Papp Orsolya: EZ MAGA A PARADICSOM! Ismerjétek meg az ÖMKi tájfajta paradicsomait

Időpont:
augusztus 23., péntek
16:00 - 17:30

Helyszín:
Gazdálkodók tere


Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) olyan kutatási-innovációs feladatokon dolgozik, amelyek a gyakorlatban is alkalmazható eredmények révén biztosítják az ökológiai gazdálkodás magyarországi továbbfejlődését és hosszú távú versenyképességét.

2012-ben indítottuk útjára a hazai tájfajta paradicsomok ökológiai termeszthetőségét vizsgáló részvételi kutatásunkat. Ekkorra a tájfajták már teljesen kiszorultak a köztermesztésből, a kutatási munkához a vetőmagokat a Növényi Diverzitás Központtól, közismertebb nevén a tápiószelei génbanktól kaptuk meg. A vizsgálatok célja az volt, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat és nem utolsó sorban zamatos ízüket. 

A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtákat tavaly egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutattuk meg a világnak. A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel idén pedig már országos áruházlánc segítette a tájfajták visszavezetését a kertekbe.

Ismerjétek meg ti is ezeket a tájfajtákat! A Gyüttment Fesztivál alkalmával Papp Orsolya az ÖMKi munkatársa és a kutatási projekt vezetője mutatja be nektek a faddi, tolna megyei, mátrafüredi, máriapócsi, gyöngyösi és ceglédi tájfajtákat, és legfőképpen azt, hogyan fogjunk saját magot féltett paradicsomainkból.

A fesztivál tájfajtája! A gondozási praktikák, felhasználási lehetőségek és magfogás megismerésén túl kóstolásra is lesz lehetőség, és az értékelő lapok segítségével kiválaszthatjátok a fesztivál kedvenc tájfajta paradicsomát.

Mindenkit sok szeretettel várunk! Paradicsom imádóknak kötelező! 😉

Scroll to Top