Szelíd fesztivál, szelíd zene

Az előadások, workshopok, a tudásmegosztás mellett a Gyüttment Fesztivál másik alappillére a zene. Idén szelíd fesztivál leszünk. És hogy ez a zenében hogyan nyilvánul meg, arról Latorczai Balázzsal, a fesztivál zenei felelősével beszélgettünk. 

Hogyan illeszkedik idén a fesztivál zenei kínálata a szelídséghez? 

Idén drasztikus változásra készülünk a zenei fronton, jelesül, hogy nem használunk hangtechnikát. Ezt kísérleti jelleggel vezetjük be, hogy a fesztivál zenei részét is próbáljuk egyre inkább harmonikusan beilleszteni a Sötétvölgy és az együttlétünk környezetébe. Ez tulajdonképpen egy folyamat, két éve lettünk zéró hulladék fesztivál, és tavaly már csak élőzene szólt. Alapvetően egy tudásmegosztó fesztivál vagyunk, és ez egy próbálgatása annak, hogyan tud a mi együttlétünk teljes harmóniában lenni, milyen, ha nem csinálunk zajszennyezést a környező erdőkben. 

Latorczai Balázs és Mira az oszkói Gyüttment Fesztiválon

Milyen koncertekre számíthatunk? 

A koraesti sávban akusztikus koncertek lesznek, amelyek a csendesebb odafigyelést segítik. Most egyeztetünk több zenekarral. Később, az este folyamán pedig a táncházé lesz a főszerep, a táncházak eleve akusztikus hangzással születtek meg. Véleményem szerint a táncházban benne van minden, amit az ember egy fesztiválon elvárhat: élő kultúra, hagyomány, élőzene, lehet táncolni órákig, tehát a legmultifunkcionálisabb, és emberi szempontból a legkomplexebben befogadható a táncház. Ahogy Manaman nevű zenész fogalmazott: “a rezgést nem alakítja át az elektromos rendszer, a rezonancia hangszertől testig megy.” Terveink szerint egy bedouin fedés alatt lesznek a zenészek és a közönség is, itt jól lehet majd hallani a muzsikát, egy térben lesznek a hangok és a hallgatók, nem a hangfalak közvetítésével élhetjük meg a zene pillanatát.

Napközben pedig, ahogy eddig, lesz spontán zenélés? 

Igen, erre lehet számítani, több helyszínen mint eddig, kisebb-nagyobb csoportok, zenei közösségek zenélnek majd, persze úgy, hogy az a előadásokat, workshopokat, beszélgetéseket ne zavarja.