Üvegbe zárt nyár – Befőzés gyümölcsökből

Kár lenne azon vitatkoznunk, hogy a gyümölcsökből lekvárt vagy pálinkát főzzünk e, hiszen lelkes spájz-görl csapatunk tűkön ülve, fakanállal a kezében azt várja, hogy a rotyogó fazekakból számtalan befőttesüveget megtöltsünk mindenféle finomsággal. Nem is gondolnátok, hogy mennyi mindent, milyen egyszerűen és gyorsan el tudunk tenni télire!
Nézzünk gyorsan néhány alapszabályt és fogjunk is bele!
A tökéletes végeredmény érdekében vásároljunk jó minőségű alapanyagokat, lehetőleg fenntartható, etikus forrásból származó gyümölcsöket. Ne sajnáljunk egy kis időt arra, hogy a környékünkön lévő piacot bejárjuk, (érdemes kora reggel érkezni, így forgószél üzemmódban is gyorsan végzünk és elkerülhetjük, hogy a lábunkon tucatnyi húzókocsi átmenjen)  esetleg vidéki rokonainknál, ismerőseinknél kutassunk fel egy-egy olyan gyümölcsfát, amiről akár magunk is szedhetünk. Az elszántabbak egy kirándulással egybekötött gyümölcsvadászatot is tarthatnak erdőn-mezőn.
Ha a beszerzéssel megvagyunk szükségünk lesz még néhány befőttesüvegre és tetőre, (anyakönyvezett nevén lapka) edényekre, fakanálra és opcionálisan cukorra vagy ki-ki saját maga által választott egyéb édesítőszerre.
Az üvegeknek és a tetőknek hibátlannak, tisztáknak, csíramenteseknek kell lenniük, hiszen nem használunk majd tartósítószereket. Az üvegeket legegyszerűbben alapos mosogatás után úgy sterilizálhatjuk, hogy annyi vízbe tesszük, ami ellepi és forrástól számított 10-15 percig főzzük őket. Akik nem idegenkednek a modern konyhatechnika vívmányaitól, erre a célra bevethetik a mosogatógépet, mikrohullámú sütőt vagy a sütőt is. Mosogatógép esetében egy főzőprogramot használjanak, mikrosütőnél az elmosott üvegeket 1-2 percre maximális fokozaton indítsák el, a sütő esetében pedig egy tepsibe sorakoztassák fel az üvegeket és 100 fokon 15 perc alatt csíramentesítsék. A fedőket enyhén ecetes vízben szoktam kifőzni kb. 10 percig.
Az így sterilizált üvegeket és tetőket hűlés után egy tiszta konyharuhára borítsuk fejjel lefelé, készen is állnak a befőzéshez!
Extra tipp:
Mivel én is folyamatos időhiánnyal küzdök, mindig van egy mozgó készletem az előkészített üvegekből, alkalmanként csak ezzel foglalkozom, (közben össze lehet dobni egy gyors vacsorát) így a befőzés érdemi része akár fél órára is redukálható.
Befőttek, kompótok
Ehhez leginkább a nem túl érett gyümölcsöket használjuk. A gyümölcsöket előkészítjük: kiválogatjuk, a hibás részeket kivágjuk, megmossuk, szükség esetén daraboljuk, magozzuk. Üvegekbe töltjük, közben egyszer-kétszer megrázzuk, hogy jól kitöltsék a rendelkezésre álló helyet. Rászórunk 2 evőkanál cukrot, (vagy egyéb édesítőszert) felöntjük csapvízzel, alaposan rácsavarjuk a tetőt. Az összes elkészített üveget egy nagyobb fazékba vagy lábosba tesszük, amit megtöltünk annyi vízzel, hogy az üvegeknek kb. a háromnegyed részéig érjen és takarék lángon, lassú tűzön, gyöngyözve főzzük 20 percig. Ebben hagyjuk kihűlni, kivesszük, áttöröljük, címkézzük és mehet is a kamrapolcra.
Pofonegyszerű ugye?
Ezzel a módszerrel alma, körte, cseresznye, meggy, szilva, ringló, és barackbefőttet lehet profin készíteni.

