Tóth Miklós kommunikációs vezető

Miklós már több, mint 8 éve dolgozik számos civil kezdeményezésben – ha mindent felsorolnék, amiben benne van, akkor alig maradna hely másra, úgyhogy csak a legfontosabbak: tagja a Közösségi Vállalkozás csapatának, a Mindenegyüttmegy Egyesületnek, dolgozik a GEN (Global Ecovillage Network) dél-kelet európai alhálózatának (SEEEN) létrehozásán is. Elvégezte az Ariadné közösségi facilitátor képzését, valamint a GEN-Clips nemzetközi facilitátor és hálózatépítő képzéseit is. Ja, és persze a MAPER permakultúra tervező képzését is. A Boldogulj podcast csatorna Reggeli KV műsorait készíti, lakóhelyén, Zuglóban pedig egy permakultúrás erdőkert megteremtésén, a Klímakerten munkálkodik. Ő készítette a Kisközösségi Program kiutak.hu portálját és a kosarkozosseg.hu oldalt is, a Kosár Hálózat létrehozásában is dolgozik. A Találkozón előadást is tart majd a szelíd marketingről. Igazi integrátor és stratéga, mindig tudja, kit kivel kapcsoljon össze, csapatunkba jellemzően ő hozza be a merész, új ötleteket, amelyeket néha kihívás követni …

Mikor és hogyan találkoztál először a Gyüttment Fesztivállal? 

A 2016-os, második Gyüttmenten, Csobánkapusztán vettem részt először, mint résztvevő. Akkor megfogadtam, hogy szeretnék önkéntesként is részt venni ebben a csodálatos eseményben.

Mikor csatlakoztál a szervezőkhöz, és mi volt a fő motivációd? Mi tart meg benne, mit kapsz tőle? 

A következő évben kerestek önkénteseket a kommunikációs munkacsoportba és akkor csatlakoztam. A honlap romokban hevert, így ennek feltámasztásával rögtön kaptam egy testhezálló feladatot. A rákövetkező évben már én vezettem a kommunikációt.

Mi volt a legemlékezetesebb pillanat számodra a fesztiválon? Ami megérintett, ami valamiért vicces, megható, vagy egyszerűen csak legjobb élmény volt számodra?

Amikor el tudom engedni a munka feszültségét és rá tudok csodálkozni arra, ami létrejött: sok jó, csillogó szemű, tudatos ember együtt, a fények, a nyüzsgés, a tudásmegosztás, rengeteg egyéni történet…

Mit jelent számodra a gyüttmentség, és hogyan jelenik ez meg az életedben?

Számomra az életünk feletti önrendelkezés visszaszerzését, a tudatosságot, egy nagyobb ökológiai-természeti rendszerben való részvételt és gondolkodást jelenti.

Mi lenne az a három dolog, amit a fesztiválról mondanál olyannak, aki még sosem hallott róla? 

Tudásmegosztás, kapcsolódás, alternatíva nyújtás.

Szerinted mit ad a világhoz/a világnak, és/vagy a látogatóknak a fesztivál? 

Egy lehetőséget arra, hogy bekapcsolódjon egy formálódó mozgalomba. Itt egy helyen, egy időben megtalálhatja az ország hasonló gondolkodóinak legjavát, töltekezhet, kapcsolatokat építhet és átélheti 4 napig egy nagy közösség vízióját.

Mi a legfontosabb tanácsod annak, aki “gyüttment” szeretne lenni (akár a szó konkrét, akár a “lelki” értelmében)?

Bátorság, itt rengeteg jó példát lehet találni, megismerni, ezekből tanulni. Aztán belevágni.

Ha valamilyen művészettel kellene kifejezned a fesztivált, mi lenne az? Például: milyen zenét játszanál, énekelnél, milyen hangszerrel, vagy mit táncolnál, mit rajzolnál/festenél, milyen kézműves tárgyat alkotnál, vagy milyen színdarabot írnál?

Lesz idén is önismereti diszkó. Ki ne hagyd.