A zéró hulladék fesztivál 3. rész: Zuhanyzás, fogmosás, kence-ficék

A fesztiválos cicamosdások között egy gyors lubickolás a bodegában képes egyenesen az újjászületés élményét adni. Én sose érzem magam tisztábbnak, mint amikor fesztivál közepén tangapapucsban, csöpögő ingóságaimmal együtt kiklaffogok a zuhanyzóból. A Gyüttmenten a zuhanyzásnak sem pusztán az a célja, hogy lemossuk magunkról a föld porát. Az összegyűjtött vizet öntözésre tudjuk tovább alkalmazni. Akárcsak a komposztbudinál a zuhanyzásnál is kérünk tőletek némi odafigyelést, mivel nem mindegy mit engedünk bele a vízbe, annak érdekében, hogy az öntözésre használható legyen.

Ezért kérünk, hogy biológiailag lebomló szappant, sampont, hajravalót, fogkrémet hozzatok. Kerüljenek elő azok a kókuszolajból és szódabikarbónából kevert dezodornak szánt kulimászok, amiből mindenkinek van egy biztos és egy bizonytalan receptje, hiszen az sem mindegy ugye mit mosunk le magunkról. A legjobb ha a tisztálkodószerek és kozmetikumok minél kevesebb összetevőt tartalmaznak, azok viszont csak és kizárólag természetes legyenek. Ha otthon nincs lehetőségetek beszerezni, a fesztiválon is tudtok vásárolni természetes, kézműves kozmetikumokat. Érdemes azonban útba ejteni a bio boltokat, herba házakat, drogériákat vagy felkutatni a javasasszonyokat és natúr kence keverőket, akik az interneten is árulják portékáikat. Nem utolsó sorban receptek özöne található már meg interneten vagy könyvekben. Érdemes utánanézni, kotyvasztani, kísérletezni, hiszen rengeteg tisztálkodószernek van természetes alternatívája. Íme néhány ízelítő: 

Ezekre lehet szükséged

Fogkrém alternatíva házi keveréke: fehér agyag, kókuszolaj, szódabikarbóna és még lehet cifrázni gyógynövényekkel.  Arányok, kikeverés kapcsán használjátok az internet áldásait!
Fogpor: Kaolin por (gyógyszertárban beszerezhető), szódabikarbóna, szárított málnalevél.
Sampon alternatíva: szódabikarbóna, csodálatos dolog, nagyon sok felhasználási lehetősége van! Illóolajokkal lehet tarkítani ezt is. Nagyon jó sampon és balzsam egyben a tojás (inkább száraz hajra). Az almaecet pedig fényt ad és tisztít.
Tudjuk, hogy hulladék – és káros összetevő mentesnek lenni egy hosszú folyamat, és valamilyen szintű nyitottság is kell hozzá, de nagyon izgalmas és nagyon-nagyon megéri, kezdjük el MOST!

Hogyha mégis önszántatakból kutatnátok fel a megfelelő termékeket az szuper, de nem árt körültekintőnek lenni! Attól, hogy egy termék csomagolására rá van írva, hogy természetes, bio, túl van tolva a zöld szín és leveleken guruló hajnali harmatcsepp az illusztráció, érdemes rákukkantani az összetevőlistára, az INCI-re is, hogy mit is tartalmaz az a bizonyos. Kerüljétek a kőolajszármazékokat, az SLS-t (Sodium Lauryl/ Laureth Sulfate, egy habzó- és tartósítószer), a pálmaolajat és parfümöt tartalmazó termékeket, illetve a parfümöket is. Helyette jöhetnek az illóolajok! Arra szeretnénk kérni mindenkit a legnagyobb bizalommal és szeretettel, hogyha nem vagytok 100%-ban biztosak abban, hogy amit vesztek, az csupa természetes összetevőből van, inkább ne vegyétek meg, ne hozzátok el. Itt nálunk, a helyszínen be tudjátok szerezni a kézműves árusoktól.

Lényeg a lényeg! Mindenhez fogtok segítséget kapni, ami afelé vezet majd, hogy ti is szerves részei lehessetek a Zéró Hulladék törekvésünknek. Idén ez lesz a harmadik, eddig jól mentek a dolgok, és ez idén is hasonlóképpen lesz! A lényeg, hogy figyelj magadra, figyeljünk egymásra, figyeljünk a környezetünkre. Ha bármiben elakadtál segítünk, ezzel tudsz te is segíteni nekünk!:)