Gazdálkodók tere – 2019

Hogy néz ki az önfenntartó kert? Mi vár egy szelíd gazdára, ha egész évben ételt akar tenni az asztalra? Mi a magfogás jelentősége? – csak néhány példa az idei Gyüttment Fesztivál Gazdálkodók terének programjaiból, amelynek idén is a Magyar Permakultúra Egyesület lesz a házigazdája. 

A permakultúra szemlélettel, elveivel összhangban, idén egy konkrét témakörrel foglalkozhatnak majd a Gazdálkodók udvarában az érdeklődők, amelyet leginkább ez a fő kérdés ír körül: mi kell ahhoz, hogy életképes legyen a kerted? A fenntarthatóságnak ugyanis egy fontos jellemzője az élet rendjéhez, ritmusához való igazodás. Az viszont kérdés, hogy a vidéken újrakezdők mennyire vannak tisztában azzal, mivel jár egy életképes kert létrehozása – legyen az kiskert, nagyobb gazdaság, gyümölcsös, zöldséges, vagy akár gabonatermesztésre alkalmas terület.

Baji Béla előadása

Tehát mi kell ahhoz, hogy folyamatosan képesek legyünk élelmiszert termelni, és akár több generáció szükségleteit is kiszolgáló gazdálkodói rendszereket létrehozni? Ebben a témakörben sok a tévhit, hiedelem, félinformáció. Az idénre tervezett programok ezért a valóság szintjére igyekeznek lehozni az idevágó kérdéseket, hogy őszintén, akár kicsit keresetlenül is lehessen beszélni fontos témákról:

  • Magtól magig: a magfogás jelentősége. Életképes magok szerepe és fontossága
  • Kert az évkörben: mi vár egy szelíd gazdára, ha egész évben ételt akar rakni az asztalra?
  • Hogy néz ki egy önfenntartó kert? Tervezett beavatkozás vagy organikus fejlődés?
  • Meg lehet ebből élni? Gazdasági szempontok, önellátás, önfenntartás
  • Kert az egyénen túl: a jól működő gazdaság kihatása az emberi, közösségi kapcsolatokra.
  • Generációkon átívelő továbbörökítés, avagy mihez kezdenek a kiköltözők gyerekei ha felnőnek?

A programok nemcsak praktikákat adnak át, hanem a Magyarországon működő, a gazdálkodókat összekapcsoló, segítő hálózatokra is felhívják a figyelmet. Engelhardt Szilárd azt is elárulta, hogy figyelnek a látogatók különféle igényeire is: így lesznek előadások olyanoknak, akik csak most kóstolnak bele a vidéki gazdálkodásba, de azok is könnyen találhatnak újdonsággal szolgáló programot, akik már gyakorlott gazdálkodók, és tudják, hogy “az ördög a részletekben rejlik”. Számukra több napos, elmélyedésre alkalmas programot kínálnak – hogy pontosan hogyan, az egyelőre meglepetés – mondja az udvargazda.

Gazdálkodók udvarának csapata

Az udvar házigazdája, a Magyar Permakultúra Egyesület – a Magyar Permakultúra Szövetség utódja – legfőbb célja, hogy aktívan megismertesse és terjessze a permakultúrát többféle oktatói programon keresztül. Munkacsoportjai kutatással, oktatással, klubszervezéssel foglalkoznak, valamint más országok permakultúrával foglalkozó szervezeteivel tartanak kapcsolatot.