Gyüttment Találkozó 2022: a fő téma a hálózatosodás

Meg lehet oldani az egyre erősödő vízhiányt, ha gátakat építünk? Megszűnik a szegénység, ha a szegényeknek pénzt adunk? Megoldódik az üvegházhatás problémája, ha kevesebbet közlekedünk? Ezek a problémák sokkal összetettebbek annál, mint hogy egyetlen pofonegyszerű választ tudnánk rájuk adni. Hiszen olyan világban élünk, olyan rendszerekben, ahol minden összefügg mindennel. Komplex problémákra nincs egyszerű válasz. Inkább sokféle megközelítés és megoldásfolyamok csomósodnak össze olyan eredővé, amely elég erős hatást gyakorolhat egy adott rendszerre.

A sok pozitív energia így egyesülhet egy jó ügy érdekében. Ezeknek az energiáknak az összefogására jönnek létre a hálózatok. Magyarországon szerencsére már jópár ilyen hálózat létezik, jellemzően egy-egy konkrét témában jönnek létre együttműködések.

A 2021-es Gyüttment Találkozó előtt felmerült bennem, hogy jó lenne egy ilyen hálózati bemutatkozó beszélgetést csinálni. A sok szervezési feladat miatt viszont nem volt időm előkészíteni ezt a beszélgetést. Ezért úgy voltam vele, hogy lesz ami lesz alapon, aznap végigjártam a helyszíneket, és az általam ismert hálózati kezdeményezések vezetőit egyenként megkérdeztem, hogy beugranának e egy beszélgetésre. Közel egy óra alatt sikerült 10 hálózat képviselőjével beszélni, és mindenki igent mondott 🙂

Számomra ez is mutatja a Gyüttment Találkozó erejét: évente egyszer itt találkoznak azok az emberek, akik egy ökológiai paradigmaváltásban ma kulcsszereplők Magyarországon. Hatalmas érték ez, és idén igyekszünk majd ezt a lehetőséget még jobban megragadni: a Találkozó fő témája a hálózatosodás lesz.

És már most látszik, hogy több hálózat is velünk lesz: itt tartja éves találkozóját a Magyar Élőfalu Hálózat, és a Fenntartható visszafejlődés tanyaközössége is, de itt lesz – és persze programot is tart – a Kisközösségi Program, illetve az Új Koma Háló, a Magyar Permakultúra Egyesület, a kosárközösségek hálózata, a SEEEN, vagyis a Délkelet-Európai Ökofalvak Hálózata, a KörÉpítők, és a Nagyapám Háza, de találkozhattok az Ariadné közösségi facilitátorok hálózatának több képviselőjével a Közösségi Udvarban. És ez még csak a kezdet, igyekszünk mindenkit bekapcsolni az idei Találkozóba.

A mai, sok szempontból változó, mondhatni felforduló világunkban, egyre többen ébrednek fel, és érzékelik, hogy a dolgok nem jó irányba tartanak. ők azt is felismerik, hogy az erő és a megoldás egyre inkább a kapcsolódásban, az összetartásban, a közösségekben, a hálózatokban rejlik – tehát fontos, hogy a külön célokért létrejövő hálózatok egymással is kapcsolódjanak, illetve valamilyen hálózatot formáljanak, hiszen végső soron ugyanazért dolgoznak: egy fenntarthatóbb világ, és társadalom létrejöttéért. A kapcsolódásra pedig a Gyüttment Találkozó egy remek lehetőség – eddig is az volt, de most még inkább.

Legyetek pártolói tagjaink, és gyertek Ti is kapcsolódni a Gyüttmentre – addig is, itt láthatjátok a tavalyi beszélgetésről készült videófelvételt: