Meditáció: csend és nyugalom a tornádó középpontjában

Mi a meditáció, miért jó, és miért van szükségünk rá?
Nagyon zajos, nagyon gyors és néha félelmetes a mai világ körülöttünk. Rohanunk mindig valamiért, valami után, vagy valami elől. . . Egy divatos gyógyszer reklám szlogenjével élve, nincs idő a fájdalomra, nincs idő az életre.  Gondolataink is sokszor ilyenek: ha nem figyelünk, felveszik a világ ritmusát, hol a múlt dolgain rágódunk, hol az elképzelt távoli jövőben járunk.
Most itt a fesztiválon lehetőségünk lesz arra, hogy megálljunk néhány percre, és megtanuljuk megállítani a fejünkben zakatoló gondolatfolyamot, hogy megtapasztalhassuk a két gondolat közötti leheletnyi szünet gyógyító csodáját, a belső csendet.
A meditáció lényegében a gondolatok lecsendesítésének művészete, de nem kell hozzá keleti tanokat tanulmányozni, vagy valamilyen vallási felekezet tagjának lenni, még speciális , néha nehezen kivitelezhető ülésmódokat sem muszáj megtanulni, hogy élvezhessük áldásos hatását. Meditálni bárki tud, csak odafigyelés és kitartó, következetes gyakorlás kell hozzá.
Mi  lényegében a meditáció?
Ha próbáltuk már valaha megállítani az fejünkben cikázó gondolatokat, észrevehettük, hogy csak nagyon rövid időre sikerül. A meditáció lényegében testileg is ellazult állapotban a gondolatfolyam megállítása, egy kiválasztott dologra való összpontosítás segítségével. Ez lehet a légzésünk, egy mantra folyamatos ismétlése, de egy tárgy, például egy égő gyertya is. Persze kezdetben gyakran előfordul, hogy lankad a figyelmünk, és elkalandoznak a gondolataink, de ha ezt észrevesszük elég csak szeretettel visszaterelni magunkat a mantra vagy a légzés figyelésére.
Miért van szükségünk rá?
Ma már az orvostudomány is elismeri, hogy betegségeink nagy hányada pszichoszomatikus eredetű, tehát ezek a betegségek gondolkodási mintáinkból, érzelmi reakcióinkból erednek, és nem gyógyíthatók kizárólag fizikai módszerekkel.  A meditáció, azzal, hogy önmagunk belső világára figyelünk segít betegségeink megértésében, ellazítja a testet, megnyugtatja az elmét. Energiával tölt fel, nyugodtabbak, összeszedettebbek leszünk általa, hatékonyabban tudunk szembenézni az élet kihívásaival, amire valljuk be nekünk, gyüttmenteknek is szükségünk van!
Biztatunk ezért benneteket, gyertek a Gyógyító térbe, ahol szakavatott segítséggel próbálhatjátok ki és gyakorolhatjátok a test lelki és szellemi egészségünk megőrzésének ezt az egyszerű, de rendkívül hatásos módját.
Végezetül engedjétek meg, hogy a költő Reményik Sándor sorait idézve mondjam el, számomra mit jelent a meditáció:

Valami furcsa összehangolódás,
Valami ritka rend
Széthúzó erők erős egyensúlya,
Mély belső bizonyosság idebent
Bizonyosság arról, hogy élni jó,
Szenvedni elkerülhetetlen,
Szeretni tisztán: megistenülés,
Meghalni szép
S a Kifejezést meglelni mindezekhez,
Megtalálni a felséges Igét:
Az Igét mindezekhez:
A Béke ez.
Orkán ordíthat aztán odakünt,
Robbanhat ezer bomba: kárbament,
De kárt nem okozott.
Bent:
Csend.
A Béke itt kezdődik.
Bent:
Csend.
Isten hozott.

 
A cikk Molnár Ildikó írása.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.