Tanyatalálkozó Sipos Mihállyal

Szombaton egész napos tanyatalálkozó keretében a cegléd környéki tanyagazdaságok mutatkoznak be Sipos Mihály a Tulipános Tanya gazdájának szervezésében. Mihály így mesél a programról:

Augusztus 27. szombat a Gyüttment Fesztiválnak egy kiemelt napja, a fenntartható visszafejlődési youtube csatornának közönségtalálkozója lesz. Egyben a tanyasiak öko-közösségének is a találkozója. Ez a kettő kézen fogva jár, és összefonódik. Ki ne ismerné a videókban szereplő tanyasiakat, arcról, hangról már felismeritek őket, velük is találkozhattok ez alkalommal. Sőt, nemcsak hogy találkozhattok és lehetőségetek lesz a Gyüttment Találkozó keretében augusztus 27-én, szombat délután beszélgetni, ismerkedni, esetleg tapasztalatot cserélni velünk, hanem még egy termékkóstoló előadáson is részt vehettek, amely a gazdálkodók terén kerül megrendezésre a késő délutáni órákban a gazdálkodók terén. A tanyáink nagy része be fog mutatkozni és lehetőségetek lesz személyesen megismerni bennünket.

A tanyavásárlással kapcsolatban mindig mondom, hogy a legfőbb kérdés, hogy te közösségben képzeled el az életedet, vagy egyedül egy tanyán. Ha az élelmiszer önellátásra törekszel, akkor közösségben sokkal egyszerűbb. A mi élelmiszer önellátó nagy közösségünk sok kis közösségre tagozódik. Valamennyi kis közösségünk vezetőjével és tagjaival találkozhattok ezen az alkalmon.

A női szakasznak külön előadása lesz, ugyanis én jelenleg azzal szembesülök, hogy a tanyán nőnek, gazdasszonynak lenni sokkal nehezebb dolog, és e világ kívánságaival és igényeivel szemben egy teljesen más életet kínál fel, és bizony ez nagyon nehéz élet. Nem száz üveg savanyúságot kell eltenned, hogyha egy önellátó háztartást vezetsz, hanem 3 és 500 között. Előre kell gondolkodni a kovásszal való kenyérsütésben és azon termékek elkészítésében, amelyek normál esetben egy órát vesznek igénybe, neked három nappal előtte el kell kezdeni készülni a feladatra. Éppen ezért a közösségünknek a termékkóstoló és bemutatkozó előadásai előtt feleségem, Ruszkai Krisztina fog beszélni arról, hogy milyen nőként megállni a helyeteket egy élelmiszer önellátó háztartásban, vagy akár egy kis faluközösségben. Milyen egyéb nehézségeket ró ez az emberre, amire sokkal komolyabban fel kell készülni, mint magára a gazdálkodásra, a kertészkedésre vagy az állattartásra.

Jelenleg azt látom, hogy azon tanyáink, amelyek tönkremennek, ahol a közösség befellegzik, mindez abból adódik, hogy a tanyán az asszonyok nem bírják ezt a rengeteg feldolgozó munkát. Főleg ott, ahol van közösségi összafogás és egyszerre főznek be, vagy befőzött árut is cserélgetnek, ott sokkal könnyebben megy.

Ma ott tartunk, hogy tanyáink a válás következtében mennek tönkre. Többen már, akit a csatornán láttok, nem is tanyán laknak a csatorna megléte óta, mert a válásból adódóan olyan élethelyzetbe kerültek, hogy egy városi albérletbe kellett menniük, vagy esetleg emiatt feladták tanyasi álmaikat.

Éppen ezért most augusztus 27-én a Gyüttment Találkozón sokkal inkább kiélezzük majd a párválasztást és a pároknak, a házaspároknak az összefogását, mint a siker titkát.

Találkozz a közösségünk tagjaival, ismerkedjünk személyesen is. Engem is nagyon érdekel, hogy a Fenntartható visszafejlődés youtube csatorna 11 ezer fős követői kikből állnak, ti mit és hogyan képzeltek el a tanyasi életetekben.

Nagyon szeretnénk személyesen ismerkedni veletek, újabb tanyasi kisközösségeket hozni létre olyan országrészeken, ahol még nincs jelen közösségünk, és szeretnénk arra inspirálni benneteket, hogy ti is képzeljétek el az életeteket, a mindennapjaitokat közösségben és hogy ti is felismerjétek azt, hogy valójában nem egy gazdasági világválság van, nem egy élelmiszerválság van, hanem Magyarországon és Európában az igények válsága érkezett el, és hogy soha nem volt ennyire fontos az, amiről mi már egy ideje beszélünk, hogy visszatérjünk mindenkinek a szükségletei szintjére, a szükségletek szintjén élni és feladni a földet tönkretevő igényeket.

A tulipános tanya nagy, de 100 ember ide sem fér be, ezért a workshopokat és a nyitott délutánokat is maximum 10 és 30 fő közötti létszámban szoktuk tartani. Ezért kerestük meg a Gyüttment Találkozót, ami kiváló környezet, mind infrastruktúrájában, mind gondolkodásban ahhoz, hogy itt közösen találkozzunk, közösségben lehessünk és közösen eltöltsünk egy szuper napot.

Javaslom, hogy szombat reggel gyertek el, üljetek be az előadásokra, délután találkozzunk a közönségtalálkozóval egybekötött nyílt napunkon ismerkedjünk, beszélgessünk, tegyétek fel a kérdéseiteket ne csak nekem, hanem valamennyiünknek, és utána este egy kellemes pipafűre gyújtsunk rá hét órától, ismerkedjünk kicsit kötetlenebbül. 25-30-al legalább ott leszünk, és minden kérdésetekre megpróbálunk válaszolni, hol van a tanyánk, merre vannak eladó tanyák, és megosztani veletek a tapasztalatainkat.

Tanyatalálkozó szombaton, a Gyüttment Találkozón