Így termeszd a saját gombád! – Csizmár Mihály workshopja

Kültéri (farönkös) gombatermesztés – GrowingMushroomsOnLogs
Egyre több ember fordul vissza gyökereihez és szeretné megtermelni saját táplálékát organikus módokon. Az ökológiai növénytermesztés módszerei már sokak számára ismertek. A gombák a kiemelkedő gasztronómiai és gyógyászati tulajdonságaik miatt szintén helyet kapnak egy modern ökoszemléletű gazdálkodásban (is) vagy éppen hobbikertben a növények mellett. Azonban a gombák háztáji termesztése kevésbé ismert, ritkán alkalmazott.
Az előadás célja, hogy bemutassa az érdeklődőknek hogyan termesszenek otthon egyszerűen bioehető- és gyógy gombákat. A bemutatott módszer a „farönkös gombatermesztés”, melynek lényege, hogy megfelelő méretű farönköket, fatuskókat oltunk be gombával, melyek ezután akár 5 éven keresztül is teremhetnek! Az előadáson kétféle oltási eljárást láthattok; láncfűrész, illetve fúrógép segítségével történőt. A módszer alkalmas a népszerű laskagomba (Pleurotusspp.), pecsétviaszgomba (Ganodermalucidum), shiitake (Lentinulaedodes), laskapereszke (Hypsizygusulmarius), süngomba és petrezselyemgomba félék (Hericiumspp.) termesztéséhez is, melyek közül több régóta ismert és bizonyítottan gyógyhatású gomba!
Az előadás felépítése:
1. Általános bevezetés, ismerkedés
2. Megfelelő faanyag kiválasztása, felvágása, előkészítése
3. Átszövető hely kiválasztása, kialakítása, rönkök elhelyezése
4. Oltás: 2 technika bemutatása
5. Későbbi teendők ismertetése, kérdések

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top