Hogyan legyünk hulladékmentesek a konyhában?

A legtöbb időt otthonunkban a konyhában és az étkezőben töltjük. A családi élet legfőbb színtere: finom ebédek, nagy beszélgetések, közös főzések. A legtöbbet itt tudunk tenni a hulladékmentes életért. Már egy kis odafigyeléssel is nagy változást érhetünk el!
Az ételkészítés a bevásárlással kezdődik. Ha viszel otthonról saját vászontáskát, vagy mentett zacskót, szatyrot, és abba teszed a pékárut, zöldségeket, gyümölcsöket, nem kell a bolti szemetet hazavinned. A fesztivál Piacterén lehetőséged lesz kézműves szatyrokat, bevásárló zacskókat vásárolni, amit rögtön hadba is állíthatsz, ha paradicsomot vennél a reggelidhez. 🙂
Vihetsz magaddal csatos üveget, befőttesüveget a kimért fűszereknek, tésztáknak, rizsnek, nagyobb üvegedényt vagy fedeles műanyag dobozt a húsnak. Nem tilos a saját tárolódat használni!
Ha szezonális alapanyagokat vásárolsz, nem csak egészségesebb termékhez juthatsz, de nem támogatod a szállítással járó környezetszennyezést sem. A nagy multik helyett, amit lehet, szerezz be a piacról, a helyi hentestől vagy egy környékbeli bevásárló közösségből. Esetleg a saját kiskertedből. 🙂 A saját termelésű zöldségeknél, saját nevelésű állatnál, házi készítésű kenyérnél, tésztánál nincs hulladékmentesebb! Nyúlj vissza a gyökerekhez, amit lehet, készíts otthon. Ehhez segítséget és útmutatást kaphatsz a fesztiválon a Gazdálkodók terében, ahol a Permakultúra Egyesület szervezésében több előadás lesz a fenntartható kertművelésről, a Közösségi konyhában megnézheted, hogyan kell sajtot vagy kenyeret készíteni.
Fontos a tudatos tervezés, szervezés, előrelátó gondolkodás. A hét elején írd össze a heti menüt, így egyszerűbb lesz kitalálni, mit kell vásárolnod hozzá, nem fogsz felesleges termékeket venni és nem marad annyi felesleg sem. A főzés során keletkezett növényi hulladékot komposztáld. Ezt megteheted akkor is, ha nem kertes házban laksz. Már lehet kapni zárt komposztáló edényeket, amit kifejezetten lakásokhoz terveztek. Szagmentesek, helytakarékosak, és finom porhanyós virágföld lesz a krumplihéjból.
Ha vannak állataid, szívesen fogadják ők is a finom falatokat. Ha tanácstalan vagy, hogyan is kezdj neki, nézd meg a Gyüttment konyha komposztálóját, hiszen ott is minden növényi hulladékot és ételmaradékot komposztálunk, amit aztán felhasználunk a veteményes trágyázásához.
És miután mindenki jóllakott, már csak a takarítás, mosogatás maradt. Ha kifőzöd pár darab mosódió vagy vadgesztenye termését, tökéletes mosogatószert kaphatsz. Remek recepteket találni interneten. Kiegészítheted levendula vagy körömvirágfőzettel, hogy ápold a bőrőd is mosogatás közben. Pár napra elegendő adagot elkészíthetsz, amit áttöltesz a mosogatószeres flakonba. A makacsabb zsírfoltokat tökéletesen eltünteti a szódabikarbóna, amit megvásárolhatsz nagy kiszerelésben, újrahasznosított papírba csomagolva. És végül ha ecetet adsz az öblítővízhez, nem csak csillogó poharaid lesznek, de fertőtleníted is az edényeket.

Ne feledd, a fesztiválra is hozd magaddal a saját tányérodat, kanaladat, poharadat, hiszen a Zéró Hulladék jegyében nem lesznek eldobható, egyszerhasználatos eszközök, sem a konyhában, sem a kocsmában. Ha mégis otthon felejtenéd, letéti díjért kölcsönözhetsz, vagy az Infopultnál vásárolhatsz saját bögrét, amivel támogatod az Egyesületet is. Mosogatáshoz biztosítunk öko mosogatószert, de ha mégis hoznál sajátot, kérünk ügyelj arra, hogy biológiailag lebomlót válassz, amivel nem mérgezed a mező talaját.

Reméljük sok hasznos ötletet olvastatok, és minél többet átemeltek majd a hétköznapokba is. Hiszen a természet védelme közös felelősségünk. És a Zéró Hulladék amúgy is menő. 🙂
A cikket Pető Adrienn írta.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.