Mrkva Bálint táborvezető

Minden problémát megold, mindent elintéz, mindig lehet rá számítani – Bálint egy “szezon” alatt lett a szervezőcsapat egyik meghatározó alakja, tavaly pártolói tagunk és önkéntesünk is volt egyszerre, és nemcsak az építőtábort dolgozta végig, de a fesztivál alatt a “smirglicsapat” vezetője is lett. Higgadtsága, józansága, problémamegoldó képessége, csendes magabiztossága a legnagyobb kihívásoknál is igazi támaszt jelent. Amúgy egy orvostechnikai eszköz gyártó cég, terápiás szaktanácsadója vagyok és egy családi vállalkozás keretein belül, Magyarország egyik legnagyobb fajáték összeszerelő üzemét vezetem.

Mikor és hogyan találkoztál először a Együttest Fesztivállal?

2018-ben voltam először, mint látogató. Egyedül érkeztem a fesztiválra, és egy ismerősömmel sem találkoztam a 3 nap alatt amíg ott voltam.


Mikor csatlakoztál a szervezőkhöz, és mi volt a fő motivációd? Mi tart meg benne, mit kapsz tőle?

Már az első látogatásom után tudtam, hogy szeretnék a fesztivál építőtáborába jelentkezni. Sajnos úgy alakultak a dolgok, hogy csak három évvel az első érintést követően tudtam ezt megtenni. Kikapcsolódni és feltöltődni megyek másodjára is az építőtáborba. Fantasztikus, hogy mennyire ki tud szakítani a hétköznapokból, és a közösségben végzett munkát is rendkívül élvezem.

Mi volt a legemlékezetesebb pillanat számodra a fesztiválon? Ami megérintett, ami valamiért vicces, megható, vagy egyszerűen csak legjobb élmény volt számodra?

A legjobb élmény, kimagaslóan az, amikor egy fárasztó nap után leülünk a tábortűz mellé és beszélgetünk. Bár minden este más, van, hogy vidám a hangulat és van amikor kicsit elmélyülősebb, de számomra ez a legemlékezetesebb. Nagyon sok új embert ismerhetek meg, és bensőséges kapcsolatok is kialakulnak, amikor 10 napon
keresztül dolgozunk együtt egy célért. Sosem felejtem el amikor az első fesztivál látogatásom alkalmával, egy nagyobb vihar kissé megtépázta a kocsmát. Hirtelen ott termett 4-5 ember és elkezdték megjavítani a szerkezetet és újrahúzni, megerősíteni a ponyvákat. Ekkor egy mellettem álló srác említette, hogy ezt ők építették a fesztivált
megelőző két hétben, és elmesélte az élményit is. Ekkor már tudtam, hogy a legközelebbi alkalommal részt fogok venni az építőtáborban.

Mit jelent számodra a gyüttmentség, és hogyan jelenik ez meg az életedben?

A gyüttmentség számomra a szabadság, amikor azért dolgozok, hogy megteremtsem magam számára a szükségleteimet, odafigyelve a környezetemre. A gyüttmentség számomra egy álom. Egy olyan álom ami egyszerre csodás és kivitelezhetetlen. Nem
tudnék életvitel szerűen gyüttment lenni, de nagyon élvezem azokat a pillanatokat amikor becsöppenek egy ilyen közegbe.

Mi lenne az a három dolog, amit a fesztiválról mondanál olyannak, aki még sosem hallott róla?

• Kíváncsi vagy rá, hogy hol lehet teljesen kikapcsolni két hétre?
• Érdekel, hogyan tudnál megismerni 20-30 hasonló gondolkodású embert
• Szeretnéd megismerni, hogyan lehetsz ténylegesen saját magad ura? Nagyon sok segítséget kaphatsz ebben a fesztivál előadóitól.

Szerinted mit ad a világhoz/a világnak, és/vagy a látogatóknak a fesztivál?

Egy olyan utat, ami sokkal egyszerűbben kivitelezhető, mind ahogyan elsőre látszik, és sokkal nehezebben tartható fent mint ahogyan azt gondolnánk. Mégis, ha nem lépünk erre az útra tömegesen, akkor egy olyan helyzetbe kényszerítjük bele saját magunkat, amikor nem lesz másra lehetőség, mint hogy a gyüttmenten is megismerhető értékekkel létezzünk. Egy nagyon jó mintát kaphatunk, hogyan tudunk élni úgy a földön, hogy az hosszú távon is fenntartható legyen. A látogatók vagy impulzust, vagy szakmai segítséget kaphatnak abban, hogy változtathassanak, csiszolhassák tudásukat, és újabb szintre emelkedhessenek.

Mi a legfontosabb tanácsod annak, aki “gyüttment” szeretne lenni (akár a szó konkrét, akár a “lelki” értelmében)?

Kérdezz meg olyan embereket, hogy mire érdemes odafigyelni ahhoz, sikerüljön megvalósítani az elképzelésedet, és hogy ne égj ki a gyüttmentségből. Gyere el a fesztiválra, mert olyan emberekkel beszélgethetsz, akik életvitelszerűen gyüttmentek.

Ha valamilyen művészettel kellene kifejezned a fesztivált, mi lenne az? Például: milyen zenét játszanál, énekelnél, milyen hangszerrel, vagy mit táncolnál, mit rajzolnál/festenél, milyen kézműves tárgyat alkotnál, vagy milyen színdarabot írnál?

Nekem az építőtárborban való alkotások az amivel ki tudom fejezni a legjobban ezt az életérzést. Legyen budi, verem, vagy bármilyen építmény létrehozása, fűkaszálás, víz vagy villanyszerelés, ha elkap az áramlás és csak teszel, a végén megcsodálhatod, milyen remekművet alkottál (alkottatok), és mennyire élvezik az emberek.

Scroll to Top