és Már-Gyüttmentek éves találkozóját, a Gyüttment Fesztivált. Felmerül a kérdés, hogy mi célból is teszi mindezt a tucatnyi…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük