Lázár Péter: Gyümölcsész kiállítás és társasjáték

Időpont:
augusztus 25., vasárnap
09:00 - 12:30

Helyszín:
Gazdálkodók tere – műhely


Kiállítás

„Alkalmazkodó gyümölcsészet – a jövő kertje a Kárpát-medencében” című vándorkiállítás az ősi gyümölcsészeti hagyományokban gyökerező alkalmazkodó gyümölcsészet szemléletével és rendszerével ismerteti meg a látogatókat. A hangsúly a természeti folyamatokhoz történő szelíd alkalmazkodáson van. Ennek eredménye egy magas szervezettségű, nagy diverzitású, stabil ökológiai rendszer, mely az ember számára helyet és tartós megélhetést biztosít.

A képekben és ismertető anyagban bővelkedő kiállítás fő üzenete, hogy egy természetszerű rendszer képes az alapvető emberi szükségleteket megfelelő mennyiségben és kitűnő minőségben biztosítani. Ugyanakkor segít annak a hamis mítosznak a lerombolásában, hogy az emberiség élelmezésére az iparszerű mezőgazdaság lehet a megoldás. Megtudhatjuk, milyen a gyümölcsész porta és a hely, ahol jó élni, szerezhetünk ismereteket a jól felépített gyümölcsös szerkezetéről, a talaj éltetéséről, a tájfajtákról és az elfeledett gyümölcsökről, valamint az ember, a háziállatok és a zöldségek szerepéről a gyümölcsösökben.

Társas

A gyümölcsligetjárás társasjáték élményszerű tanulást nyújt. A közös játék során más szemszögből láthatjuk a dolgokat és szórakoztató formában, egymás tapasztalatból játszva tanulhatunk.
A játék során megismerhetjük, hogyan készíthetünk élőhelyet a kertben a segítő állatok számára, miért olyan fontos kincsünk a víz, milyen harmonikus kapcsolat áll fent a gazdag talajélet és az egészséges növények között. Olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy mi fán terem az alkalmazkodó gyümölcsészet?

 

Előadóról

Lázár Péter előadóművész, színész-drámatanár a Zala megyei Almásházán él. Amellett, hogy gyermek és felnőtt színjátszókkal foglalkozik, bérel egy gyümölcsöst, abban dolgozik.
Drámatanárként fontos szakterülete a pszichiátriai betegekkel való közös munka, húsz éve heti egy-két alkalommal tart foglalkozást.

 

Hasznos:

Lázár Péter szerkesztésében megjelent online is elérhető  könyv

Első zalai gyümölcsészkönyv: Tájban az ember