Lekenyerezhetünk?

Ki gondolná, hogy a kenyér történelme egyidős az emberiség létezésével? Kezdetben a búzát, kölest, árpát nyersen vagy pörkölve fogyasztották, később őrölték a gabonaszemeket és kásának főzték meg. Feltételezések szerint a kenyérsütés véletlenül alakulhatott ki, amikor a megőrölt gabona és a víz sűrű keveréke ráesett egy tűzben izzó kőre és lepénnyé sült, ezt az égiek csodatételének tekintették. Vagy a másik csoda, amikor az agyagedényben tárolt gabonamassza megduzzadt, buborékos lett és ezáltal könnyebb és finomabb lepénykenyér sült belőle.
A magyar kultúrában és hitben a mai napig jelen van a kenyér tisztelete, ugyanis Jézus testét szimbolizálja. A kenyér szegése évszázadokig a családfő feladata volt, aki szegés előtt késével egy keresztet rajzolt a cipóra, ezzel megáldva azt. Kitörölhetetlenül életünk része a kenyér, nyelvünkben számtalan összefüggésben használjuk, gondoljunk csak a kenyértörésre, kenyéradó gazdára, kenyérkeresőre, megette a kenyere javát, kegyelemkenyér kifejezésekre. Már a honfoglaló magyarok is ismerték a kenyeret, az őshazában a téli szállások környékén étkezési célra már gabonát termesztettek. Hazánkban a falusi lakosság és a városi családok egy része a 20. századig még maga készítette ezt az alapélelmiszert.

A kenyér sikertörténete napjainkban is töretlen, de mitől ilyen népszerű?
A jó kenyér tápláló, laktató, ízletes, nélkülözhetetlen és megunhatatlan élelmiszer, valamint táplálkozás-élettanilag is igen kedvező.
És Te, igen Te, ettél e már kenyeret? Neeem, nem olyat, hanem igazit! Ami kemencében sült, lyukacsos belű, ropog a héja és egy hét után sem romlik meg? Ha még nem, azért, ha már igen akkor azért látogass el a Fesztiválra, ahol pénteken, a Közösségi konyhában Deák Albert megmutatja neked a kenyérkészítés minden csínját-bínját. Ha igazán vakmerő vagy, péntek hajnalban már együtt készítheted velünk az előtésztát, majd együtt őröljük a gabonát, szitáljuk a lisztet, főzzük a krumplit, dagasztjuk, formázzuk a kenyérnekvalót és a kenyérsütés után másnap természetesen meg is kóstoljuk. És a kenyértésztából készült összes finomságot is: lángost, pitát, kenyérlepényt és ropit is.
Várunk szeretettel és friss kenyérrel!
A cikket Bagi Mónika sütötte ki.

A Közösségi konyha programjait itt találod:

Nincs esemény

Közösségi konyha cikkjei

A Gyógyító Rét egy fákkal körbeölelt, napos rét, amit a fesztivál idejére megtöltünk különféle testi, lelki és szellemi gyógyító programokkal.  A tavalyi Gyógyító tér elképzelését szeretnénk idén is továbbvinni és…

Egy érdekes beszélgetésnek lehetünk tanúi vasárnap délután a Gyógyító térben működő Gyógynövényes teaházban. Dr. Wang Lifen kínai orvossal – aki többek között fitoterápiával, akupunktúrával és akupresszúrával is foglalkozik – beszélget…

A GYÓGYÍTÓ TÉRBEN nem csak előadásokkal, hanem “kézzel fogható segítséggel” is készülünk. Szeretettel várunk mindenkit, akinek testi-, vagy lelki elakadása, kérdése van; aki keresi a kapcsolódást önmagához vagy környezetéhez. Aki…

Közeledve az idei Gyüttment Találkozó kezdéséhez összeállt az Élőfalvas nap programja. 3 év kihagyás után ismét lesz tehát Nyári Élőfalu Találkozó! Minden nap találkozhattok olyan programokkal, amelyek a MÉH tagszervezeteihez…

A Gyüttment Találkozó egyik nagy értéke, hogy összekapcsol egy csomó olyan szubkultúrát, amely mind rendelkezik jó értékekkel, tudással, megoldásokkal, de talán egyik sem teljes képpel arról, hogy mi is történik…

Örömmel jelentjük, hogy idén 2 teázó is helyet kapott a rendezvényen. Gyere és igyál egy csésze teát! Gyógynövényes teázó a Gyógyító térben Az idei Gyüttment Fesztiválra egy csendes, elvonulós Teaházzal…

A MAPER egyik fontos célja, hogy más szervezetekkel hálózatot alkotva elősegítsék a tudatos fogyasztás és az élelem-önrendelkezés struktúráinak kiépülését.

Az ökofalvak, mint közösségi modellek humánökológiai elkötelezettségű kezdeményezéseket és megoldásokat ajánlanak. Egy  lehetséges út a saját közösségtudatosságunk megalkotása felé.

Képzeljétek, a Találkozón – jó fesztiválhoz híven – remek ételekkel-italokkal is készülünk nektek!A legjobb, hogy emellett majdnem minden beszállítónál teljesítjük az alábbiakat:📦csomagolásmentes🧑‍🌾 etikus gazdaságból származik, azaz családi vagy kisvállalkozásokat támogatunk…

(pénteken és szombaton 10 és 20 óra között) A 2008 óta működő Kisközösségi Program fő célja, hogy minél több helyi ökoközösség működjön az országban. Mi koordináljuk e közösségek hálózatát, az Új Koma Hálót is….

Az, hogy gond nélkül beléptek a Találkozó területére, a kapunál egyből mosolygós önkénteseinkkel találkoztok, akiktől a karszalagokat és az első fontos információkat kapjátok, mint Oszkár munkájának köszönhető. Ő is tavaly…

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to Top