A Zéró Hulladék fesztivál: Bevezető

Napról napra jönnek elő lesújtó illusztrációk, baljós rajzocskák és sajnos egyre több fotódokumentált kép arról, hogy Földünk nagyon nincs jó bőrben. Vizeit és talaját belepi a hulladék. Földünk lázba burkolózva tüntet a figyelmünkért, és viharokkal rázza a vészcsengőt, hogy itt az idő a változásra, a gyógyulásra végre. Szepes Mária gyakran elhangzott mondata jut erről eszembe: ’amilyen a nagyvilág, olyan a kisvilág’.  Klímaszorongásban érzünk együtt a Földdel és együtt érezzük: valamit most már tenni kell. 

Pár napja olvastam egy cikket, miszerint Florida felett égő tűzgolyók suhantak át az égen, igen nagy pánikot keltve. Meteor becsapódástól tartottak a népek. Kicsit később jött a megfejtés, hogy a pánikkeltő kozmikus fényjelenség nem más volt, mint űrszemét. Sajnos a hulladék egyik bosszantó tulajdonsága, hogy attól még, hogy nem látom, az még ott van. Ott van bizony a folyóinkban, az óceánokban, a talajban, az űrben, és, mint egy régen rossz szerelmes sztori, úgy néz ki a hulladék is tűzön-vízen át kitart.

Hogy a földön maradjunk az égből aláhulló, drámai belépőktől sem megriadó hulladék témájával, nézzük meg hogyan is lesz a Gyüttment Fesztivál idén már a harmadik Zéró Hulladék akciójában zéró a hulladék. 2017-ben együtt képzeltük el és együtt valósítottuk meg az ország első hulladékmentes fesztivál képét. Az akkori erről beszámoló cikk első mondata ez volt: 

„A Zéró nem ahonnan indulunk, hanem ahova tartunk. Már ami a hulladékot illeti.”

2019-ben a Zéró az a cél lesz, amit újra elérünk. Pár év múlva pedig – reméljük – a zéró hulladék nem törekvés lesz, hanem rutin. Kezdjük azzal, hogy a hulladék súlyos probléma. Erre megoldásokat kell keresni, megoldást kell találni, majd ezt a megoldást kell tanítani. 

Set of zero waste elements and lettering. Zero waste vector eluustration EPS 10. Go green, eco style, no plastic, save the planet and other

A Gyüttment megoldása a hulladékra az, hogy: nincs.

Már nem megoldás, hanem hulladék, na az nincs. Az ország első zerowaste fesztiváljaként törekszünk arra, hogy ez idén is így legyen. Na, de mi is pontosan a Zéró Hulladék? 

A Zéró Hulladék röviden annyit jelent, hogy minimálisra csökkentjük a nem komposztálható hulladékot. Ez a fesztivál minden egyes résztvevőjét érinti: a szervezőket abban, hogy a lehető legtöbb segítséget megadják nektek ehhez, a helyi beszállítókat abban, hogy csomagolásmentes termékekkel lássák el a fesztivált, a vendéglátókat és árusokat abban, hogy nem árusíthatnak olyan terméket, ételt, amely nem komposztálható hulladékot tartalmaz, a fesztiválozókat pedig abban, hogy eleve ne hozzanak magukkal olyan dolgokat, amiből csak hulladék lesz.

Szóval nincs szemét. Tervnek egyszerű mi tagadás. Viszont sok összetevős recept ez, és  odafigyelést igényel. A receptben Ti is benne vagytok. Ti, és az éppen hogy testsúllyal megegyező, az érkezésre már elkeresztelt, ebédlőasztal méretű túratáska, amivel érkezni fogtok, és minden, amit idehoztok magatokkal a Gyüttmentre. Szóval elmélkedős, bepakolós listaírók és félórával vonatindulás előtti csomaglogisztikusok, nézzük meg, hogy Ti mit tudtok tenni azért, hogy működjön ez a dolog.

Első rész

Idén is a Zéró Hulladék csillagzata alatt születik meg a Gyüttment Fesztivál. Idén már harmadjára. Erre készülünk mi is, a résztvevők, a szervezők, a beszállítók, és arra kérünk erre készüljetek megint Ti is. Az idei Gyüttment Fesztiválon

  • ismét nem lesznek kihelyezve kukák, szelektív sem, véletlenül sem
  • csak olyan hulladék keletkezik, amit a helyszínen komposztálni tudunk 
  • a büfék és étkezők környékét nem lepik el a műanyag poharak, tányérok és sörösdobozok
  • ezért kerüljenek ki azok a bögrék, tányérok és evőeszközök a konyhaszekrényből és csatlakozzanak hozzátok
Ezeket hozd magaddal

Kétféle bepakolós ember van: olyan, mint én, és olyan, mint édesanyám. 

Én másfél perc alatt, bedobok három pólót. Ha hideg lesz, felveszek kettőt, egyet meg a fejemre tekerek. Meg még elteszek egy-két cumót, ami fenntartja a Maslow-piramisom alsó két szekcióját, maximum. Édesanyám az élet összes lehetséges kimenetelét fejben eljátssza, alternatív átjárókat nyitogat ki, keresve a választ: mi történhet, amíg odaleszünk. Aztán ennek megfelelően bepakol mindent, plusz egy listát arról, amit otthon hagytunk, de esetleg kellhet. 

Bármelyikünk táborát is duzzasztjátok, pár dolgot kérünk, vegyetek figyelembe. 

A legfontosabb, hogy mivel nem lesznek kukák, ezért mindenki felelős a saját hulladékáért

Azzal, hogy a szemetet ti gyűjtitek és a sátraitok mellett tartjátok, azt szeretnénk elérni, hogy eleve ne is hozzatok olyan holmikat, amiből szemét lehet (csomagolóanyagok, celofán, műanyagpalackok, alumínium dobozok stb.). Gondoljátok át, mit pakoltok be, és ha valamiből hulladék keletkezik, azt nektek kell magatokkal hazavinni.

Nyílván nem az a cél, hogy azt az első adandó kukánál kidobjátok, hanem az, hogy odafigyeljetek mennyi szemetet termeltek és arra, hogy egy-egy termékből mennyi hulladék származhat, amit jobb elhagyni. Ez egy nagyon jó tudatos rátekintés a használt dolgainkra, rutinszerűen alkalmazott termékekből mennyi szemét termelődhet. 

Szóval mit hozzak és mit NE hozzak? Ez nekem extra kiadást és energiabefektetést jelent? 
– Amit mindenképpen hozz: tányér, pohár, evőeszköz. Amit ajánlott hozni: kulacs, dohányzóknak csikktartó tubus. Amit ne hozz: csomagolóanyaggal ellátott ételek, műanyagpalackos, fémdobozos italok. Extra energiabefektetést annyiban jelent majd, hogy amiből eszel, iszol, azt neked kell majd tisztára mosni. Ha a szükséges dolgok közül pedig valamelyikkel még nem rendelkezel, akkor igen, extra kiadást jelenthet, de ha Zéró Hulladék szemlélettel éled az életed, sokszor hasznukat veszed majd később is.