Alkalmazkodó gyümölcsészet

Képzeljünk el egy természetes (vagy legalább ahhoz közeli erdőt), ahol ritkán jár ember, szabadon fészkelnek benne a madarak, és lépten-nyomon különböző növényekbe ütközik a kiránduló. Megvan?
Akkor most képzeljünk el egy iparszerű gyümölcsöst: egyetlen gyümölcsfa egyetlen fajtájának a példányai sorakoznak végeláthatatlanul, szabályos sorokban; köztük csak a fű nő, a kártevőket pedig rendszeres vegyszeres kezeléssel lehet csak távol tartani.
A két életközösség között persze van többféle átmeneti állapot is, így például az ökológiai gyümölcstermesztés, a hagyományos gyümölcsészet vagy az erdőkertek. Az egyik ilyen átmeneti állapot az alkalmazkodó gyümölcsészet is, mely nem csak a körülötte levő tájhoz alkalmazkodik, hanem a tájban élő emberhez is, hiszen egy rendszernek a részei. Egy ilyen rendszerben egyszerre többféle gyümölcsfajt és -fajtát termesztenek. A termékeket legtöbbször a gyümölcsös közelében értékesítik, így olyan fajták is szóba jöhetnek, amelyek kevésbé piacképesek, például mert nem lehet nagyobb távolságra szállítani őket.

Az alkalmazkodó gyümölcsészetben termelt gyümölcs mennyisége sokszor messze elmarad az ipari gazdálkodásban megtermelhető mennyiségtől. Ennek a módszernek azonban a legfőbb sajátossága az, hogy megtermelt javak nem korlátozódnak pusztán a gyümölcsre: hasznosítani lehet a benne termő gombákat, létre lehet hozni benne gyógynövényes vagy zöldséges kertet, lehet gyűjteni belőle tűzifát, de tartható benne baromfi vagy tehén is, így jelentősen csökken az állatok takarmányozásához szükséges pénzügyi keretet.
Az alkalmazkodó gyümölcsészet célja egy olyan rendszer megteremtése, amely önmagában is életképes, önfenntartó, a természetes erdőközösségekhez hasonló, viszont többféle haszonvételre is alkalmas az ember számára. A többcélú haszonvételen kívül előnye az ipari módszerekkel művel gyümölcsösökkel szemben, hogy az így kialakított rendszer ellenállóbb a betegségekkel és kártevőkkel szemben, kikapcsolódásra is alkalmas, és jóval kevesebb vegyszer használata szükséges a műveléshez. Mivel a végső cél egy önfenntartó rendszer kialakítása, ami emberi beavatkozás nélkül is életképes, egy iparszerű gyümölcsöshöz képest sokkal kevesebb energiabefektetést igényel egy alkalmazkodó gyümölcsészet fenntartása.
A fesztivál során az alkalmazkodó gyümölcsészetről a Gazdálkodók Udvarában Zaja Péter és Lantos Tamás fog beszélni. Ha pedig addig is szívesen tájékozódnál a témában, akkor érdemes megnézned ezt a két videót:

A cikket Lipka Borbála készítette.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.