Csupasz befőtt
A szegény ember vízzel főz alapelvet meghazudtolva készíthetünk csupasz befőttet is. Jobb híján így neveztem el, mert a gyümölcsön kívül nem kell hozzá egyéb, se cukor, se víz. Az előkészített gyümölcsöt sterilizált üvegekbe töltjük, lezárjuk, 20 percig gyöngyözve főzzük a fent leírt módon. Felbontáskor lehet édesíteni, akár egy üveget többféleképpen is, de legfinomabb natúran.
Lekvárok
Aki azt hiszi, hogy a befőtt készítést bemelegítésnek, kedvcsinálónak szántam és most jön a feketeleves, nagyon téved. Éppoly egyszerű lekvárt készíteni, mint befőttet! Célszerű érett, szaftos gyümölcsöt használni hozzá, így akár édesítés nélkül is tökéletes lesz.
A már említett mosás, válogatás, darabolás után egy fazékba tesszük a gyümölcsöt, kicsit összenyomkodjuk, hogy levet eresszen és elkezdjük főzni, időnként megkeverjük. (Nem túl lédús gyümölcs esetén pl. alma, célszerű egy kis vizet aláönteni.) Típustól függően 20-30 percig főzzük, hogy a benne lévő vizet elfője, ha sűrű, egynemű a massza, akkor igény esetén cukrot vagy egyéb cukorpótlót adunk hozzá, kb 5 percig még rotyogtatjuk. Ha cukorral készítek lekvárt, akkor 1 kg nyers gyümölcshöz maximum 20 dkg-ot teszek, de ki-ki ízlése szerint alakíthatja ezt.
Az elkészült lekvárt forrón üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a tetőt és fejre állítjuk 5 percre, hogy a forró töltelék az üvegben rekedt levegőt is sterilizálja. Ezután akár a kamrapolcra is mehet, de én a biztonság kedvéért szárazdunsztba teszem őket. Ez lehet egy takarókkal, rongyokkal, újságpapírral kibélelt kosár, amibe tetőtől talpig bebugyoláljuk az üvegeket. Ez azt a célt szolgálja, hogy lassabban hűljön ki a lekvár, így biztosítva, hogy még véletlenül se maradjon benne romlást okozó baktérium. A teljes kihűlés 2-3 napig is eltarthat.

Ivólevek
Ez a kallódó, hulló és akciós gyümölcsök megmentője, a téli napok felpezsdítője, az úristendefinom és az ebbőljövőretöbbetteszünkel mantrák megtestesítője. Így készül: a megmosott, megtisztított, darabolt, magozott stb. gyümölcsöt kevés vízben feltesszük főni. Általában néhány perc alatt puhára fő annyira, hogy turmixolni tudjuk. Egy sűrű pépet fogunk kapni, amit ízlésünk szerint édesítünk és annyi vízzel öntjük fel, hogy ivólé állagú legyen. Hagyjuk jól összeforrni és magas nyakú üvegekbe töltjük, lezárjuk és szárazdunsztban hagyjuk hűlni.
Extra tippek:

  • Ezeket a gyümölcsös finomságokat megbolondíthatjuk ízlés szerint fűszerekkel, gyógynövényekkel, a variációk száma végtelen. Néhány gondolatindító ötlet: sárgabarack levendulával, citromfű meggyel, mézeskalácsos szilva fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel
  • Többféle gyümölcsből is készíthetünk lekvárokat, igazi különleges ízvilágot kapunk. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha egy-egy gyümölcsből csak csekély mennyiséggel rendelkezünk, így a társítás során egy harmonikus, pikáns lekvárt kapunk.
  • Az ivólé alapjához bátran tehetünk zöldségeket is, nem fogják elrontani! Pl. a répa, cékla jól illik a gyümölcsökhöz
  • És a csalódott, a lekvároknak szánt gyümölcsök fölött pá-lin-kát! skandáló családtagjaink kedvéért egy-egy löttyintésnyi házi pálinka hozzáadásával mennyei lekvárokat is elkövethetünk.


Kifogásokkal félre, fakanálra fel, induljon a kamratöltés! Ti mit készítetek elsőként?
A cikket Bagi Mónika készítette.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.