Itt a lehetőség tenni egy nagyot, hogy szebb hely legyen a világunk

Lassan ráfordulunk az augusztusra, a fesztivál szervezésének célegyenesére. Önkéntes szervezőcsapatunk számára ez a nagy összekapaszkodás, a nagy finish időszaka. Elképesztő élmény egy négy napos, több mint 200 programelemet felvonultató, 5 napnyi előprogramot magába foglaló, Zéró Hulladék szemléletben megszervezett rendezvényt minimális pénzből, de annál több lelkesedésből összerakni. Ideje írnunk pár gondolatot, hogy mindezt miért, milyen szellemiségben tesszük, honnan az ehhez szükséges elhivatottságunk.

Társadalmi, gazdasági és környezeti válságaink összefüggenek – ezért az ezekre adott válaszok is össze kell függjenek.
Társas kapcsolataink nem jól működnek, magányos emberek csoportjává váltunk közösség helyett, anyagi gazdagságunk ellenére egyre kevesebben és egyre kevésbé vagyunk boldogak. Ökoszisztémáink a pusztulás szélén, termőföldjeink terméketlenné válnak, vizeinket visszafordíthatatlanul elszennyeztük, élővilágunk változatossága és változékonysága folyamatosan csökken, miközben az ember okozta klímaváltozás egyre sűrűbb környezeti katasztrófákkal sújtja bolygónkat. A világgazdaság egyre döcögősebb növekedése csak az erőforrások végső kizsarolása mellett, több milliárd éhező, otthont nélkülöző, méltóságától megfosztott ember kárára tud folytatódni. Valami elromlott. Újszerű, alapvető kulturális és társadalmi változásokat eszközölni képes modellekre, kezdeményezésekre van szükségünk.

Nagyon úgy tűnik, nincs más lehetőségünk, mint látszólag utópisztikus elképzelések felé fordulni, és azokat tényleg megvalósítani. El tudsz képzelni egy társadalmat, amit nem a pénz és a profit dominál? Ahol minden ember, minden élőlény értékes, és kézzel tapintható a levegőben a szeretet és a szolidaritás? Ahol a gazdaság alkalmazkodik a helyi adottságokhoz, és nem a helyi ökoszisztémát próbáljuk a tervezőasztalon elképzelheltekhez szabni? Amit nem nagyvállalatok és korrupt politikusok egy szűk csoportja dominál, hanem egymással összefüggő, helyi-erőforrás alapon működő szerveződések? Ahol értékes és értelmes munkát végzel, ami mellett van elég időd a szeretteidre, a kikapcsolódásra, a saját lelki fejlődésedre? Ahol tiszteljük ami érték a múltból, de van tere az innovációnak, az újításnak?

Egy öko-lokális társadalmi modell az élet minden területét átható, teljes paradigmaváltást feltételez. Újszerű, ésszerű, szívünk szerinti, emberléptékű megoldásokat a helyi gazdaság, a közlekedés, az energiagazdálkodás, a pénzrendszer és annak alternatívái, az építészet, a hulladékgazdálkodás, a természetvédelem, a vízgazdálkodás, az oktatás-nevelés, a részvételi demokrácia, és a közösségszervezés terén.

A jó hír, hogy ez már mind történik. Tényleg.

A világ minden országában jelen vannak olyan csoportok, amelyek komoly áldozatvállalás mellett napi rutinjukká tették, hogy ezeket a hétköznapjaikban megéljék. Hogy hányan, azt nehéz megmondani, de a szerény becslések szerint is több millió aktív emberről beszélünk. Hozzájuk pedig megszámlálhatatlan kutatóintézet, vállalkozás, tudós, diák, értelmiségi, szakmunkások, újító, álmodó, építő, művész, alkotó, vezető pozícióban lévő ember kapcsolódik, és támogatja minden eszközzel. Ez zajlik most, minden óra minden percében. Központi irányítás nélkül, a józan eszünk és szivünk által vezérelve. Ebbe csekkoltunk be mi is, és tesszük meg a magunk dolgát. Hiszünk egy békés és valóban fenntartható világba való békés és demokratikus átmenetben. Egyedül nem vagyunk képesek rá, de a mi részünket megtesszük.


Gyere, kapcsolódj!

■ csatlakozz a szervezőcsapathoz! Augusztus 7-31. között Oszkón nyomulunk, bármi is érdekel, találunk hozzád illő feladatot. Csekkolj be!
támogass bennünket magánszemélyként, cégként, közösségi vállalkozásként természetben, eszközzel, gyümölccsel, munkával, tapasztalattal vagy bármi mással!
■ vidd hírünket! Kérjük küldd el a sajtóanyagunkat az újságíró ismerőseidnek, illetve oszd meg anyagainkat a facebookon, weboldaladon, ahol csak tudod!
➊ aug. 19-20. között tartjuk a Közép-európai Vályogépítészeti Konferenciát a területen. Ez egy szakmai találkozó, vályoggal foglalkozó építészeknek, és mindenkinek, akit érdekel a téma.
➊ aug. 19-23. között a Földtől Falig workshop keretében egy 4×5 méteres pavilont építünk, a konferenciához kapcsolódóan
➋ aug. 21-23. között tartunk egy kétnyelvű, nagyon menő permakultúra kurzust, egy írországi oktatóval: Introduction to Permaculture // Bevezetés a permakultúrába
➌ aug. 23-án este tartunk egy kis nyitóceremóniát a Forgó zenekarral.
➌ aug. 24-27. között megtartjuk az idei Gyüttment Fesztivált! Elővételes jegyek augusztus 14-ig.
➍ aug. 28-31. között bontunk, elrendezzük magunk után a terepet, átforgatjuk a komposztot, és szépen-lassan továbbállunk a területről.
Hogy mi lesz a folytatás, az még a jövő zenéje, de az biztos, hogy az így felgyülemlett energiák, az így összeállt szuper csapatunk nem heverhet parlagon. A fesztiválon beszélgetünk majd a jövőbeli terveinkről is – gyere, csatlakozz be!

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.